Nederlandse agrifoodketen roept politiek op: “Laat ons internationale voorsprong behouden”

Nederlandse agrifoodketen roept politiek op: “Laat ons internationale voorsprong behouden”

10 juni 2016


Met een productiewaarde van 127 miljard euro en 636.000 banen is de Nederlandse Agri- & Foodsector van groot belang. Internationaal gezien behoort Nederland tot de koplopers qua kennis en innovatie en dit moet ook in de toekomst zo blijven. Boeren en tuinders (verenigd in LTO Nederland), voedselverwerkers (verenigd in de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) en de supermarkten (via het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel CBL) hebben daarom de handen ineen geslagen en roepen alle politieke partijen – in aanloop naar de volgende Tweede Kamerverkiezingen – op zich in te zetten voor een sterke Agri- & Foodsector. 

Moedig samenwerking in de agrifoodketen aan zodat iedere schakel beloond kan worden voor inspanningen op het gebied van duurzaamheid. En investeer in een voedsel- en warenautoriteit met voldoende gezag en kennis. Dit zijn enkele aspecten uit het zogeheten “Tienpuntenplan: oproep Agri&Foodsector Tweede Kamerverkiezingen 2017” dat door de drie partijen is opgesteld.

Op vrijdag 10 juni is dit tienpuntenplan tijdens een ‘reis door de voedselketen’ aangeboden aan een delegatie van de VVD. Aanwezig waren onder anderen leden uit de Tweede Kamer, de Teldersstichting (het wetenschappelijk bureau van de partij) en leden van de Provinciale Staten Noord-Holland. Er is een bezoek gebracht aan een distributiecentrum van Albert Heijn, een productielocatie van groenteverwerker Koninklijke Vezet en Numan Paprika. Gedurende deze bezoeken is inzichtelijk gemaakt welk proces voedsel doorloopt voor het bij de consument in de keuken ligt en op welke manier ketenpartijen hierin samenwerken.

Tweede Kamerlid Helma Lodders onderschreef het belang van de sector voor Nederland en Europa. “De sector mag trots zijn op de duurzame wijze waarop zij veilig, gezond en lekker voedsel produceert. De Nederlandse agrifoodsector is de meest efficiënte ter wereld en dit moeten we zo houden. Het is daarom goed dat telers, voedselverwerkende bedrijven en supermarkten hun krachten bundelen.”

Als aanjager van de Nederlandse export vraagt de sector aan de overheid om in te zetten op een stevig exportbeleid, een ambitieuze innovatieagenda, het opleiden van talent en het creëren van optimale vestigingscondities voor bedrijven.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Gerelateerde artikelen

Genomineerden FNLI Merk van het Jaar awards 2014 bekend

1 oktober 2014


De genomineerden voor de FNLI Merk van het Jaar awards 2014 zijn bekend. In cursief de nieuwkomers, de merken die in 2013 niet genomineerd waren: Alcoholische dranken: Heineken, Hertog Jan, Lindeman’s Non-alcoholische dranken (excl. zuivel): Coca-Cola, Douwe Egberts, Pickwick Zoetwaren, snacks, […]

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Europese Unie blokkeert inzet duurzame alternatieve eiwitbronnen

7 oktober 2015


Levensmiddelendustrie gaat “gebugd” onder nieuwe “novel food” wetgeving Schnitzels van buffalowormen, bugnuggets en gefrituurde sprinkhanen: ze bieden consumenten een hoge voedingswaarde in combinatie een hoge productveiligheid en de mogelijkheid om bij te dragen aan verminderde milieubelasting. Als alternatieve voedselbron dragen […]

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Cateraars en fabrikanten verwelkomen duurzame inkoopambities overheden

8 december 2016


Vandaag ondertekenden 62 overheden, waaronder veel gemeenten, op uitnodiging van staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu), het Manifest Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI). De FNLI en de Veneca, die respectievelijk levensmiddelenfabrikanten en cateraars vertegenwoordigen, verwelkomen dit manifest en het statement dat […]

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn