Internationaal Maatschappelijke Verantwoord Ondernemen (IMVO)

Grondstofverduurzaming betekent ook een goede omgang met arbeidsomstandigheden, mensenrechten en economische ontwikkeling van leveranciers, zowel in Nederland als daarbuiten. Vooral in complexe internationale ketens vergt maatschappelijk verantwoord ondernemen een actieve samenwerking tussenlevensmiddelenfabrikanten en ketenpartners, overheden en maatschappelijke organisaties.

De Nederlandse levensmiddelenindustrie is sterk internationaal georiënteerd en is zich dan ook bewust van haar wereldwijde impact. Verantwoord ketenbeheer houdt in dat veel bedrijven een vrijwillig maar niet-vrijblijvend commitment aangaan om een positieve invloed uit te oefenen op het sociale en milieubeleid van hun toeleveranciers. De FNLI is van mening dat van bedrijven verwacht mag worden dat zij hierbij doen wat in hun mogelijkheden ligt en de lat steeds wat hoger leggen.

Bedrijven geven hun ketenverantwoordelijkheid vorm door middel van leveranciersvoorwaarden, audits, data-uitwisseling in de keten en samenwerking met ngo’s en lokale overheden. Veel bedrijven maken bovendien gebruik van individuele of collectieve verduurzamingsrichtlijnen, aan de hand waarvan zij hun bedrijfsvoering, en die van hun voorgangers in de keten, kunnen. De OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen zijn hier een goed voorbeeld van. Steeds meer bedrijven gaan met deze of richtlijnen aan de slag, en integreren ze in hun bedrijfsvoering.

Certificering van grondstoffen
Ook certificering van grondstoffen en productieprocessen is een goede methode om ethische, sociale of milieustandaarden aantoonbaar in de keten te borgen, al dan niet gekoppeld aan een consumentenkeurmerk. Voor producten als koffie, thee, cacao, palmolie, soja, vis en tropisch fruit bestaan robuuste certificeringsprogramma’s waarin steeds meer bedrijven investeren. Naast borging van verduurzaming, draagt certificering ook bij aan ketentransparantie. Het grote aantal ambitieuze commitments met betrekking tot grondstofverduurzaming dat bedrijven in Nederland individueel en collectief hebben afgegeven, is uniek in Europa en de wereld. Een aantal voorbeelden:

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Overige Standpunten

  • Duurzaam inkopen

    Duurzaam inkopen door de overheid levert potentieel een belangrijke bijdrage aan verduurzamingsprocessen in het bedrijfsleven. Zo ook voor voedsel en dranken: met haar inkoopbeleid kan de overheid de verduurzaming in de agrifoodketen bevorderen, de marktvraag naar duurzamer geproduceerd voedsel vergroten, […]

    Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn
    Lees verder
  • Biodiversiteit

    Biodiversiteit en sterke ecosystemen (bijvoorbeeld bodems, bossen en wateren), zijn onder andere noodzakelijk voor voldoende beschikbaarheid van agrarische grondstoffen. Tegelijkertijd kan de winning en productie van grondstoffen voor de levensmiddelenindustrie bijdragen aan biodiversiteitsverlies en ecosysteemdegradatie. Het is voor een gezonde […]

    Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn
    Lees verder
  • Dierenwelzijn

    Naast de groei van het bovenwettelijke dierenwelzijnssegment (scharrelvlees en -eieren, weidemelk, biologische producten etc.), werkt de levensmiddelenindustrie samen met haar leveranciers ook aan de verbetering van dierenwelzijn in de reguliere veehouderij. Het verbeteren van dierenwelzijn enerzijds en het vergroten van […]

    Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn
    Lees verder
  • Duurzame palmolie

    Palmolie is de meest gebruikte plantaardige olie ter wereld. Palmolie is een belangrijke grondstof voor de levensmiddelenindustrie en wordt als natuurlijke grondstof in veel producten verwerkt, zoals margarine, koekjes en snacks, maar ook bijvoorbeeld in shampoo, lippenstift en zeep. De […]

    Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn
    Lees verder

Gerelateerde artikelen

Levensmiddelenindustrie in de duurzame versnelling

25 januari 2017


Vier jaar na lancering van het initiatief ‘In de versnelling’ publiceert de FNLI vandaag een trendrapport over duurzaamheid in de levensmiddelenindustrie; ‘Verduurzaming In de Volgende Versnelling’. De koplopers die in 2013 afspraken om duurzaamheid in hun bedrijfsvoering te verankeren, tonen […]

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Alliantie Verduurzaming Voedsel verwelkomt ordening voedselkeurmerken Milieu Centraal

17 oktober 2016


De Alliantie Verduurzaming Voedsel, het samenwerkingsverband van LTO Nederland, FNLI, CBL, KHN en Veneca, is positief over het feit dat Milieu Centraal een ordening heeft aangebracht in het landschap aan duurzaamheidskeurmerken. De ordening is gebaseerd op de beoordelingssystematiek voor solide […]

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Bedrijfsleven en wetenschap samen op stoom met innovaties tegen voedselverspilling

18 mei 2016


Resultaten onderzoeksprojecten CARVE en TIFN: ketensamenwerking cruciaal Een groot aantal levensmiddelenfabrikanten en supermarkten werkten de afgelopen jaren samen met onderzoekers van Wageningen UR Food & Biobased Research* en Top Institute Food & Nutrition (TIFN)** op het gebied van grondstofefficiëntie en […]

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn