FNLI lanceert toolkit om risico’s op aanwezigheid van minerale oliën in producten in kaart te brengen

FNLI lanceert toolkit om risico’s op aanwezigheid van minerale oliën in producten in kaart te brengen

17 mei 2017


Om de voedselveiligheid nog beter te beheersen heeft de Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie een toolkit gelanceerd die helpt bepalen waar de grootste risico’s op aanwezigheid van minerale oliën in levensmiddelen liggen. Door deze identificatie van risico’s is het mogelijk gericht maatregelen te nemen ter verbetering van de productie van levensmiddelen.

Met de toolkit stimuleert de FNLI de ketenverantwoordelijkheid om de veiligheid van voedsel zo goed mogelijk te borgen. Aan de hand van classificaties is het mogelijk een inschatting te maken waar de risico’s het grootst zijn; van primaire productie via verwerking tot aan verpakken van het eindproduct. Zo is goed te bepalen waar in de keten het best maatregelen genomen kunnen worden. Dit is de eerste toolkit in Europa waarbij dit mogelijk is. Minerale oliën kunnen in levensmiddelen terechtkomen via bijvoorbeeld voedselcontactmaterialen zoals bedrukt verpakkingsmateriaal of tijdens productie en teelt.

In samenwerking met de NRK (Nederlandse rubber- en kunststofindustrie) en de VVVF (Nederlandse verf- en drukinktindustrie), informeerde de FNLI vorige week haar leden en vertegenwoordigers uit de retail over de wettelijke voorschriften en beperkingen van minerale oliën. Doel was duidelijk te maken waar de verantwoordelijkheid ten aanzien van veilig gebruik van voedselcontactmaterialen ligt en waar de grootste risico’s van mogelijke aanwezigheid van minerale oliën liggen. Daarbij werd het gebruik van de toolkit uitgebreid toegelicht. De FNLI stelt de toolkit voor iedereen beschikbaar via haar website.

Tevens roept zij gebruikers op (analyse)data aan te leveren om trendanalyses uit te kunnen voeren. De FNLI ziet de behoefte aan gevalideerde meetmethode(n) in de industrie en probeert in de tussentijd zoveel mogelijk gegevens te vergelijken om de betrouwbaarheid te bepalen.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Gerelateerde artikelen

Persreactie FNLI op uitspraken NVWA in Het Financieele Dagblad d.d. 19 maart 2014

19 maart 2014


De FNLI tekent bezwaar aan tegen het generaliserende karakter van de uitspraken van Inspecteur-Generaal Paul in het FD van vandaag. De terechte grote aandacht voor fraudeurs en wetsovertreders, mag niet het beeld van de werkelijkheid vertekenen, waarin de grote meerderheid […]

E-mailactie Foodwatch onnodige bangmakerij

16 juli 2015


(Namens de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie en het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel) Foodwatch roept consumenten op een email te sturen naar supermarktketens om producten met bepaalde kleurstoffen uit de schappen te weren. Het gaat hier om vijf zogenaamde azo-kleurstoffen en E104 […]

Levensmiddelenindustrie werkt aan terugdringen minerale oliën in verpakkingen

2 mei 2016


FNLI pleit sinds 2012 voor EU-wetgeving Vanavond besteedt TV-programma Radar aandacht aan minerale oliën in verpakkingen van voedingsmiddelen. Minerale oliën kunnen met name voorkomen in verpakkingen gemaakt van gerecycled papier en door het gebruik van inkten op verpakkingen. Veel van […]