Onderzoek aanwezigheid fipronil in eieren

Onderzoek aanwezigheid fipronil in eieren

1 augustus 2017


De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voert momenteel onderzoek naar het gebruik van fipronil in de pluimveesector. Fipronil is een niet toegelaten middel dat gebruikt is door een pluimvee-servicebedrijf dat stal-ontsmettingen uitvoert bij pluimveehouders. De NVWA en de sector hebben al maatregelen getroffen door de betrokken pluimveebedrijven te blokkeren waardoor er geen eieren die mogelijk fipronil bevatten meer op de markt komen. Bij een aantal bedrijven is tevens een recall ingezet van hele eieren in het handelskanaal, omdat in deze eieren fipronil is aangetroffen.

Door de NVWA geanalyseerde monsters van tenminste een leghenbedrijf wijzen een te hoge concentratie fipronil uit. De NVWA adviseert deze eieren weg te gooien. Op eieren van dit leghenbedrijf volgt een actieve recall. U leest hierover meer informatie op de website van de NVWA.

Voedselveiligheid en –kwaliteit is cruciaal voor de levensmiddelenindustrie, daarom nemen we actie om de aanwezigheid van fipronil in voedingsmiddelen te voorkomen. Dat betekent dat de sector actief een risico-inventarisatie uitvoert om duidelijkheid te krijgen waar zich mogelijk risico’s voordoen. Wanneer relevant zullen nadere berichten volgen.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Gerelateerde artikelen

E-mailactie Foodwatch onnodige bangmakerij

16 juli 2015


(Namens de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie en het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel) Foodwatch roept consumenten op een email te sturen naar supermarktketens om producten met bepaalde kleurstoffen uit de schappen te weren. Het gaat hier om vijf zogenaamde azo-kleurstoffen en E104 […]

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Persreactie FNLI op uitspraken NVWA in Het Financieele Dagblad d.d. 19 maart 2014

19 maart 2014


De FNLI tekent bezwaar aan tegen het generaliserende karakter van de uitspraken van Inspecteur-Generaal Paul in het FD van vandaag. De terechte grote aandacht voor fraudeurs en wetsovertreders, mag niet het beeld van de werkelijkheid vertekenen, waarin de grote meerderheid […]

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Producten met ei erin verwerkt zijn veilig te eten

17 augustus 2017


Eerder heeft de FNLI geconstateerd dat producten met ei erin verwerkt veilig te eten zijn. Dat geldt nog steeds, ook na de recent uitgevoerde controles door de industrie en handhaving van de richtlijnen door de NVWA. Tot op heden zijn er […]

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn