Human Capital Agenda

Om de koploperspositie van de Nederlandse agrifoodsector te behouden is het van belang dat medewerkers bekwaam, productief, gemotiveerd en gezond zijn en blijven. Maar ook dat er jaarlijks voldoende MBO/HBO technisch en technologisch geschoold personeel de levensmiddelensector instroomt. Daarom initieerde de FNLI in 2013 de Human Capital Agenda (HCA) Food & Feed. Deze wordt aangestuurd door de FNLI en de Taskforce HCA Food & Feed. In de taskforce zitten HR-vertegenwoordigers van verschillende bedrijven. Stichting Opleidingsfonds Levensmiddelenindustrie (SOL) voert de HCA in opdracht van de FNLI uit, aanspreekpunt is Arry Verhage.

Een goede aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt en goede samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven is cruciaal. Daarom formuleert de HCA in de Topsector Agri & Food, waar de FNLI een actieve speler in is, hoe vraag en aanbod van goedgeschoolde arbeidskrachten zich de komende jaren moet ontwikkelen.

In diverse regio’s komen zo’n 2 tot 4 maal per jaar bedrijven, overheden en onderwijs bijeen in zogeheten HCA-overleggen. SOL vertegenwoordigt de FNLI bij landelijke organisaties en platforms, waarin de kwaliteitseisen met betrekking tot levensmiddelenopleidingen worden bepaald. Hier bepalen zij de inhoud van opleidingen, de wijze van samenwerken en het inzetbaar houden van medewerkers. Meer info over de HCA Food & Feed leest u op de website van Stichting Opleidingsfonds Levensmiddelenindustrie (SOL).

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Overige Speerpunten

  • Innovatie

    Voor de levensmiddelenindustrie is het van belang dat wet- en regelgeving innovaties op het gebied van verduurzaming en voeding & gezondheid stimuleren in plaats van afremmen. De FNLI pleit ervoor dat discussies over bijvoorbeeld novel foods, genetische modificatie en nanotechnologie […]

    Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn
    Lees verder
  • Export

    Nederland is een van de grootste foodexporteurs ter wereld. Zo’n 80% procent van de Nederlandse export gaat naar Europa, het overgrote deel daarvan naar de ons direct omringende landen. Op de Europese markten bestaan evenwel weinig groeimogelijkheden. Deze neerwaartse tendens […]

    Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn
    Lees verder
  • Vestigingsklimaat

    Toegang tot gekwalificeerde arbeid en kapitaal, efficiënte wet- en regelgeving en een goede infrastructuur zijn essentieel voor bedrijven om zich te vestigen en om te blijven produceren in Nederland. Om de innovatie- en concurrentiekracht van de Nederlandse levensmiddelenindustrie op peil te houden, […]

    Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn
    Lees verder

Gerelateerde artikelen

Eerste Week van de Levensmiddelenindustrie officieel geopend bij koffiebrander UCC in Bolsward

2 november 2015


Friese politici geven startschot voor FutureProef Vandaag gaf de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) bij koffiebrander UCC in Bolsward het startschot voor FutureProef: de allereerste Week van de Levensmiddelenindustrie in Noord-Nederland. De FNLI organiseert in samenwerking met Innexus dit initiatief […]

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Weerschade Nederlandse groentenverwerkende industrie enorm

7 juli 2016


Industrie betreurt gebrek aan overheidssteun De Nederlandse groenten- en fruitverwerkende industrie leidt enorme schade als gevolg van de overvloedige regen en hagel in de laatste weken. De oogsten van doperwten, sperziebonen, wortelen en andere zomergroenten die onder andere bestemd zijn […]

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

FNLI ondersteunt verklaring Nationale Voedseltop

31 januari 2017


Afgelopen donderdag (26 januari) vond in Den Haag de Nationale Voedseltop plaats, over voldoende, veilig, gezond en duurzaam voedsel. De top was georganiseerd door ministers Schippers (VWS) en Ploumen (Buitenlandse Handel) en staatssecretarissen Van Dam (Economische Zaken) en Dijksma (I&M). […]

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn