Nanotechnologie

Nanotechnologie is een techniek die het mogelijk maakt te werken met of gebruik te maken van hele kleine deeltjes van een bepaalde stof: nanodeeltjes. Het onderwerp lijkt nieuw, maar nanodeeltjes zijn al heel lang aanwezig in voedingsmiddelen. Voorbeelden van levensmiddelen waarin ze van nature voorkomen, zijn koffie, mayonaise, melk of tomatenpuree. Deze deeltjes zijn aanwezig als gevolg van malen, homogeniseren of sproeidrogen van de ingrediënten.

Het is van belang onderscheid te maken tussen die deeltjes die van nature heel klein zijn (minder dan 100nm groot) en deeltjes die bewust op deze schaal gefabriceerd zijn wegens hun specifieke (nieuwe) fysische of chemische eigenschappen, ook wel ‘nano-engineered materials’. Het gebruik van deze deeltjes met bijzondere eigenschappen is wel nieuw. Onderzocht wordt nog of deze toegepast kunnen worden in voedingsmiddelen. Een mogelijk resultaat is dat vitamines en mineralen beter kunnen worden opgenomen in het menselijk lichaam of dat een voedingsmiddel met een sterk verminderd zoutgehalte haar traditionele smaak behoudt door gebruik van nano-zoutdeeltjes.

Nanotechnologie brengt in potentie een veelvoud aan kansen op het gebied van veiligheid, gezondheid en duurzaamheid. De FNLI pleit ervoor om risico-inschattingen voor toelating van nanotechnologie te laten plaatsvinden op basis van kansen tegenover risico’s per toepassing. Een case-by-case-benadering sluit onaanvaardbare risico’s uit en laat grote kansen in combinatie met verwaarloosbare risico’s toe. Er is een eenduidige definitie nodig van wat precies onder nanotechniek wordt verstaan. Vervolgens kan gericht onderzoek plaatsvinden.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Overige Standpunten

  • Novel foods (nieuwe voedingsmiddelen)

    Novel Foods zijn ‘nieuwe’ voedingsmiddelen en ingrediënten die niet eerder binnen de Europese Unie (EU) als voedingsmiddel werden verkocht. Een nieuw product wordt in de EU pas toegelaten als deze eerst zowel een wetenschappelijke als een politieke toetsing heeft doorlopen.Op […]

    Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn
    Lees verder
  • Genetische modificatie

    Genetisch gemodificeerde gewassen worden al circa twintig jaar in de voedingsmiddelenketen gebruikt. De discussie in Europa over het wel of niet kunnen en mogen gebruiken van genetische modificatie of genetisch gemodificeerde gewassen laaide eind jaren negentig op, in aanloop naar […]

    Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn
    Lees verder

Gerelateerde artikelen

Europese Unie blokkeert inzet duurzame alternatieve eiwitbronnen

7 oktober 2015


Levensmiddelendustrie gaat “gebugd” onder nieuwe “novel food” wetgeving Schnitzels van buffalowormen, bugnuggets en gefrituurde sprinkhanen: ze bieden consumenten een hoge voedingswaarde in combinatie een hoge productveiligheid en de mogelijkheid om bij te dragen aan verminderde milieubelasting. Als alternatieve voedselbron dragen […]

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

European Bakery Innovation Centre maakt nieuwe producten uit retourbrood

23 maart 2016


Agrifoodketen op stoom met innovaties tegen voedselverspilling Retourbrood gebruiken als ingrediënt voor ontbijtkoek en koekjes levert kwalitatieve goede en smakelijke producten op. Dit blijkt uit een innovatieproject van het European Bakery Innovation Centre. Het innovatieproject is onderdeel van CARVE*: een […]

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Bolletje Merk van het Jaar 2015

15 oktober 2015


Nutrilon wint FNLI award als merk met beste consumenteninformatie Het merk Bolletje is door de Nederlandse supermarktklant verkozen tot Merk van het Jaar 2015. Uit het consumentenonderzoek blijkt dat Bolletje het hoogst scoort op kwaliteit, innovatie en expressiviteit. Op de […]

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn