Akkoord Verbetering Productsamenstelling

Begin 2014 ondertekenden de FNLI, het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en de Vereniging Nederlandse Cateringorganisaties (Veneca) samen met minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) het Akkoord Verbetering Productsamenstelling. Doel is om gehaltes aan zout, verzadigd vet en calorieën in producten verder te verlagen. Hierdoor ontstaat een gezonder productaanbod waardoor de gezonde keuze makkelijker wordt.

Per productcategorie worden maximumnormen gesteld. De selectie van de productcategorieën wordt gebaseerd op relevantie voor de volksgezondheid. Bijvoorbeeld de mate waarin een product gegeten wordt en de verbetering die mogelijk is. Er bestaan al maximumnormen voor groenteconserven, brood, kaas, vleeswaren, soepen en bouillons, en een deel van de hartige sauzen. Recent zijn er ook voorstellen ingediend voor de productcategorieën zuivel (dranken en bepaalde desserts) en voor bepaalde non-alcoholische dranken (frisdranken). Meer info: www.akkoordverbeteringproductsamenstelling.nl

Veel bedrijven zijn al langer bezig met voedingskundige verbetering van producten en uitbreiding van hun aanbod met magere, light- of dieetproducten. Ook bieden producenten steeds meer verschillende portiegroottes van hetzelfde product (of maaltijd) aan. Enkele resultaten die eerder zijn behaald op initiatief van het bedrijfsleven:

  • Reeds tien jaar geleden werd het niveau van transvetten in voedingsmiddelen door de Nederlandse industrie tot onder de norm van de Gezondheidsraad gebracht.
  • Uit onderzoek van de NVWA blijkt dat het gemiddelde zoutgehalte in levensmiddelen tussen 2011 en 2013 met circa 9 procent is gedaald. De meest significante daling is zichtbaar bij de productgroepen conserven (enkelvoudige groenten en peulvruchten) (27%), kaas (Goudse 48+) (24%) en brood (15%): precies die categorieën waarvoor de levensmiddelenindustrie en de retail de laatste jaren stevige afspraken hebben gemaakt.
  • De meest populaire vleeswaren zullen eind 2015 10% minder zout en 5% minder verzadigd vet bevatten.
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Overige Standpunten

  • Zoutreductie

    Nederlandse consumenten krijgen gemiddeld 8,7 gram zout per dag binnen (RIVM, 2012), terwijl de Gezondheidsraad maximaal 6 gram per persoon per dag adviseert. Een groot deel van de zoutinname is afkomstig van bewerkte voedingsmiddelen. De FNLI spant zich daarom in […]

    Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn
    Lees verder
  • Suikers in voeding

    De levensmiddelenindustrie zet gestaag stappen op het gebied van energie- en dus ook suikerreductie. Afspraken hierover, in samenwerking met de retail, horeca en cateringbranche en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport, zijn vastgelegd in het Akkoord Verbetering Productsamenstelling. De […]

    Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn
    Lees verder
  • Referentie-inname

    De levensmiddelenindustrie heeft in heel Europa een systeem op basis van eenduidige voedingswaarde-informatie geïmplementeerd: de referentie-inname (voorheen bekend als de Dagelijkse Voedingsrichtlijn). Inmiddels heeft de Europese Unie deze systematiek van vrijwillige voedingswaardedeclaratie opgenomen in de nieuwe Europese etiketteringsvoorschriften (EU Verordening […]

    Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn
    Lees verder
  • Voedings- en gezondheidsclaims

    De Europese Verordening Voedings- en Gezondheidsclaims (2006/1924/EC) – kortweg de Claimsverordening – beschermt consumenten tegen onjuiste claims op de verpakking van een product. In de Verordening staan een aantal elementen centraal: Claims moeten wetenschappelijk worden onderbouwd. Het is niet toegestaan […]

    Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn
    Lees verder

Gerelateerde artikelen

Levensmiddelenindustrie blijft zich inspannen voor gezonde samenleving

14 december 2016


Vandaag debatteert de Tweede Kamer over het preventiebeleid volksgezondheid. De FNLI pleit voor een brede, geïntegreerde aanpak om consumenten te winnen voor een gebalanceerd leefpatroon. Als grootste maakindustrie van Nederland heeft ook de levensmiddelenindustrie baat bij een gezonde samenleving en […]

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Zoutmonitor laat zien dat bedrijfsleven afspraken nakomt

30 maart 2016


Akkoord Verbetering Productsamenstelling werpt vruchten af De NVWA heeft voor de zevende keer het monitoringsonderzoek naar keukenzout in voedingsmiddelen gepubliceerd. De NVWA beoordeelde in de monitor tien productgroepen in de supermarkt op het gehalte aan keukenzout en hoe dit zich […]

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Schippers en bedrijfsleven tekenen akkoord vermindering zout, vet en calorieën

23 januari 2014


Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft het Akkoord met het bedrijfsleven getekend om de samenstelling van producten te verbeteren. Doel is om gehaltes aan zout, verzadigd vet en calorieën in producten verder te verlagen. Hierdoor ontstaat […]

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn