Nederlandse agrifoodketen roept politiek op: “Laat ons internationale voorsprong behouden”

Nederlandse agrifoodketen roept politiek op: “Laat ons internationale voorsprong behouden”

10 juni 2016


Met een productiewaarde van 127 miljard euro en 636.000 banen is de Nederlandse Agri- & Foodsector van groot belang. Internationaal gezien behoort Nederland tot de koplopers qua kennis en innovatie en dit moet ook in de toekomst zo blijven. Boeren en tuinders (verenigd in LTO Nederland), voedselverwerkers (verenigd in de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) en de supermarkten (via het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel CBL) hebben daarom de handen ineen geslagen en roepen alle politieke partijen – in aanloop naar de volgende Tweede Kamerverkiezingen – op zich in te zetten voor een sterke Agri- & Foodsector. 

Moedig samenwerking in de agrifoodketen aan zodat iedere schakel beloond kan worden voor inspanningen op het gebied van duurzaamheid. En investeer in een voedsel- en warenautoriteit met voldoende gezag en kennis. Dit zijn enkele aspecten uit het zogeheten “Tienpuntenplan: oproep Agri&Foodsector Tweede Kamerverkiezingen 2017” dat door de drie partijen is opgesteld.

Op vrijdag 10 juni is dit tienpuntenplan tijdens een ‘reis door de voedselketen’ aangeboden aan een delegatie van de VVD. Aanwezig waren onder anderen leden uit de Tweede Kamer, de Teldersstichting (het wetenschappelijk bureau van de partij) en leden van de Provinciale Staten Noord-Holland. Er is een bezoek gebracht aan een distributiecentrum van Albert Heijn, een productielocatie van groenteverwerker Koninklijke Vezet en Numan Paprika. Gedurende deze bezoeken is inzichtelijk gemaakt welk proces voedsel doorloopt voor het bij de consument in de keuken ligt en op welke manier ketenpartijen hierin samenwerken.

Tweede Kamerlid Helma Lodders onderschreef het belang van de sector voor Nederland en Europa. “De sector mag trots zijn op de duurzame wijze waarop zij veilig, gezond en lekker voedsel produceert. De Nederlandse agrifoodsector is de meest efficiënte ter wereld en dit moeten we zo houden. Het is daarom goed dat telers, voedselverwerkende bedrijven en supermarkten hun krachten bundelen.”

Als aanjager van de Nederlandse export vraagt de sector aan de overheid om in te zetten op een stevig exportbeleid, een ambitieuze innovatieagenda, het opleiden van talent en het creëren van optimale vestigingscondities voor bedrijven.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Gerelateerde artikelen

Seinen op groen voor levensmiddelenindustrie

18 oktober 2017


De seinen staan op groen voor de levensmiddelenindustrie in Nederland. Dat blijkt uit de Monitor Levensmiddelenindustrie 2017 die de FNLI morgen publiceert. Met een stijging van 5,4 procent kent de levensmiddelenindustrie de hoogste productiegroei in vijf jaar, terwijl het ondernemers- […]

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

FNLI ondersteunt verklaring Nationale Voedseltop

31 januari 2017


Afgelopen donderdag (26 januari) vond in Den Haag de Nationale Voedseltop plaats, over voldoende, veilig, gezond en duurzaam voedsel. De top was georganiseerd door ministers Schippers (VWS) en Ploumen (Buitenlandse Handel) en staatssecretarissen Van Dam (Economische Zaken) en Dijksma (I&M). […]

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Levensmiddelenbedrijven openen deuren voor scholieren met FutureProef

4 oktober 2016


Week van de Levensmiddelenindustrie dit najaar in regio’s Rijnmond, Midden- en Noord-Nederland 28 levensmiddelenfabrieken uit de regio’s Rijnmond, Midden- en Noord-Nederland openen dit najaar hun deuren voor vmbo- en havo-scholieren tijdens de Week van de Levensmiddelenindustrie. Door middel van gastlessen, […]

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn