Geen suiker en wederom minder zout in zomergroenten

Geen suiker en wederom minder zout in zomergroenten

26 juni 2017


De fabrikanten van groenteconserven zetten een nieuwe stap binnen het Akkoord Verbetering Productsamenstelling*. Vanaf de oogst van 2017 en 2018 wordt er geen suiker en tot 25% minder zout toegevoegd aan ‘zomergroenten’ uit pot of blik. De nieuwe normen gelden voor ruim 40% van alle groenteconserven. Onder de zomergroenten vallen: doperwten, wortels, de doperwten-wortel combinatie en jonge kapucijners. Ook maïs bevat voortaan minder zout. Tuinbonen, sperziebonen en snijbonen werden al zonder toegevoegd suiker verwerkt en bevatten voortaan eveneens minder zout. Het verder verminderen van suiker en zout volgt op de eerder gerealiseerde zoutreductie met 30% sinds 2012. Op dit moment wordt er gewerkt aan een afspraak voor reducties in de rest van het conserven assortiment.

BRANCHE-BREDE AFSPRAAK

Alle producenten verenigd in de VIGEF en retailers (CBL) doen mee – met andere woorden een werkelijk branche-brede afspraak. Uiteraard is dit belangrijk voor het succes. Bonduelle is als enige buitenlandse merkfabrikant ook aangehaakt. De reducties zijn uitgebreid sensorisch getest bij consumenten om de acceptabele reductie niveau’s vast te stellen. De Wetenschappelijke Adviescommissie (WAC) heeft een positief advies gegeven over het ambitieniveau van deze afspraak.

Voor meer informatie, kijk op www.akkoordverbeteringproductsamenstelling.nl.

 

*Met het Akkoord Verbetering Productsamenstelling spraken levensmiddelenindustrie, retail, cateraars, horeca en het ministerie van Volksgezondheid met elkaar af om structureel samen te werken aan een verdere verlaging van de gehaltes aan zout, verzadigd vet en calorieën in producten en maaltijden, met de bredere ambitie om tot een gezonder productaanbod te komen. De onafhankelijke Wetenschappelijke Adviescommissie (WAC) toetst de afspraken op ambitieniveau en op relevantie voor de voedselinname van de Nederlandse bevolking. De Stuurgroep bekrachtigt de voorstellen op basis van het advies van de WAC.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Gerelateerde artikelen

FNLI verrast over resultaten RIVM-onderzoek zoutinname

5 oktober 2016


Zoutgehalte in veel geconsumeerde voedingsmiddelen reeds sterk gedaald De Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) is, net als het CBL, verrast dat de inspanningen van fabrikanten en supermarkten op het gebied van zoutreductie niet zijn terug te zien in de resultaten […]

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

FNLI feliciteert Voedingscentrum met nieuwe Schijf van Vijf

22 maart 2016


Verbetering productsamenstelling blijft essentieel voor gezonder voedingspatroon Vandaag heeft het Voedingscentrum de vertaalslag van de Richtlijnen Goede Voeding 2015 naar een volwaardig voedingspatroon voor verschillende doelgroepen in Nederland gelanceerd: de nieuwe Schijf van Vijf en de daarbij behorende richtlijnen. De […]

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Zoutreductie levensmiddelenindustrie werpt vruchten af Significante daling zoutgehalte in groenteconserven, kaas en brood

28 juli 2014


Vandaag publiceert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) het rapport ‘Monitoring van het gehalte aan keukenzout in diverse levensmiddelen 2013’. Uit dit onderzoek blijkt dat het gemiddelde zoutgehalte in levensmiddelen tussen 2011 en 2013 met circa 9 procent is gedaald. […]

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn