Onderzoek naar effecten gedifferentieerde belastingen op voeding en dranken

Onderzoek naar effecten gedifferentieerde belastingen op voeding en dranken

14 december 2015


In opdracht van de FNLI heeft economisch onderzoeksbureau Decisio een uitgebreide literatuurstudie verricht naar de mogelijke effecten van gedifferentieerde belastingen c.q. accijnzen op bepaalde voedingsmiddelen, (non-alcoholische) dranken of ingrediënten. Daarnaast is onderzocht wat de mogelijke effecten zouden zijn van een algemene btw-uniformering, bijvoorbeeld door afschaffing van het lage btw-tarief. Aanleiding hiervoor was de door het Kabinet in 2014 aangekondigde wens voor een brede herziening van het belastingstelsel en – in het kader hiervan – de mogelijke afschaffing c.q. verhoging van het lage btw-tarief op voedingsmiddelen.

Dit rapport brengt zo veel mogelijk alle beschikbare literatuur over dit onderwerp bijeen en bundelt de relevante kennis en ervaring uit diverse landen (Denemarken, Finland, Hongarije, Frankrijk, Ierland en België). De FNLI hecht er belang aan dat deze studie zo breed mogelijk ter beschikking komt voor iedereen die op die op dit gebied onderzoek en/of beleid ontwikkelt.

Voor het rapport en een samenvatting van de belangrijkste conclusies, klik op de volgende downloadlinks:

Standpunt FNLI
Deze literatuurstudie vertegenwoordigt niet het standpunt van de FNLI met betrekking tot gedifferentieerde belastingen op voedingsmiddelen en dranken. Het standpunt dat de FNLI op dit onderwerp inneemt, luidt kort samengevat dat de FNLI voorstander is van handhaving van de status quo waarin in beginsel alle voedingsmiddelen en dranken onder het lage tarief vallen. Tegelijkertijd is de FNLI tegenstander van tariefdifferentiatie voor productcategorieën op basis van gezondheids- of duurzaamheidscriteria.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Gerelateerde artikelen

‘Levensmiddelenindustrie heeft dringend technici nodig’

8 oktober 2015


• Taskforce HCA Food & Feed presenteert visie op toekomstbestendig beroepsonderwijs • Tot 2022 zijn er circa 1600 medewerkers per jaar nodig • Eerste ‘Week van de Levensmiddelenindustrie’ van start in Noord-Nederland De levensmiddelenindustrie heeft meer technische en technologische mensen […]

Bedrijfsleven neemt uitnodiging kabinet voor dialoog over voedselbeleid graag aan

2 november 2015


Afgelopen vrijdag stuurde het kabinet zijn reactie op het WRR-rapport Naar een Voedselbeleid naar de Kamer. Hierin wordt onder andere aangekondigd dat in 2016 een uitgebreide dialoog wordt opgezet tussen diverse partijen over een toekomstbestendig Nederlands voedselsysteem. Ketenpartners FNLI, Plantum, […]

“Nederlandse levensmiddelenindustrie al tien jaar koersvast”

30 oktober 2014


FNLI presenteert Monitor Levensmiddelenindustrie en staat stil bij tienjarig bestaan. De Nederlandse levensmiddelenindustrie ligt economisch gezien al tien jaar op koers. Dat blijkt uit de jaarlijkse Monitor Levensmiddelenindustrie die de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) vandaag publiceert. Zo is de productiewaarde van […]