Geen ontsmettingsmiddelen in voeding

Geen ontsmettingsmiddelen in voeding

22 december 2016


Naar aanleiding van berichtgeving in de media over foutieve uitspraken van het AMC over het gebruik van desinfecterende middelen in de levensmiddelenindustrie, reageert de FNLI om onterechte beeldvorming te voorkomen.

In sommige berichten duikt het beeld op dat er in voeding ontsmettingsmiddelen zitten. Ontsmetting vindt alleen plaats bij reiniging van machines en niet in voeding, dat laatste is bij wet verboden. Voor de houdbaarheid van voeding gebruikt de industrie conserveermiddelen als citroenzuur of ascorbaat (ook bekend als vitamine C). Conserveermiddelen zijn gereguleerd (bij wet via de EU) en hebben niet dezelfde werking als ontsmettingsmiddelen. Ze voorkomen namelijk de uitgroei van bacteriën.

Ook door reiniging van machines zou geen ontsmettingsmiddel in voeding moeten zitten. Regelgeving schrijft voor dat alle machines goed nagespoeld worden zodat er geen residuen achterblijven. De NVWA ziet hierop toe.

De levensmiddelenindustrie werkt aan de uitbreiding van natuurlijke vormen van conservering zoals rozemarijn extract en fruitextracten (met verhoogde gehaltes aan ascorbaat/ascorbinezuur).

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Gerelateerde artikelen

FNLI bevestigt belang aanpak voedselfraude en borging productintegriteit

27 september 2016


Den Haag, 27 september 2016 – Vandaag publiceerde de Consumentenbond een onderzoek naar voedselfraude in een groot aantal productcategorieën onder de titel ‘Gesjoemel met eten’. Ook de FNLI vindt dat fraude in de voedselketen onacceptabel is. Het onderzoek onderstreept het […]

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Onderzoek aanwezigheid fipronil in eieren

1 augustus 2017


De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voert momenteel onderzoek naar het gebruik van fipronil in de pluimveesector. Fipronil is een niet toegelaten middel dat gebruikt is door een pluimvee-servicebedrijf dat stal-ontsmettingen uitvoert bij pluimveehouders. De NVWA en de sector hebben […]

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Producten met ei erin verwerkt zijn veilig te eten

17 augustus 2017


Eerder heeft de FNLI geconstateerd dat producten met ei erin verwerkt veilig te eten zijn. Dat geldt nog steeds, ook na de recent uitgevoerde controles door de industrie en handhaving van de richtlijnen door de NVWA. Tot op heden zijn er […]

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn