CBL en FNLI publiceren infographic met resultaten verbetering productsamenstelling

CBL en FNLI publiceren infographic met resultaten verbetering productsamenstelling

16 februari 2016


Vanmiddag hebben het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) en de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) een infographic aangeboden aan de Tweede Kamer met daarin de resultaten en ambities in het verbeteren van de samenstelling van voedingsmiddelen. De infographic geeft een overzicht van wat er al is bereikt binnen het Akkoord Verbetering Productsamenstelling en waar de komende tijd aan wordt gewerkt. Zo is het zoutgehalte in groentenconserven met 30% verminderd en in kaas met 24%. Het percentage vet in vleeswaren is met 9% verminderd. Dit jaar wordt er onder andere gewerkt aan het gezonder maken van hartige broodjes, kant-en-klaarmaaltijden, soepen, sauzen en toetjes.

Sinds 2011 werken het CBL en de FNLI samen met de aangesloten bedrijven aan het reduceren van de gehaltes zout, verzadigd vet en calorieën (suikers en vetten) in producten. Het doel is om gezondere producten en maaltijden aan te bieden. In 2013 is de samenwerking uitgebreid met het ministerie van Volksgezondheid (VWS), KHN (Koninklijke Horeca Nederland) en Veneca (Vereniging Nederlandse Cateringorganisaties). De ambities zijn vastgelegd in het Akkoord Verbetering Productsamenstelling.

Overhandiging infographic

Bijschrift foto: Marc Jansen (CBL) overhandigt de infographic aan Tweede Kamerleden (v.l.n.r.) Erik Ziengs (VVD), Reinette Klever (PVV), Carla Dik-Faber (ChristenUnie), Nine Kooiman (SP), Hanke Bruins Slot (CDA) (foto: Bart van Vliet)

Download hier de infographic.

Belang van samenwerking
Marc Jansen, directeur CBL: “De samenwerking tussen het bedrijfsleven onderling en tussen bedrijfsleven en overheid is een kritische factor voor het succes dat wij nu boeken. Gestaag groeit hierdoor het aantal productgroepen en de meters schapruimte met producten met een verbeterde voedingskundige samenstelling.”

Philip den Ouden, directeur FNLI: “Ook de komende jaren houden wij zoals afgesproken deze koers vast en geven wij volop gas op het gezonder maken van het assortiment in de Nederlandse supermarkten. Volgend jaar zal onze infographic nog meer productgroepen en resultaten bevatten.”

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Gerelateerde artikelen

Reactie op artikel Foodwatch over suikergebruik in groenteconserven

28 december 2016


In reactie op het artikel van Foodwatch, het volgende: Sinds 2014 werkt de Levensmiddelenindustrie samen met de overheid om suiker, zout en vet in producten structureel te verlagen in het Akkoord Verbetering Productsamenstelling. Doel van het akkoord is een verbetering […]

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

FNLI feliciteert Voedingscentrum met nieuwe Schijf van Vijf

22 maart 2016


Verbetering productsamenstelling blijft essentieel voor gezonder voedingspatroon Vandaag heeft het Voedingscentrum de vertaalslag van de Richtlijnen Goede Voeding 2015 naar een volwaardig voedingspatroon voor verschillende doelgroepen in Nederland gelanceerd: de nieuwe Schijf van Vijf en de daarbij behorende richtlijnen. De […]

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Geen suiker en wederom minder zout in zomergroenten

26 juni 2017


De fabrikanten van groenteconserven zetten een nieuwe stap binnen het Akkoord Verbetering Productsamenstelling*. Vanaf de oogst van 2017 en 2018 wordt er geen suiker en tot 25% minder zout toegevoegd aan ‘zomergroenten’ uit pot of blik. De nieuwe normen gelden […]

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn