European Bakery Innovation Centre maakt nieuwe producten uit retourbrood

European Bakery Innovation Centre maakt nieuwe producten uit retourbrood

23 maart 2016


Agrifoodketen op stoom met innovaties tegen voedselverspilling

Retourbrood gebruiken als ingrediënt voor ontbijtkoek en koekjes levert kwalitatieve goede en smakelijke producten op. Dit blijkt uit een innovatieproject van het European Bakery Innovation Centre. Het innovatieproject is onderdeel van CARVE*: een meerjarig publiek-privaat samenwerkingsproject van Wageningen UR Food & Biobased Research en de Alliantie Verduurzaming Voedsel binnen de Topsector Agri & Food om verspilling in de agrifoodketen te verminderen. De resultaten van dit project en andere innovaties uit CARVE worden gepresenteerd tijdens een “Estafette-bijeenkomst” op 18 mei aanstaande.

In het innovatieproject is onderzocht of met retourbrood, brood dat van supermarkten teruggaat naar bakkerijen, nieuwe smakelijke producten gemaakt kunnen worden. Wageningen UR Food & Biobased Research heeft samen met het European Bakery Innovation Centre (EBIC) gekeken naar receptuur, productieproces, microbiologische veiligheid en kwaliteitsbeoordeling. Aan het beslag van de snijkoek is direct retourbrood toegevoegd en voor de koekjes is van het retourbrood eerst een suikerstroop gemaakt dat de oorspronkelijke suiker in het recept vervangt. Uit onderzoek blijkt dat de koekjes en snijkoek gemaakt van retourbrood in de smaak vallen bij consumenten en dat het verwerkte retourbrood positief bijdraagt aan de waardering van deze producten.

Bedrijven presenteren bevindingen over terugdringen verspilling
In 2015 gingen diverse bedrijven aan de slag met CARVE-pilots om voedselverspilling in de agrifoodketen te verminderen. Tijdens de estafette-bijeenkomst op 18 mei presenteren de deelnemende bedrijven (naast EBIC ook Koninklijke A-ware Food Group, Nomad Foods (o.a. Iglo), Sonneveld Group BV, Arla Foods, Royal FrieslandCampina, Albert Heijn, Jumbo Supermarkten en PLUS Retail) hun bevindingen over:

• hoe voedselverspilling te meten
• de optimalisatie van bestelsystemen tussen fabrikanten en retailers;
• het terugbrengen van reststromen in de keten door hoogwaardig hergebruik;
• en de vermindering van verspilling in huishoudens door productontwikkeling.

De bedrijven geven tijdens de bijeenkomst het stokje door aan een groep nieuwe bedrijven, die in 2016 starten met pilots.

Ook de resultaten van twee grote projecten binnen het Top Institute Food & Nutrition (TIFN) worden gepresenteerd. TIFN ontwikkelde, in samenwerking met bedrijven, reken- en beslismodellen om grondstof-efficiëntie in agrifoodketens te bepalen en te optimaliseren.

*PPS CARVE
De Alliantie Verduurzaming Voedsel en Wageningen UR Food & Biobased Research startten in 2015 het project CARVE (across supply Chain Action program Reduction of food waste, improved Valorisation & Resource Efficiency) om voedselverspilling in de agrifoodketen te verminderen. Gedurende 4 jaar gaan bedrijven in de voedselketen, in de vorm van pilots, aan de slag met kennis, instrumenten en beslismodellen. Vanuit de pilots wordt binnen CARVE een toolbox ontwikkeld waarmee bedrijven de preventie en reductie van voedselverspilling als doelstelling kunnen integreren in hun bedrijfsvoering, organisatie en supply chain. CARVE is een meerjarig publiek-privaat samenwerkingsproject, met cofinanciering vanuit de Topsector Agri&Food

Meer informatie en aanmelden Estafette-bijeenkomst
De estafette-bijeenkomst vindt plaats op woensdagmiddag 18 mei 2016 vanaf 14.00 uur in de Verspillingsfabriek te Veghel. Heeft u interesse om aanwezig te zijn bij deze estafette-bijeenkomst? Mail naar secretariaat@verduurzamingvoedsel.nl. U ontvangt dan meer informatie over het programma.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Gerelateerde artikelen

Ordening duurzaamheidskeurmerken moet consument en bedrijven helpen bij het maken van keuzes

30 oktober 2015


De Alliantie Verduurzaming Voedsel is met de overheid en maatschappelijke organisaties in gesprek over duurzaamheidskeurmerken op voedsel, om te onderzoeken of een objectieve ordening kan worden aangebracht in de veelheid aan keurmerken op verpakkingen. Gezamenlijk willen partijen vaststellen hoe een […]

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Bedrijfsleven en wetenschap samen op stoom met innovaties tegen voedselverspilling

18 mei 2016


Resultaten onderzoeksprojecten CARVE en TIFN: ketensamenwerking cruciaal Een groot aantal levensmiddelenfabrikanten en supermarkten werkten de afgelopen jaren samen met onderzoekers van Wageningen UR Food & Biobased Research* en Top Institute Food & Nutrition (TIFN)** op het gebied van grondstofefficiëntie en […]

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Alliantie Verduurzaming Voedsel reeds aan de slag met ordening keurmerken

7 januari 2016


Bedrijfsleven deelt zorgen ACM over duurzaamheidskeurmerken De Alliantie Verduurzaming Voedsel deelt de zorgen van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) over mogelijke onduidelijkheid rondom de betekenis van duurzaamheidskeurmerken en het vertrouwen van consumenten hierin. Daarom nam de Alliantie al eerder […]

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn