Alliantie Verduurzaming Voedsel verwelkomt ordening voedselkeurmerken Milieu Centraal

Alliantie Verduurzaming Voedsel verwelkomt ordening voedselkeurmerken Milieu Centraal

17 oktober 2016


De Alliantie Verduurzaming Voedsel, het samenwerkingsverband van LTO Nederland, FNLI, CBL, KHN en Veneca, is positief over het feit dat Milieu Centraal een ordening heeft aangebracht in het landschap aan duurzaamheidskeurmerken.

De ordening is gebaseerd op de beoordelingssystematiek voor solide keurmerken die Milieu Centraal in juli presenteerde, en waarop de Alliantie, evenals veel andere partijen, input heeft geleverd. Met de ordening draagt Milieu Centraal bij aan beter inzicht voor consumenten en bedrijven in de betekenis, meerwaarde en betrouwbaarheid van duurzaamheidskeurmerken. De Tweede Kamer, het kabinet, de ACM, consumentenorganisaties en het bedrijfsleven hebben hier allen toe opgeroepen. De partners in de Alliantie zullen deze ordening onder de aandacht brengen van hun leden.

Objectieve toetsing, bovenwettelijk en transparant
De Alliantie vindt het belangrijk dat keurmerken extern en objectief getoetst worden, zodat ze waarmaken wat ze beloven. Bovendien zouden keurmerken duurzaamheidseisen moeten stellen die verder gaan dan wettelijk al verplicht is, en moeten deze eisen voor bedrijven en consumenten transparant inzichtelijk zijn. Het is aan bedrijven en consumenten zelf of en hoe ze met keurmerken rekening willen houden en welke ze willen gebruiken.

Negen verduurzamingsthema’s
De Alliantie werkt aan verduurzaming van voedsel langs negen thema’s. Op een aantal thema’s zijn keurmerken belangrijke instrumenten om verduurzaming te borgen in de keten en de markt. Veel verduurzamingsmaatregelen vinden echter in de keten plaats, zonder dat daar een keurmerk bij aan te pas komt. Doordat keurmerken vaak slechts over één of een beperkt aantal duurzaamheidsthema’s gaan, kun je niet zeggen dat producten met keurmerk duurzamer zijn dan producten zonder keurmerk. Een keurmerk toont slechts voor bepaalde specifieke verbeterstappen aan dat deze in de keten of in het bedrijf gezet zijn. Daarmee zijn het belangrijke borgingsinstrumenten.

Over de Alliantie Verduurzaming Voedsel
De Alliantie Verduurzaming Voedsel is een samenwerkingsverband van de Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO Nederland), de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI), het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de Vereniging Nederlandse Cateringorganisaties (Veneca) en Koninklijke Horeca Nederland (KHN) om de voedselketen te verduurzamen. Meer informatie: www.DuurzamerEten.nl.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Gerelateerde artikelen

Alliantie Verduurzaming Voedsel zet in op betere (zelf)monitoring voedselverspilling

22 augustus 2016


Afgelopen donderdag stuurde staatssecretaris Van Dam de resultaten van de Monitor Voedselverspilling over 2014 naar de Tweede Kamer, alsmede de tussentijdse resultaten van de zelfmonitoringspilots. De hoeveelheid voedselverspilling in Nederland lijkt redelijk constant te blijven. Ook blijkt dat de monitoringssystematiek […]

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Bedrijfsleven en wetenschap samen op stoom met innovaties tegen voedselverspilling

18 mei 2016


Resultaten onderzoeksprojecten CARVE en TIFN: ketensamenwerking cruciaal Een groot aantal levensmiddelenfabrikanten en supermarkten werkten de afgelopen jaren samen met onderzoekers van Wageningen UR Food & Biobased Research* en Top Institute Food & Nutrition (TIFN)** op het gebied van grondstofefficiëntie en […]

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Staatssecretaris Van Dam en Alliantie Verduurzaming Voedsel-voorzitter Dijkhuizen ontvangen aanbevelingen over ketentransparantie

8 december 2016


Het afgelopen jaar lieten de Alliantie Verduurzaming Voedsel en het ministerie van Economische Zaken een verkenning uitvoeren rondom het thema ketentransparantie. Van etiket tot digitale productinformatie en van keurmerk tot website of app: de complexe vraag hoe bedrijven consumenten nog […]

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn