E-mailactie Foodwatch onnodige bangmakerij

E-mailactie Foodwatch onnodige bangmakerij

16 juli 2015


(Namens de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie en het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel)
Foodwatch roept consumenten op een email te sturen naar supermarktketens om producten met bepaalde kleurstoffen uit de schappen te weren. Het gaat hier om vijf zogenaamde azo-kleurstoffen en E104 (Chinolinegeel). Zij baseren hun actie op Engels onderzoek dat zegt dat er een verband zou zijn tussen de stoffen en gedrag van kinderen. De EFSA (European Food Safety Authority, de Europese instantie die beoordeelt of additieven voor voedsel veilig zijn) heeft op basis van een groot aantal onderzoeken geoordeeld dat de kleurstoffen veilig zijn en er geen relatie is tussen de stoffen en gedrag van kinderen (zie persbericht).
Wel is in de Etiketteringsverordening bepaald dat bij de aanwezigheid van vijf van de zes azo-kleurstoffen (E102, E110, E122, E124 en E129) er een waarschuwing op het etiket moet staan. Ook het Voedingscentrum volgt de EFSA en stelt op zijn website dat de AZO-kleurstoffen veilig zijn (klik hier voor meer informatie). Desondanks vindt Foodwatch dat producten met deze stoffen helemaal niet verkocht mogen worden. Hiermee zetten zij als het ware een Nederlandse kop op Europese wetgeving. Uiteraard staat het producenten vrij om naar alternatieven te zoeken, zonder dat dit wettelijk verplicht is.
Met de actie doet Foodwatch aan onnodige bangmakerij. Net als voor andere additieven zijn voor bovengenoemde kleurstoffen wettelijke limieten opgesteld. Als fabrikanten zich daaraan houden, is het gebruik veilig. Mocht een consument toch een product willen kiezen dat geen azo-kleurstoffen bevat dan kan hij of zij een goed geïnformeerde keuze maken door het etiket te lezen.

 

Voedselveiligheid en kwaliteit is de eerste prioriteit van de levensmiddelensector. De FNLI en het CBL roepen Foodwatch gezamenlijk op te stoppen met onnodige en zelfbedachte eisen voor zaken waarvoor geen wettelijke onderbouwing geldt.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Gerelateerde artikelen

Persreactie FNLI op rapport Onderzoeksraad voor de Veiligheid ‘Risico’s in de vleesketen’

26 maart 2014


De FNLI onderschrijft de conclusies uit het rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid. Daarmee bevestigt het rapport dat de acties die de Taskforce Voedselvertrouwen uitvoert hard nodig zijn. Voor fraude met voedsel bestaat geen enkel excuus: bedrijven die het […]

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

FNLI bevestigt belang aanpak voedselfraude en borging productintegriteit

27 september 2016


Den Haag, 27 september 2016 – Vandaag publiceerde de Consumentenbond een onderzoek naar voedselfraude in een groot aantal productcategorieën onder de titel ‘Gesjoemel met eten’. Ook de FNLI vindt dat fraude in de voedselketen onacceptabel is. Het onderzoek onderstreept het […]

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

FNLI, CBL, CBD en GS1: ‘Juistheid van productinformatie is essentieel’

16 februari 2016


Zowel de keten als (online) consumenten moeten kunnen vertrouwen op correcte, complete en betrouwbare productinformatie. Retailers en fabrikanten starten daarom dit jaar met GS1 Nederland een programma om de kwaliteit van productinformatie te optimaliseren. Dit is tot stand gekomen in […]

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn