Standpunten


  • Beheersing versleping allergenen en risicocommunicatie

    Allergenen zijn bestanddelen die een allergische reactie kunnen veroorzaken. Als allergenen als ingrediënt of andere stof worden gebruikt bij de productie en nog aanwezig zijn in levensmiddelen, dan moeten deze worden vermeld op het etiket. Allergenen moeten in de lijst […]

    Lees verder
  • Interne traceerbaarheid

    Bedrijven zijn wettelijk verplicht bij te houden van wie zij goederen hebben ontvangen en aan wie zij goederen hebben geleverd: één stap achteruit (wat komt er binnen?) en één stap vooruit (wat wordt er op de markt gebracht?) in de […]

    Lees verder
  • Chloraat in voedingsmiddelen

    De Europese Commissie discussieert over de aanwezigheid van chloraat in voedingsmiddelen met als doel het opstellen van Maximale Residue Limieten (MRL’s). Achtergrond Gebruik van chloraat (ClO3-) als gewasbeschermingsmiddel is verboden in Europa. Producten die de maximale norm voor chloraat (0,01mg/kg) […]

    Lees verder
  • Evaluatie Algemene Levensmiddelen Verordening

    De Algemene Levensmiddelen Verordening of General Food Law (GFL), omschrijft de algemene beginselen van de levensmiddelenwetgeving in de EU en bevat daarmee de basisvoorwaardes voor het mogen verhandelen van een veilig product. De Europese Commissie is in het kader van […]

    Lees verder
  • Allergenen

    Allergenen zijn bestanddelen van een natuurlijke of kunstmatige stof die allergische reacties kunnen veroorzaken. Als allergenen als ingrediënt of andere stof worden gebruikt bij de productie en nog aanwezig zijn in levensmiddelen, dan moeten deze worden vermeld op het etiket. […]

    Lees verder
  • Acrylamide (reductie)

    De industrie werkt al jaren aan vermindering van het acrylamidegehalte in levensmiddelen. Verschillende maatregelen zijn gebundeld in de FoodDrinkEurope Toolbox. Onderzoek van de NVWA en EFSA laat zien dat in de afgelopen jaren in bepaalde producten het acrylamidegehalte is gereduceerd. […]

    Lees verder
  • Contaminanten

    Contaminanten zijn stoffen die onbedoeld in levensmiddelen aanwezig kunnen zijn. Ze worden ook wel ‘verontreinigingen’ genoemd. Zulke stoffen kunnen ontstaan tijdens het verbouwen van gewassen in de agrarische sector. Ook kunnen contaminanten afkomstig zijn uit het milieu of ze worden […]

    Lees verder
  • Controlekosten NVWA

    Voedselveiligheid is een algemeen goed en de gemaakte kosten voor een reguliere inspectie moeten volgens de FNLI dan ook uit de algemene middelen gefinancierd blijven. De primaire verantwoordelijkheid voor de voedselveiligheid ligt bij de exploitant, de overheid is verantwoordelijk voor […]

    Lees verder
  • Openbaarmaking controlegegevens NVWA

    De NVWA maakt haar controlegegevens meer en meer openbaar. Momenteel wordt hard gewerkt aan herziening van de gezondheidswet om openbaarmaking ook juridisch mogelijk te maken. Doel van de openbaarmaking is enerzijds het aanpakken van notoire overtreders (handhaving) en anderzijds het informeren […]

    Lees verder
  • Voedselcontactmaterialen

    Voedsel wordt verpakt om het beter te bewaren en te beschermen tegen bederf. De verpakking bevat stoffen die in aanraking kunnen komen met voedsel: deze stoffen noemen we voedselcontactmaterialen (food contact materials). Hieronder vallen verpakkingsmaterialen, als karton, drukinkten, kunststofkratten, maar […]

    Lees verder
  • Ketenborging

    In het actieplan van de Taskforce nemen zowel publieke als private borging van de voedselveiligheid en -integriteit een belangrijke plaats in. De Taskforce heeft, in samenspraak met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), criteria voor kwaliteitsschema’s opgesteld, die de private […]

    Lees verder
  • Module tegen fraude in kwaliteitssystemen

    In de Taskforce Voedselvertrouwen is afgesproken om de GFSI-erkende (Global Food Safety Initiative) kwaliteitssystemen die bedrijven toepassen uit te breiden met een “Food Fraud” module, waardoor niet alleen de voedselveiligheid maar ook productintegriteit geborgd wordt. SSAFE (Safe Supply of Affordable […]

    Lees verder
  • Informatie-uitwisseling NVWA

    Het versoepelen van de uitwisseling van informatie tussen de NVWA en bedrijven is een aandachtspunt binnen de Taskforce Voedselvertrouwen. Wanneer de NVWA haar controleresultaten deelt, is het volgens de FNLI enerzijds van groot belang om de privacy van bedrijven te […]

    Lees verder
  • Online etiketinformatie

    Vanaf december 2014 is geldt de verplichting om etiketinformatie digitaal beschikbaar te stellen bij de online verkoop van levensmiddelen. Alle wettelijk verplichte etiketinformatie wordt daarmee online toegankelijk, zodat consumenten ook online bewustere keuzes kunnen maken. De etiketteringsinformatie van reeds circa 60.000 producten zijn […]

    Lees verder
  • Herkomstetikettering

    Het primaire doel van etikettering van levensmiddelen is om consumenten te voorzien van begrijpelijke, transparante informatie waarmee ze een weloverwogen keuze kunnen maken, tegen een betaalbare prijs. De FNLI beaamt dat transparantie in de keten van groot belang is, maar […]

    Lees verder
  • Toevoegingsmiddelen

    Bij de productie van levensmiddelen wordt gebruik gemaakt van toevoegingsmiddelen: zogenaamde additieven, aroma’s, enzymen en technische hulpstoffen. Toevoegingsmiddelen zijn nodig om een gewenste kleur, stabiliteit, textuur, geur, smaak en/of houdbaarheid te verkrijgen en te behouden. Het is belangrijk dat de […]

    Lees verder
  • Novel foods (nieuwe voedingsmiddelen)

    Novel Foods zijn ‘nieuwe’ voedingsmiddelen en ingrediënten die niet eerder binnen de Europese Unie (EU) als voedingsmiddel werden verkocht. Een nieuw product wordt in de EU pas toegelaten als deze eerst zowel een wetenschappelijke als een politieke toetsing heeft doorlopen.Op […]

    Lees verder
  • Genetische modificatie

    Genetisch gemodificeerde gewassen worden al circa twintig jaar in de voedingsmiddelenketen gebruikt. De discussie in Europa over het wel of niet kunnen en mogen gebruiken van genetische modificatie of genetisch gemodificeerde gewassen laaide eind jaren negentig op, in aanloop naar […]

    Lees verder