Internationaal Maatschappelijke Verantwoord Ondernemen (IMVO)

Grondstofverduurzaming betekent ook een goede omgang met arbeidsomstandigheden, mensenrechten en economische ontwikkeling van leveranciers, zowel in Nederland als daarbuiten. Vooral in complexe internationale ketens vergt maatschappelijk verantwoord ondernemen een actieve samenwerking tussenlevensmiddelenfabrikanten en ketenpartners, overheden en maatschappelijke organisaties.

De Nederlandse levensmiddelenindustrie is sterk internationaal georiënteerd en is zich dan ook bewust van haar wereldwijde impact. Verantwoord ketenbeheer houdt in dat veel bedrijven een vrijwillig maar niet-vrijblijvend commitment aangaan om een positieve invloed uit te oefenen op het sociale en milieubeleid van hun toeleveranciers. De FNLI is van mening dat van bedrijven verwacht mag worden dat zij hierbij doen wat in hun mogelijkheden ligt en de lat steeds wat hoger leggen.

Bedrijven geven hun ketenverantwoordelijkheid vorm door middel van leveranciersvoorwaarden, audits, data-uitwisseling in de keten en samenwerking met ngo’s en lokale overheden. Veel bedrijven maken bovendien gebruik van individuele of collectieve verduurzamingsrichtlijnen, aan de hand waarvan zij hun bedrijfsvoering, en die van hun voorgangers in de keten, kunnen. De OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen zijn hier een goed voorbeeld van. Steeds meer bedrijven gaan met deze of richtlijnen aan de slag, en integreren ze in hun bedrijfsvoering.

Certificering van grondstoffen
Ook certificering van grondstoffen en productieprocessen is een goede methode om ethische, sociale of milieustandaarden aantoonbaar in de keten te borgen, al dan niet gekoppeld aan een consumentenkeurmerk. Voor producten als koffie, thee, cacao, palmolie, soja, vis en tropisch fruit bestaan robuuste certificeringsprogramma’s waarin steeds meer bedrijven investeren. Naast borging van verduurzaming, draagt certificering ook bij aan ketentransparantie. Het grote aantal ambitieuze commitments met betrekking tot grondstofverduurzaming dat bedrijven in Nederland individueel en collectief hebben afgegeven, is uniek in Europa en de wereld. Een aantal voorbeelden:

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Overige Standpunten

  • Duurzaam inkopen

    Duurzaam inkopen door de overheid levert potentieel een belangrijke bijdrage aan verduurzamingsprocessen in het bedrijfsleven. Zo ook voor voedsel en dranken: met haar inkoopbeleid kan de overheid de verduurzaming in de agrifoodketen bevorderen, de marktvraag naar duurzamer geproduceerd voedsel vergroten, […]

    Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn
    Lees verder
  • Biodiversiteit

    Biodiversiteit en sterke ecosystemen (bijvoorbeeld bodems, bossen en wateren), zijn onder andere noodzakelijk voor voldoende beschikbaarheid van agrarische grondstoffen. Tegelijkertijd kan de winning en productie van grondstoffen voor de levensmiddelenindustrie bijdragen aan biodiversiteitsverlies en ecosysteemdegradatie. Het is voor een gezonde […]

    Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn
    Lees verder
  • Dierenwelzijn

    Naast de groei van het bovenwettelijke dierenwelzijnssegment (scharrelvlees en -eieren, weidemelk, biologische producten etc.), werkt de levensmiddelenindustrie samen met haar leveranciers ook aan de verbetering van dierenwelzijn in de reguliere veehouderij. Het verbeteren van dierenwelzijn enerzijds en het vergroten van […]

    Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn
    Lees verder
  • Duurzame palmolie

    Palmolie is de meest gebruikte plantaardige olie ter wereld. Palmolie is een belangrijke grondstof voor de levensmiddelenindustrie en wordt als natuurlijke grondstof in veel producten verwerkt, zoals margarine, koekjes en snacks, maar ook bijvoorbeeld in shampoo, lippenstift en zeep. De […]

    Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn
    Lees verder

Gerelateerde artikelen

Opnieuw groei duurzame palmolie in voedingsmiddelen

11 juni 2015


In 2014 meer ‘Segregated’ duurzame palmolie dan ‘Book & Claim’ Het aandeel duurzame palmolie verwerkt door de Nederlandse voedingsmiddelenindustrie in 2014 is 72%. Dit is opnieuw een groei in het aandeel duurzame palmolie “Ieder jaar zien we het aandeel duurzame […]

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

‘Overheid moet inkoopbeleid moderniseren om verduurzaming voedsel te stimuleren’

21 januari 2016


Op 28 januari a.s. debatteert de Tweede Kamer over duurzaamheid en milieu. Duurzaam inkopen door de overheid levert potentieel een belangrijke bijdrage aan verduurzamingsprocessen in het bedrijfsleven. Zo ook voor voedsel en dranken: met haar inkoopbeleid kan de overheid verduurzaming […]

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Alliantie Verduurzaming Voedsel overhandigt ‘stamppot vol duurzaamheid’ aan staatssecretaris Van Dam

29 februari 2016


Bedrijfsleven tilt verduurzaming over de gehele linie naar het volgende level Vandaag overhandigde Aalt Dijkhuizen, voorzitter van de Alliantie Verduurzaming Voedsel, een ‘stamppot vol duurzaamheid’, aan staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken. Aan de hand van de ingrediënten van […]

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn