Reactie FNLI op Commissievoorstel tot herziening Verordening Nieuwe Voedingsmiddelen

Reactie FNLI op Commissievoorstel tot herziening Verordening Nieuwe Voedingsmiddelen

16 april 2014


De FNLI is voorzichtig verheugd met de voorgestelde wijziging van de Verordening Nieuwe Voedingsmiddelen. De bestaande wetgeving op dit gebied is sterk verouderd. Een vereenvoudigde en versnelde toelatingsprocedure moet er voor zorgen dat een aanvraag tot toelating van een nieuw voedingsmiddel tot de EU-markt sneller kan worden behandeld dan nu het geval is.

Kanttekeningen
In het voorstel van de Commissie komt de aanvraagspecifieke toelating te vervallen. De FNLI is hier geen voorstander van. Het is namelijk niet duidelijk of het in de praktijk mogelijk is om exclusiviteit van de onderzoeksdata aan te tonen, waardoor het niet zeker is of databescherming verkregen kan worden. Tevens is de termijn van vijf jaar te kort om de onderzoekskosten die gemaakt worden voorafgaand aan een aanvraag terug te verdienen. Tot slot ontbreekt de mogelijkheid om als derde partij (zijnde een lidstaat of een (groep van) producent(en)) een aanvraag tot toelating aan te merken als een ‘onterechte aanvraag’, bijvoorbeeld omdat het bewuste product volgens deze derde partij niet onder toepassingsgebied van de Verordening valt, omdat dit product bijvoorbeeld wel in significante mate is geconsumeerd voor mei 1997.

Is een nieuw voedingsmiddel eeuwig Nieuw?
De FNLI is van mening dat toelating van een nieuw voedingsmiddel tot de EU-markt voor minimaal tien jaar aanvraagspecifiek moet zijn. Daarna komt deze automatisch op de lijst van ‘other substances’ te staan van de Verrijkingsverordening (deze lijst is nu nog geheel leeg). Dit betekent dat nieuwe voedingsmiddelen na een vaste periode ‘gewone voedingsmiddelen’ worden. Waarbij echter nog steeds de mogelijkheid bestaat om bepaalde gebruiksvoorwaarden te verbinden aan de toelating van het product op de EU-markt (bijvoorbeeld beperking in dosering en etiketteringsverplichtingen etc.).

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Gerelateerde artikelen

Bedrijfsleven en wetenschap starten groot innovatieproject tegen voedselverspilling in agrifoodketen

18 juni 2015


De Alliantie Verduurzaming Voedsel en Wageningen UR Food & Biobased Research starten het project CARVE* om voedselverspilling in de agrifoodketen te verminderen. Dat werd bekend tijdens de internationale conferentie No More Food To Waste, georganiseerd door de Nederlandse overheid in […]

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Levensmiddelenindustrie in de duurzame versnelling

25 januari 2017


Vier jaar na lancering van het initiatief ‘In de versnelling’ publiceert de FNLI vandaag een trendrapport over duurzaamheid in de levensmiddelenindustrie; ‘Verduurzaming In de Volgende Versnelling’. De koplopers die in 2013 afspraken om duurzaamheid in hun bedrijfsvoering te verankeren, tonen […]

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Voedingsmiddelenindustrie stabiele factor voor Nederlandse economie

12 oktober 2016


De voedingsmiddelenindustrie toont zich een stabiele factor voor de Nederlandse economie. Met een outputwaarde van 64,9 miljard euro droeg de voedingsmiddelenindustrie het afgelopen jaar voor 37,1 miljard euro bij aan productie in andere sectoren. Ondernemers zijn positief gestemd, nu het […]

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn