FNLI deelt kritische houding Nederlandse Europarlementariërs verplichte herkomstetikettering

FNLI deelt kritische houding Nederlandse Europarlementariërs verplichte herkomstetikettering

13 mei 2016


Gisteren heeft het Europees Parlement in een plenaire zitting met een ruime meerderheid een resolutie voor verplichte herkomstetikettering voor alle producten van dierlijke herkomst aangenomen. Hiermee wordt de Europese Commissie opgeroepen met wetgeving te komen. De FNLI betreurt de uitkomst van de stemming, maar merkt op dat het merendeel van de Nederlandse Europarlementariërs tegen de oproep heeft gestemd: van de 26 leden hebben er slechts 5 een ‘ja’-stem uitgebracht. De FNLI ziet dit als ondersteuning van de bezwaren die de levensmiddelenindustrie heeft ten aanzien van verplichte herkomstetikettering.

De FNLI en de Europese koepel FoodDrinkEurope beamen dat transparantie in de keten van groot belang is om het vertrouwen van consumenten te winnen, maar dat deze verplichte vermelding van de herkomst geen doeltreffend middel is. Philip den Ouden, directeur FNLI: “Kennelijk deelt een groot deel van de Nederlandse leden van het Europees Parlement onze zorgen. Wij blijven bij de nationale en Europese autoriteiten onze bezwaren tegen deze aanvullende verplichtingen voor de sector onder de aandacht brengen.”

De FNLI verwacht dat dit voorstel substantiële negatieve gevolgen voor het bedrijfsleven zal hebben. Zo zal verplichte herkomstetikettering leiden tot zeer frequente aanpassing van etiketten, met bijbehorende kosten en complexiteit van productie en logistiek. Ook worden producenten ontmoedigd om reststromen optimaal te benutten. De hoeveelheid van een restproduct kan te klein zijn om te gebruiken, in verhouding tot de kosten die gemaakt worden bij het wijzigen van het etiket. Daarbij moet de vraag gesteld worden wat de herkomst van een ingrediënt over de kwaliteit en de gezondheids- en duurzaamheidsaspecten van een product zegt. Consumenten zouden een verband kunnen leggen tussen herkomst en kwaliteit en zo mogelijk oneigenlijke voorkeuren creëren. Om tegemoet te komen aan deze voorkeuren kunnen afnemers eisen dat bepaalde ingrediënten alleen nog uit één bepaald land mogen komen. Dit kan leiden tot (indirecte) handelsbelemmeringen en verstoring van de interne Europese markt.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Gerelateerde artikelen

Nederlanders tevreden over kwaliteit voedsel, maar bezorgd over toevoegingen

25 april 2016


Levensmiddelenindustrie wil af van zesjescultuur en start ‘open gesprek over voedsel’ Den Haag, 26 april 2016 – Nederlanders geven de levensmiddelenindustrie gemiddeld een 6,8 als rapportcijfer. Dat blijkt uit de eerste Waarderingsmeter Levensmiddelenindustrie: een onderzoek naar de waardering en het […]

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Reactie van de FNLI op de door staatssecretaris Dijksma aangekondigde recall van vlees

6 februari 2014


De FNLI vindt het buitengewoon teleurstellend dat, een jaar nadat de zaak bekend werd waarin paardenvlees als rundvlees werd verkocht bekend, er wederom een bedrijf aan het licht is gekomen dat nog niet kan voldoen aan basisvoorwaarden voor integere producten […]

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

FNLI publiceert nieuwe handleiding etikettering

18 februari 2014


De FNLI heeft een nieuwe handleiding ontwikkeld om bedrijven te helpen bij de implementatie van de nieuwe voorschriften uit de Europese Verordening voor het verstrekken van voedselinformatie aan consumenten (Verordening nr. 1169/2011/EG). FNLI handleiding helpt u bij het opstellen van […]

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn