FNLI lanceert toolkit om risico’s op aanwezigheid van minerale oliën in producten in kaart te brengen

FNLI lanceert toolkit om risico’s op aanwezigheid van minerale oliën in producten in kaart te brengen

17 mei 2017


Om de voedselveiligheid nog beter te beheersen heeft de Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie een toolkit gelanceerd die helpt bepalen waar de grootste risico’s op aanwezigheid van minerale oliën in levensmiddelen liggen. Door deze identificatie van risico’s is het mogelijk gericht maatregelen te nemen ter verbetering van de productie van levensmiddelen.

Met de toolkit stimuleert de FNLI de ketenverantwoordelijkheid om de veiligheid van voedsel zo goed mogelijk te borgen. Aan de hand van classificaties is het mogelijk een inschatting te maken waar de risico’s het grootst zijn; van primaire productie via verwerking tot aan verpakken van het eindproduct. Zo is goed te bepalen waar in de keten het best maatregelen genomen kunnen worden. Dit is de eerste toolkit in Europa waarbij dit mogelijk is. Minerale oliën kunnen in levensmiddelen terechtkomen via bijvoorbeeld voedselcontactmaterialen zoals bedrukt verpakkingsmateriaal of tijdens productie en teelt.

In samenwerking met de NRK (Nederlandse rubber- en kunststofindustrie) en de VVVF (Nederlandse verf- en drukinktindustrie), informeerde de FNLI vorige week haar leden en vertegenwoordigers uit de retail over de wettelijke voorschriften en beperkingen van minerale oliën. Doel was duidelijk te maken waar de verantwoordelijkheid ten aanzien van veilig gebruik van voedselcontactmaterialen ligt en waar de grootste risico’s van mogelijke aanwezigheid van minerale oliën liggen. Daarbij werd het gebruik van de toolkit uitgebreid toegelicht. De FNLI stelt de toolkit voor iedereen beschikbaar via haar website.

Tevens roept zij gebruikers op (analyse)data aan te leveren om trendanalyses uit te kunnen voeren. De FNLI ziet de behoefte aan gevalideerde meetmethode(n) in de industrie en probeert in de tussentijd zoveel mogelijk gegevens te vergelijken om de betrouwbaarheid te bepalen.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Gerelateerde artikelen

Producten met ei erin verwerkt zijn veilig te eten

17 augustus 2017


Eerder heeft de FNLI geconstateerd dat producten met ei erin verwerkt veilig te eten zijn. Dat geldt nog steeds, ook na de recent uitgevoerde controles door de industrie en handhaving van de richtlijnen door de NVWA. Tot op heden zijn er […]

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Vragen over BPA in verpakkingsmateriaal

10 juni 2015


Op woensdag 10 juni 2015 besteedt TV-programma Zembla aandacht aan Bisfenol A (BPA) in verpakkingsmateriaal. De FNLI heeft schriftelijk gereageerd op de vragen van de redactie van Zembla. BPA is een veel gebruikte toepassing in verpakkingen, onder andere in de levensmiddelenindustrie. De belangrijkste […]

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Europese Unie blokkeert inzet duurzame alternatieve eiwitbronnen

7 oktober 2015


Levensmiddelendustrie gaat “gebugd” onder nieuwe “novel food” wetgeving Schnitzels van buffalowormen, bugnuggets en gefrituurde sprinkhanen: ze bieden consumenten een hoge voedingswaarde in combinatie een hoge productveiligheid en de mogelijkheid om bij te dragen aan verminderde milieubelasting. Als alternatieve voedselbron dragen […]

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn