FNLI ondersteunt verklaring Nationale Voedseltop

FNLI ondersteunt verklaring Nationale Voedseltop

31 januari 2017


Afgelopen donderdag (26 januari) vond in Den Haag de Nationale Voedseltop plaats, over voldoende, veilig, gezond en duurzaam voedsel. De top was georganiseerd door ministers Schippers (VWS) en Ploumen (Buitenlandse Handel) en staatssecretarissen Van Dam (Economische Zaken) en Dijksma (I&M). Zowel FNLI-directeur Philip den Ouden als een aantal FNLI-leden spraken tijdens de top over hun commitment ten aanzien van transparantie, productsamenstelling en verduurzaming. Uit de top volgde een intentieverklaring met een aantal algemene beleidsambities; de FNLI ondersteunt deze verklaring.

Voldoende, veilig, gezond en duurzaam voedsel
De top was onderdeel van de Voedselagenda die de vier bewindspersonen het afgelopen jaar hebben vormgegeven. Een van de aanleidingen voor deze agenda was de oproep van de WRR om tot een samenhangend voedselbeleid te komen. De FNLI roept al jaren op tot meer coherentie tussen beleidsdomeinen die de agrifoodsector raken. We zijn dan ook zeer positief over het feit dat de vier bewindspersonen nu meer met elkaar samenwerken, en de koplopersrol die de Nederlandse agrifoodsector internationaal bekleedt erkennen en ondersteunen.

Green Deal ‘Over de datum’
Na afloop van het plenaire programma werd de Green Deal ‘Over de datum’ ondertekend, door FNLI, CBL, WUR, NZO, minister Schippers (VWS) en staatssecretarissen van Dam (EZ) en Dijksma (I&M). Deze Green Deal moet ervoor zorgen dat consumenten de betekenis van houdbaarheidsdata en houdbaarheid van producten beter begrijpen, zodat voedselverspilling afneemt.
Ambities en commitments
Een aantal ambities en commitments waarbij leden van de FNLI of de FNLI zelf betrokken zijn:
• Transparantie in de varkensketen – VION
• Ketenbrede inzet voor een Trusted Source voor productinformatie via GS1 / Alliantie Verduurzaming Voedsel
• Holland Innovative Potato (HIP)
Taskforce Circular Economy of Food
• Gezonde Keuze Onderweg / Diabetesfonds, Peijnenburg, Plus
• Nutrition Strategy / FrieslandCampina
• Minder suiker in zuivelproducten / NZO
• Minder suiker in frisdranken / Nederlandse Vereniging Frisdranken, Water, Sappen (FWS)
Akkoord verbetering productsamenstelling
• Actieteam Gezonde Productsamenstelling / TNO
• Green Protein Alliance / Green Protein Alliance

Een volledig overzicht van ambities en commitments die tijdens de top werden gepresenteerd, kunt u hier lezen.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Gerelateerde artikelen

Campina wint FNLI Merk van het Jaar award 2014 Coca-Cola merk met meest herkenbare verpakking

30 oktober 2014


Dit jaar is Campina door de Nederlandse supermarktklant verkozen tot Merk van het Jaar 2014. Op de tweede en derde plaats eindigden respectievelijk Mona en Douwe Egberts. De Merk van het Jaar awards werden vandaag voor de achtste achtereenvolgende keer […]

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Frans protectionisme benadeelt Nederlandse levensmiddelenindustrie

7 juli 2016


FNLI betreurt toelating verplichte herkomstetikettering in Frankrijk door Europese Commissie Op dinsdag 5 juli jl. gaf de Europese Commissie groen licht aan Frankrijk om gedurende twee jaar een verplichte herkomstetikettering voor vlees en zuivel als ingrediënt in voedingsmiddelen “uit te […]

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Minister Asscher lanceert ‘Sectorplan Levensmiddelenindustrie’

15 december 2014


Bedrijfsleven, overheid en vakbonden slaan handen ineen voor scholing en duurzame inzetbaarheid werknemers. Levensmiddelenfabrikanten zetten in samenwerking met de overheid en vakbonden de komende jaren extra in op scholing, beroepsbegeleidend leren (BBL) en duurzame inzetbaarheid van werknemers. Dat maakte minister Asscher […]

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn