Novel foods (nieuwe voedingsmiddelen)

Novel Foods zijn ‘nieuwe’ voedingsmiddelen en ingrediënten die niet eerder binnen de Europese Unie (EU) als voedingsmiddel werden verkocht. Een nieuw product wordt in de EU pas toegelaten als deze eerst zowel een wetenschappelijke als een politieke toetsing heeft doorlopen.Op dit moment is de doorlooptijd van een gemiddelde novel-food-aanvraag in de EU tussen de 35 en 60 maanden, terwijl de doorlooptijd in de VS veelal minder dan 24 maanden is. Dit is nadelig voor de concurrentiepositie en de innovatieve mogelijkheden van de Europese levensmiddelenindustrie.

De Europese Commissie is al jaren bezig met de herziening van de huidige novel-foods-wetgeving uit 1997. De FNLI is voorstander van een heldere aanvraagprocedure voor novel foods, waarbij de voedselveiligheid geborgd wordt, zonder dat door onnodige vertraging de concurrentiepositie en de innovatieve kracht van de industrie geschaad worden. De FNLI pleit voor een versnelde toelatingsprocedure, waarbij vaste deadlines ingebouwd voor de termijn van politieke toetsing door risicomanagers. Op dit moment bestaan deze niet, waardoor er voor zowel lidstaten als de Europese Commissie geen prikkel of noodzaak bestaat de aanvraag met voortvarendheid te behandelen. Met vaststaande deadlines is het tevens voor de aanvragers van een novel food duidelijk hoelang de aanvraag gaat duren.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Overige Standpunten

  • Genetische modificatie

    Genetisch gemodificeerde gewassen worden al circa twintig jaar in de voedingsmiddelenketen gebruikt. De discussie in Europa over het wel of niet kunnen en mogen gebruiken van genetische modificatie of genetisch gemodificeerde gewassen laaide eind jaren negentig op, in aanloop naar […]

    Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn
    Lees verder
  • Nanotechnologie

    Nanotechnologie is een techniek die het mogelijk maakt te werken met of gebruik te maken van hele kleine deeltjes van een bepaalde stof: nanodeeltjes. Het onderwerp lijkt nieuw, maar nanodeeltjes zijn al heel lang aanwezig in voedingsmiddelen. Voorbeelden van levensmiddelen […]

    Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn
    Lees verder

Gerelateerde artikelen

European Bakery Innovation Centre maakt nieuwe producten uit retourbrood

23 maart 2016


Agrifoodketen op stoom met innovaties tegen voedselverspilling Retourbrood gebruiken als ingrediënt voor ontbijtkoek en koekjes levert kwalitatieve goede en smakelijke producten op. Dit blijkt uit een innovatieproject van het European Bakery Innovation Centre. Het innovatieproject is onderdeel van CARVE*: een […]

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Koopmans Merk van het Jaar 2016

13 oktober 2016


Mona wint Bijzondere Prestatie award voor online merkbeleving Koopmans is door de Nederlandse supermarktklant tot Merk van het Jaar 2016 verkozen. In een grootschalig consumentenonderzoek, uitgevoerd door GfK, scoorde Koopmans het hoogst op kwaliteit, innovatie en expressiviteit. Op de tweede […]

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Bolletje Merk van het Jaar 2015

15 oktober 2015


Nutrilon wint FNLI award als merk met beste consumenteninformatie Het merk Bolletje is door de Nederlandse supermarktklant verkozen tot Merk van het Jaar 2015. Uit het consumentenonderzoek blijkt dat Bolletje het hoogst scoort op kwaliteit, innovatie en expressiviteit. Op de […]

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn