Onderzoek naar effecten gedifferentieerde belastingen op voeding en dranken

Onderzoek naar effecten gedifferentieerde belastingen op voeding en dranken

14 december 2015


In opdracht van de FNLI heeft economisch onderzoeksbureau Decisio een uitgebreide literatuurstudie verricht naar de mogelijke effecten van gedifferentieerde belastingen c.q. accijnzen op bepaalde voedingsmiddelen, (non-alcoholische) dranken of ingrediënten. Daarnaast is onderzocht wat de mogelijke effecten zouden zijn van een algemene btw-uniformering, bijvoorbeeld door afschaffing van het lage btw-tarief. Aanleiding hiervoor was de door het Kabinet in 2014 aangekondigde wens voor een brede herziening van het belastingstelsel en – in het kader hiervan – de mogelijke afschaffing c.q. verhoging van het lage btw-tarief op voedingsmiddelen.

Dit rapport brengt zo veel mogelijk alle beschikbare literatuur over dit onderwerp bijeen en bundelt de relevante kennis en ervaring uit diverse landen (Denemarken, Finland, Hongarije, Frankrijk, Ierland en België). De FNLI hecht er belang aan dat deze studie zo breed mogelijk ter beschikking komt voor iedereen die op die op dit gebied onderzoek en/of beleid ontwikkelt.

Voor het rapport en een samenvatting van de belangrijkste conclusies, klik op de volgende downloadlinks:

Standpunt FNLI
Deze literatuurstudie vertegenwoordigt niet het standpunt van de FNLI met betrekking tot gedifferentieerde belastingen op voedingsmiddelen en dranken. Het standpunt dat de FNLI op dit onderwerp inneemt, luidt kort samengevat dat de FNLI voorstander is van handhaving van de status quo waarin in beginsel alle voedingsmiddelen en dranken onder het lage tarief vallen. Tegelijkertijd is de FNLI tegenstander van tariefdifferentiatie voor productcategorieën op basis van gezondheids- of duurzaamheidscriteria.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Gerelateerde artikelen

Minister Asscher lanceert ‘Sectorplan Levensmiddelenindustrie’

15 december 2014


Bedrijfsleven, overheid en vakbonden slaan handen ineen voor scholing en duurzame inzetbaarheid werknemers. Levensmiddelenfabrikanten zetten in samenwerking met de overheid en vakbonden de komende jaren extra in op scholing, beroepsbegeleidend leren (BBL) en duurzame inzetbaarheid van werknemers. Dat maakte minister Asscher […]

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Weerschade Nederlandse groentenverwerkende industrie enorm

7 juli 2016


Industrie betreurt gebrek aan overheidssteun De Nederlandse groenten- en fruitverwerkende industrie leidt enorme schade als gevolg van de overvloedige regen en hagel in de laatste weken. De oogsten van doperwten, sperziebonen, wortelen en andere zomergroenten die onder andere bestemd zijn […]

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

‘Levensmiddelenindustrie heeft dringend technici nodig’

8 oktober 2015


• Taskforce HCA Food & Feed presenteert visie op toekomstbestendig beroepsonderwijs • Tot 2022 zijn er circa 1600 medewerkers per jaar nodig • Eerste ‘Week van de Levensmiddelenindustrie’ van start in Noord-Nederland De levensmiddelenindustrie heeft meer technische en technologische mensen […]

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn