Levensmiddelenindustrie werkt aan terugdringen minerale oliën in verpakkingen

Levensmiddelenindustrie werkt aan terugdringen minerale oliën in verpakkingen

2 mei 2016


FNLI pleit sinds 2012 voor EU-wetgeving

Vanavond besteedt TV-programma Radar aandacht aan minerale oliën in verpakkingen van voedingsmiddelen. Minerale oliën kunnen met name voorkomen in verpakkingen gemaakt van gerecycled papier en door het gebruik van inkten op verpakkingen. Veel van deze inkt is afkomstig van kranten en tijdschriften. De FNLI pleit al sinds 2012 bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport voor een Europees verbod op het gebruik minerale oliën in inkten. De FNLI deelt dus de mening van Foodwatch dat de aanwezigheid van minerale oliën in verpakkingen zo laag mogelijk moet zijn. Voedingsmiddelenfabrikanten nemen reeds de nodige maatregelen.

Met het oog op verduurzaming wil de levensmiddelenindustrie natuurlijk gerecycled papier en karton blijven gebruiken. Daarom heeft de FNLI het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) gevraagd om te onderzoeken of er mogelijkheden zijn om het recyclingproces van papier en karton aan te passen, zodat mogelijke aanwezige minerale oliën ‘uitgewassen’ kunnen worden. Dit onderzoek wordt uitgevoerd.

Maatregelen levensmiddelenindustrie
In de tussentijd werkt de levensmiddelenindustrie zelf aan een daling van de hoeveelheid mineralen oliën in verpakkingen. Zo stellen fabrikanten eisen aan hun leveranciers van verpakkingen en inkten met betrekking tot de afwezigheid van minerale oliën. De FNLI werkt samen met Europese collega’s aan een ‘toolbox’ voor bedrijven, met daarin maatregelen die levensmiddelenfabrikanten kunnen nemen om de aanwezigheid van minerale oliën in voedingsmiddelen zo laag mogelijk te houden. De FNLI adviseert bedrijven bijvoorbeeld om zogenaamde ‘laagmigratie-inkten’ te gebruiken (op deze manier wordt de migratie van inkten vanuit het verpakkingsmateriaal beperkt of voorkomen). Ook wordt er onderzoek gedaan naar de toepassing van zogenaamde ‘functionele barrières’ in verpakkingsmateriaal, die ervoor zorgen dat aanwezige minerale oliën niet kunnen migreren vanuit de recyclede verpakking, naar het levensmiddel.

Voedselveiligheid basisvoorwaarde levensmiddelenindustrie
De FNLI benadrukt dat voedselveiligheid een harde basisvoorwaarde voor de levensmiddelenindustrie is. Fabrikanten houden zich waar het gaat om toelating en gebruik van stoffen aan de Europese wetgeving (EU verordening 1935/2004), waarin strenge eisen op het gebied van voedselveiligheid zijn vastgelegd. Verpakkingsmateriaal moet daarnaast worden geproduceerd volgens de zogenaamde Good Manufacturing Practice (GMP) regels. Deze zijn onderdeel van Europese Verordening 2023/2006 en van toepassing op alle sectoren en stadia van productie, verwerking en distributie van verpakkingen en gebruiksartikelen. Productverpakkingscombinaties worden door producenten voor gebruik uitvoerig getest op veiligheid. Onderzocht wordt of stoffen migreren uit de verpakking naar het product en deze geen ongewenste effecten hebben op het product. De NVWA ziet erop toe dat bedrijven alleen werken met verpakkingsmateriaal dat aan de strenge eisen voldoet.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Gerelateerde artikelen

Onderzoek aanwezigheid fipronil in eieren

1 augustus 2017


De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voert momenteel onderzoek naar het gebruik van fipronil in de pluimveesector. Fipronil is een niet toegelaten middel dat gebruikt is door een pluimvee-servicebedrijf dat stal-ontsmettingen uitvoert bij pluimveehouders. De NVWA en de sector hebben […]

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

E-mailactie Foodwatch onnodige bangmakerij

16 juli 2015


(Namens de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie en het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel) Foodwatch roept consumenten op een email te sturen naar supermarktketens om producten met bepaalde kleurstoffen uit de schappen te weren. Het gaat hier om vijf zogenaamde azo-kleurstoffen en E104 […]

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Producten met ei erin verwerkt zijn veilig te eten

3 augustus 2017


Aan de hand van de nu beschikbare informatie concludeert de FNLI dat producten waarin mogelijk besmet ei is verwerkt veilig gegeten kunnen worden. Levensmiddelenfabrikanten stellen daarnaast vast of er besmette eieren zijn gebruikt door de herkomst van de gebruikte eieren […]

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn