Onderzoek naar effecten gedifferentieerde belastingen op voeding en dranken

Onderzoek naar effecten gedifferentieerde belastingen op voeding en dranken

14 december 2015


In opdracht van de FNLI heeft economisch onderzoeksbureau Decisio een uitgebreide literatuurstudie verricht naar de mogelijke effecten van gedifferentieerde belastingen c.q. accijnzen op bepaalde voedingsmiddelen, (non-alcoholische) dranken of ingrediënten. Daarnaast is onderzocht wat de mogelijke effecten zouden zijn van een algemene btw-uniformering, bijvoorbeeld door afschaffing van het lage btw-tarief. Aanleiding hiervoor was de door het Kabinet in 2014 aangekondigde wens voor een brede herziening van het belastingstelsel en – in het kader hiervan – de mogelijke afschaffing c.q. verhoging van het lage btw-tarief op voedingsmiddelen.

Dit rapport brengt zo veel mogelijk alle beschikbare literatuur over dit onderwerp bijeen en bundelt de relevante kennis en ervaring uit diverse landen (Denemarken, Finland, Hongarije, Frankrijk, Ierland en België). De FNLI hecht er belang aan dat deze studie zo breed mogelijk ter beschikking komt voor iedereen die op die op dit gebied onderzoek en/of beleid ontwikkelt.

Voor het rapport en een samenvatting van de belangrijkste conclusies, klik op de volgende downloadlinks:

Standpunt FNLI
Deze literatuurstudie vertegenwoordigt niet het standpunt van de FNLI met betrekking tot gedifferentieerde belastingen op voedingsmiddelen en dranken. Het standpunt dat de FNLI op dit onderwerp inneemt, luidt kort samengevat dat de FNLI voorstander is van handhaving van de status quo waarin in beginsel alle voedingsmiddelen en dranken onder het lage tarief vallen. Tegelijkertijd is de FNLI tegenstander van tariefdifferentiatie voor productcategorieën op basis van gezondheids- of duurzaamheidscriteria.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Gerelateerde artikelen

FNLI ondersteunt verklaring Nationale Voedseltop

31 januari 2017


Afgelopen donderdag (26 januari) vond in Den Haag de Nationale Voedseltop plaats, over voldoende, veilig, gezond en duurzaam voedsel. De top was georganiseerd door ministers Schippers (VWS) en Ploumen (Buitenlandse Handel) en staatssecretarissen Van Dam (Economische Zaken) en Dijksma (I&M). […]

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

“Nederlandse levensmiddelenproducenten zijn winnaars van Europese samenwerking”

16 mei 2014


FNLI presenteert voedingsmiddelenetiket met ingrediënten voor een sterke Europese levensmiddelenindustrie. De Europese Unie is cruciaal voor de levensmiddelenindustrie, de grootste maakindustrie van Nederland. Dat stelt de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) in aanloop naar de Europese verkiezingen op 22 mei. […]

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Voedingsmiddelenindustrie stabiele factor voor Nederlandse economie

12 oktober 2016


De voedingsmiddelenindustrie toont zich een stabiele factor voor de Nederlandse economie. Met een outputwaarde van 64,9 miljard euro droeg de voedingsmiddelenindustrie het afgelopen jaar voor 37,1 miljard euro bij aan productie in andere sectoren. Ondernemers zijn positief gestemd, nu het […]

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn