Ook FNLI voorstander van gelijke portiegroottes

Ook FNLI voorstander van gelijke portiegroottes

24 februari 2016


Deze week vroeg de Consumentenbond aandacht voor verwarrende portiegroottes op verpakkingen. Net als de Consumentenbond is de FNLI voorstander van het gebruik van zoveel mogelijk gelijke portiegroottes, om verwarring onder consumenten te voorkomen. Daarom werken we aan de harmonisatie van de diverse lijsten met richtlijnen voor portiegroottes. De FNLI is in afwachting van de portie-grootte lijst van het Voedingscentrum, die momenteel herzien wordt. Op basis hiervan, in combinatie met de lijst van Het Vinkje, gaat de FNLI in overleg met de betrokken organisaties om tot geharmoniseerde portiegroottes te komen. Daarbij moet, voor zover mogelijk, ook rekening worden gehouden met Europese afspraken.

Consumenten kunnen op het etiket altijd de voedingswaarde per 100 gram/100ml vinden. Op deze manier kunnen ze de samenstelling van producten goed met elkaar vergelijken. Wanneer bijvoorbeeld een portie op de ene salade 15 gram is en op de andere salade 30 gram, dan kan altijd de voedingswaarde per 100 gram als leidraad dienen om te beoordelen welke salade een betere samenstelling heeft. Dat is overigens lastiger bij per-stuk-producten, aangezien je 1 koekje en niet 1,5 koekje eet.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Gerelateerde artikelen

FNLI feliciteert Voedingscentrum met nieuwe Schijf van Vijf

22 maart 2016


Verbetering productsamenstelling blijft essentieel voor gezonder voedingspatroon Vandaag heeft het Voedingscentrum de vertaalslag van de Richtlijnen Goede Voeding 2015 naar een volwaardig voedingspatroon voor verschillende doelgroepen in Nederland gelanceerd: de nieuwe Schijf van Vijf en de daarbij behorende richtlijnen. De […]

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Zoutreductie levensmiddelenindustrie werpt vruchten af Significante daling zoutgehalte in groenteconserven, kaas en brood

28 juli 2014


Vandaag publiceert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) het rapport ‘Monitoring van het gehalte aan keukenzout in diverse levensmiddelen 2013’. Uit dit onderzoek blijkt dat het gemiddelde zoutgehalte in levensmiddelen tussen 2011 en 2013 met circa 9 procent is gedaald. […]

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Nieuwe Richtlijnen goede voeding bevestigen ingeslagen weg verbetering productsamenstelling

5 november 2015


Reactie van de FNLI op de Richtlijnen goede voeding 2015 De nieuwe Richtlijnen bevestigen de weg die de levensmiddelenindustrie, samen met partners uit de voedselketen, reeds is ingeslagen met het Akkoord Verbetering Productsamenstelling. Daarin zijn afspraken gemaakt over een gezonder […]

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn