FNLI lanceert toolkit om risico’s op aanwezigheid van minerale oliën in producten in kaart te brengen

FNLI lanceert toolkit om risico’s op aanwezigheid van minerale oliën in producten in kaart te brengen

17 mei 2017


Om de voedselveiligheid nog beter te beheersen heeft de Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie een toolkit gelanceerd die helpt bepalen waar de grootste risico’s op aanwezigheid van minerale oliën in levensmiddelen liggen. Door deze identificatie van risico’s is het mogelijk gericht maatregelen te nemen ter verbetering van de productie van levensmiddelen.

Met de toolkit stimuleert de FNLI de ketenverantwoordelijkheid om de veiligheid van voedsel zo goed mogelijk te borgen. Aan de hand van classificaties is het mogelijk een inschatting te maken waar de risico’s het grootst zijn; van primaire productie via verwerking tot aan verpakken van het eindproduct. Zo is goed te bepalen waar in de keten het best maatregelen genomen kunnen worden. Dit is de eerste toolkit in Europa waarbij dit mogelijk is. Minerale oliën kunnen in levensmiddelen terechtkomen via bijvoorbeeld voedselcontactmaterialen zoals bedrukt verpakkingsmateriaal of tijdens productie en teelt.

In samenwerking met de NRK (Nederlandse rubber- en kunststofindustrie) en de VVVF (Nederlandse verf- en drukinktindustrie), informeerde de FNLI vorige week haar leden en vertegenwoordigers uit de retail over de wettelijke voorschriften en beperkingen van minerale oliën. Doel was duidelijk te maken waar de verantwoordelijkheid ten aanzien van veilig gebruik van voedselcontactmaterialen ligt en waar de grootste risico’s van mogelijke aanwezigheid van minerale oliën liggen. Daarbij werd het gebruik van de toolkit uitgebreid toegelicht. De FNLI stelt de toolkit voor iedereen beschikbaar via haar website.

Tevens roept zij gebruikers op (analyse)data aan te leveren om trendanalyses uit te kunnen voeren. De FNLI ziet de behoefte aan gevalideerde meetmethode(n) in de industrie en probeert in de tussentijd zoveel mogelijk gegevens te vergelijken om de betrouwbaarheid te bepalen.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Gerelateerde artikelen

Position paper AO NVWA

9 juni 2016


Op donderdag 9 juni staat het AO NVWA geagendeerd. De Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) brengt namens 19 sectorale brancheverenigingen en 400 aangesloten bedrijven onderstaande punten onder uw aandacht. De Nederlandse agri&food sector is een uitermate belangrijke sector voor de […]

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Fabrikanten ondersteunen acties supermarkten rondom voedselvertrouwen FNLI en CBL trekken samen op om fraude in voedselketen uit te bannen

19 juni 2014


De Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) verwelkomt de stappen die het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) vandaag aankondigt om het vertrouwen van consumenten in de voedselketen terug te winnen. De koepelorganisatie voor levensmiddelenfabrikanten werkt zeer nauw samen met de retail bij […]

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Producten met ei erin verwerkt zijn veilig te eten

3 augustus 2017


Aan de hand van de nu beschikbare informatie concludeert de FNLI dat producten waarin mogelijk besmet ei is verwerkt veilig gegeten kunnen worden. Levensmiddelenfabrikanten stellen daarnaast vast of er besmette eieren zijn gebruikt door de herkomst van de gebruikte eieren […]

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn