Veiligheid & regelgeving

Veiligheid & regelgeving

Levensmiddelenfabrikanten moeten zich houden aan een breed scala aan Europese en Nederlandse wetten en regels. Zowel om de voedselveiligheid te borgen als om de informatie over ingrediënten en producten op heldere wijze aan consumenten over te brengen. Fabrikanten zijn zelf verantwoordelijk om veilig voedsel op de markt te brengen, de overheid houdt hier toezicht op. Daarnaast neemt de sector diverse maatregelen om ervoor te zorgen dat producten ook zijn wat ze pretenderen te zijn. De FNLI pleit tot slot voor een eerlijk speelveld voor fabrikanten binnen de Europese Unie in vergelijking met concurrenten daarbuiten (bijvoorbeeld de VS), bijvoorbeeld waar het gaat om toelating van nieuwe voedingsmiddelen.

Lees meer over de speerpunten

  • Borging voedselveiligheid

    Veilig voedsel is een harde basisvoorwaarde voor een goed functionerende levensmiddelenindustrie. Producten kunnen alleen op de markt gebracht worden wanneer ze voldoen aan strikte eisen. Het bedrijfsleven is zelf verantwoordelijk voor de voedselveiligheid van de producten.Bedrijven moeten bij de productie […]

    Lees verder
  • Voedselvertrouwen & productintegriteit

    Fraude in de voedselketenis onacceptabel, dat spreekt voor zich. Om fraude uit te bannen, moet de sector, bovenop de huidige controles in het kader van kwaliteit en voedselveiligheid, maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat producten ook zijn wat ze […]

    Lees verder
  • Etikettering

    De FNLI is voorstander van eenduidige, feitelijke, begrijpelijke en objectieve informatie op het etiket. Op basis daarvan kunnen consumenten een geïnformeerde keuze maken. Sinds 13 december 2014 zijn de nieuwe Europese etiketteringsvoorschriften (verordening 1169/2011) van kracht, waarin is vastgelegd aan […]

    Lees verder
  • Moderne technologieën (nieuwe voedingsmiddelen)

    Nieuwe technologieën kunnen een grote rol spelen bij productverbetering, grondstofefficiëntie en de productiviteitsverbetering in de primaire sector die nodig is om een groeiende wereldbevolking te voeden. Innovatie is hard nodig, want nieuwe technologieën maken het mogelijk om producten langer houdbaar […]

    Lees verder