Innovatie

Voor de levensmiddelenindustrie is het van belang dat wet- en regelgeving innovaties op het gebied van verduurzaming en voeding & gezondheid stimuleren in plaats van afremmen. De FNLI pleit ervoor dat discussies over bijvoorbeeld novel foods, genetische modificatie en nanotechnologie worden gevoerd op basis van wetenschappelijke en feitelijke in plaats van emotionele argumenten. Ook maakt de FNLI zich hard voor een significante vermindering van de tijd tussen aanvraag tot toetreding en uiteindelijke toetreding van nieuwe producten op de markt.

Het thema innovatie staat hoog op de agenda binnen de Topsector Agri&Food. Voor de levensmiddelenindustrie heeft het Topsectorenbeleid de samenwerking tussen ketenpartijen enorm gestimuleerd. De primaire sector, de verwerkende schakel en retail hebben de handen ineen geslagen. Deze krachtenbundeling en de verantwoordelijkheid die het bedrijfsleven daarmee zelf heeft gekregen, vormen een extra stimulans om te investeren in de toekomst. Er ligt nu een gezamenlijke agenda voor innovatie, voor internationalisering, voor versnelling van verduurzaming, en voor borging van de kwaliteit en kwantiteit van het menselijk kapitaal. In het Top Kennis Instituut Agri&Food investeren bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheid gezamenlijk in een vraaggestuurde innovatieagenda: publiekprivate onderzoeks- en innovatieprojecten.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Overige Speerpunten

  • Human Capital Agenda

    Om de koploperspositie van de Nederlandse agrifoodsector te behouden is het van belang dat medewerkers bekwaam, productief, gemotiveerd en gezond zijn en blijven. Maar ook dat er jaarlijks voldoende MBO/HBO technisch en technologisch geschoold personeel de levensmiddelensector instroomt. Daarom initieerde […]

    Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn
    Lees verder
  • Export

    Nederland is een van de grootste foodexporteurs ter wereld. Zo’n 80% procent van de Nederlandse export gaat naar Europa, het overgrote deel daarvan naar de ons direct omringende landen. Op de Europese markten bestaan evenwel weinig groeimogelijkheden. Deze neerwaartse tendens […]

    Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn
    Lees verder
  • Vestigingsklimaat

    Toegang tot gekwalificeerde arbeid en kapitaal, efficiënte wet- en regelgeving en een goede infrastructuur zijn essentieel voor bedrijven om zich te vestigen en om te blijven produceren in Nederland. Om de innovatie- en concurrentiekracht van de Nederlandse levensmiddelenindustrie op peil te houden, […]

    Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn
    Lees verder

Gerelateerde artikelen

Europese Unie blokkeert inzet duurzame alternatieve eiwitbronnen

7 oktober 2015


Levensmiddelendustrie gaat “gebugd” onder nieuwe “novel food” wetgeving Schnitzels van buffalowormen, bugnuggets en gefrituurde sprinkhanen: ze bieden consumenten een hoge voedingswaarde in combinatie een hoge productveiligheid en de mogelijkheid om bij te dragen aan verminderde milieubelasting. Als alternatieve voedselbron dragen […]

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Nederlandse levensmiddelenindustrie bezorgd over Europese markt ‘met de Franse slag’

7 augustus 2015


FNLI sluit zich aan bij oproep NZO en LTO Nederland voor vrij handelsverkeer De Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) kijkt met argusogen naar de recente ontwikkelingen in Frankrijk, waarbij wordt opgeroepen de import van buitenlandse producten stil te leggen, om […]

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Bedrijfsleven en wetenschap samen op stoom met innovaties tegen voedselverspilling

18 mei 2016


Resultaten onderzoeksprojecten CARVE en TIFN: ketensamenwerking cruciaal Een groot aantal levensmiddelenfabrikanten en supermarkten werkten de afgelopen jaren samen met onderzoekers van Wageningen UR Food & Biobased Research* en Top Institute Food & Nutrition (TIFN)** op het gebied van grondstofefficiëntie en […]

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn