FNLI ondersteunt verklaring Nationale Voedseltop

FNLI ondersteunt verklaring Nationale Voedseltop

31 januari 2017


Afgelopen donderdag (26 januari) vond in Den Haag de Nationale Voedseltop plaats, over voldoende, veilig, gezond en duurzaam voedsel. De top was georganiseerd door ministers Schippers (VWS) en Ploumen (Buitenlandse Handel) en staatssecretarissen Van Dam (Economische Zaken) en Dijksma (I&M). Zowel FNLI-directeur Philip den Ouden als een aantal FNLI-leden spraken tijdens de top over hun commitment ten aanzien van transparantie, productsamenstelling en verduurzaming. Uit de top volgde een intentieverklaring met een aantal algemene beleidsambities; de FNLI ondersteunt deze verklaring.

Voldoende, veilig, gezond en duurzaam voedsel
De top was onderdeel van de Voedselagenda die de vier bewindspersonen het afgelopen jaar hebben vormgegeven. Een van de aanleidingen voor deze agenda was de oproep van de WRR om tot een samenhangend voedselbeleid te komen. De FNLI roept al jaren op tot meer coherentie tussen beleidsdomeinen die de agrifoodsector raken. We zijn dan ook zeer positief over het feit dat de vier bewindspersonen nu meer met elkaar samenwerken, en de koplopersrol die de Nederlandse agrifoodsector internationaal bekleedt erkennen en ondersteunen.

Green Deal ‘Over de datum’
Na afloop van het plenaire programma werd de Green Deal ‘Over de datum’ ondertekend, door FNLI, CBL, WUR, NZO, minister Schippers (VWS) en staatssecretarissen van Dam (EZ) en Dijksma (I&M). Deze Green Deal moet ervoor zorgen dat consumenten de betekenis van houdbaarheidsdata en houdbaarheid van producten beter begrijpen, zodat voedselverspilling afneemt.
Ambities en commitments
Een aantal ambities en commitments waarbij leden van de FNLI of de FNLI zelf betrokken zijn:
• Transparantie in de varkensketen – VION
• Ketenbrede inzet voor een Trusted Source voor productinformatie via GS1 / Alliantie Verduurzaming Voedsel
• Holland Innovative Potato (HIP)
Taskforce Circular Economy of Food
• Gezonde Keuze Onderweg / Diabetesfonds, Peijnenburg, Plus
• Nutrition Strategy / FrieslandCampina
• Minder suiker in zuivelproducten / NZO
• Minder suiker in frisdranken / Nederlandse Vereniging Frisdranken, Water, Sappen (FWS)
Akkoord verbetering productsamenstelling
• Actieteam Gezonde Productsamenstelling / TNO
• Green Protein Alliance / Green Protein Alliance

Een volledig overzicht van ambities en commitments die tijdens de top werden gepresenteerd, kunt u hier lezen.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Gerelateerde artikelen

Voedingsmiddelenindustrie stabiele factor voor Nederlandse economie

12 oktober 2016


De voedingsmiddelenindustrie toont zich een stabiele factor voor de Nederlandse economie. Met een outputwaarde van 64,9 miljard euro droeg de voedingsmiddelenindustrie het afgelopen jaar voor 37,1 miljard euro bij aan productie in andere sectoren. Ondernemers zijn positief gestemd, nu het […]

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Premier Rutte neemt rapport over uitdagingen voedingssector in ontvangst

25 april 2016


Paul Polman (CEO Unilever) en Bas van den Berg (COO Royal FrieslandCampina en voorzitter FNLI) overhandigen rapport ‘Spreek Smakelijk’ FNLI lanceert ‘Een open gesprek over voedsel’ tijdens eerste VoedselPoort Minister-president Mark Rutte ontving vandaag het rapport ‘Spreek Smakelijk’ uit handen […]

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Weerschade Nederlandse groentenverwerkende industrie enorm

7 juli 2016


Industrie betreurt gebrek aan overheidssteun De Nederlandse groenten- en fruitverwerkende industrie leidt enorme schade als gevolg van de overvloedige regen en hagel in de laatste weken. De oogsten van doperwten, sperziebonen, wortelen en andere zomergroenten die onder andere bestemd zijn […]

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn