European Bakery Innovation Centre maakt nieuwe producten uit retourbrood

European Bakery Innovation Centre maakt nieuwe producten uit retourbrood

23 maart 2016


Agrifoodketen op stoom met innovaties tegen voedselverspilling

Retourbrood gebruiken als ingrediënt voor ontbijtkoek en koekjes levert kwalitatieve goede en smakelijke producten op. Dit blijkt uit een innovatieproject van het European Bakery Innovation Centre. Het innovatieproject is onderdeel van CARVE*: een meerjarig publiek-privaat samenwerkingsproject van Wageningen UR Food & Biobased Research en de Alliantie Verduurzaming Voedsel binnen de Topsector Agri & Food om verspilling in de agrifoodketen te verminderen. De resultaten van dit project en andere innovaties uit CARVE worden gepresenteerd tijdens een “Estafette-bijeenkomst” op 18 mei aanstaande.

In het innovatieproject is onderzocht of met retourbrood, brood dat van supermarkten teruggaat naar bakkerijen, nieuwe smakelijke producten gemaakt kunnen worden. Wageningen UR Food & Biobased Research heeft samen met het European Bakery Innovation Centre (EBIC) gekeken naar receptuur, productieproces, microbiologische veiligheid en kwaliteitsbeoordeling. Aan het beslag van de snijkoek is direct retourbrood toegevoegd en voor de koekjes is van het retourbrood eerst een suikerstroop gemaakt dat de oorspronkelijke suiker in het recept vervangt. Uit onderzoek blijkt dat de koekjes en snijkoek gemaakt van retourbrood in de smaak vallen bij consumenten en dat het verwerkte retourbrood positief bijdraagt aan de waardering van deze producten.

Bedrijven presenteren bevindingen over terugdringen verspilling
In 2015 gingen diverse bedrijven aan de slag met CARVE-pilots om voedselverspilling in de agrifoodketen te verminderen. Tijdens de estafette-bijeenkomst op 18 mei presenteren de deelnemende bedrijven (naast EBIC ook Koninklijke A-ware Food Group, Nomad Foods (o.a. Iglo), Sonneveld Group BV, Arla Foods, Royal FrieslandCampina, Albert Heijn, Jumbo Supermarkten en PLUS Retail) hun bevindingen over:

• hoe voedselverspilling te meten
• de optimalisatie van bestelsystemen tussen fabrikanten en retailers;
• het terugbrengen van reststromen in de keten door hoogwaardig hergebruik;
• en de vermindering van verspilling in huishoudens door productontwikkeling.

De bedrijven geven tijdens de bijeenkomst het stokje door aan een groep nieuwe bedrijven, die in 2016 starten met pilots.

Ook de resultaten van twee grote projecten binnen het Top Institute Food & Nutrition (TIFN) worden gepresenteerd. TIFN ontwikkelde, in samenwerking met bedrijven, reken- en beslismodellen om grondstof-efficiëntie in agrifoodketens te bepalen en te optimaliseren.

*PPS CARVE
De Alliantie Verduurzaming Voedsel en Wageningen UR Food & Biobased Research startten in 2015 het project CARVE (across supply Chain Action program Reduction of food waste, improved Valorisation & Resource Efficiency) om voedselverspilling in de agrifoodketen te verminderen. Gedurende 4 jaar gaan bedrijven in de voedselketen, in de vorm van pilots, aan de slag met kennis, instrumenten en beslismodellen. Vanuit de pilots wordt binnen CARVE een toolbox ontwikkeld waarmee bedrijven de preventie en reductie van voedselverspilling als doelstelling kunnen integreren in hun bedrijfsvoering, organisatie en supply chain. CARVE is een meerjarig publiek-privaat samenwerkingsproject, met cofinanciering vanuit de Topsector Agri&Food

Meer informatie en aanmelden Estafette-bijeenkomst
De estafette-bijeenkomst vindt plaats op woensdagmiddag 18 mei 2016 vanaf 14.00 uur in de Verspillingsfabriek te Veghel. Heeft u interesse om aanwezig te zijn bij deze estafette-bijeenkomst? Mail naar secretariaat@verduurzamingvoedsel.nl. U ontvangt dan meer informatie over het programma.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Gerelateerde artikelen

“Bodem omhoog” voor verduurzaming voedselketen

2 juni 2014


Nieuwe voorzitter Aalt Dijkhuizen zet ambities Alliantie Verduurzaming Voedsel kracht bij. Tijdens een bijeenkomst van de Alliantie Verduurzaming Voedsel gingen bedrijfsleven, overheid, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties vandaag met elkaar om de tafel over de voortgang en uitdagingen rondom verduurzaming van de […]

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Discussieer mee over voedselverspilling op 26 oktober tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven!

5 oktober 2017


Wie graag geïnspireerd wil worden in de strijd tegen voedselverspilling is van harte uitgenodigd deel te nemen aan de lunchmeeting ‘Tegengaan van Voedselverspilling in de praktijk’ op donderdag 26 oktober. Deze meeting is georganiseerd door de Alliantie Verduurzaming Voedsel en […]

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Alliantie Verduurzaming Voedsel overhandigt ‘stamppot vol duurzaamheid’ aan staatssecretaris Van Dam

29 februari 2016


Bedrijfsleven tilt verduurzaming over de gehele linie naar het volgende level Vandaag overhandigde Aalt Dijkhuizen, voorzitter van de Alliantie Verduurzaming Voedsel, een ‘stamppot vol duurzaamheid’, aan staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken. Aan de hand van de ingrediënten van […]

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn