Standpunten


  • Duurzaam inkopen

    Duurzaam inkopen door de overheid levert potentieel een belangrijke bijdrage aan verduurzamingsprocessen in het bedrijfsleven. Zo ook voor voedsel en dranken: met haar inkoopbeleid kan de overheid de verduurzaming in de agrifoodketen bevorderen, de marktvraag naar duurzamer geproduceerd voedsel vergroten, […]

    Lees verder
  • Biodiversiteit

    Biodiversiteit en sterke ecosystemen (bijvoorbeeld bodems, bossen en wateren), zijn onder andere noodzakelijk voor voldoende beschikbaarheid van agrarische grondstoffen. Tegelijkertijd kan de winning en productie van grondstoffen voor de levensmiddelenindustrie bijdragen aan biodiversiteitsverlies en ecosysteemdegradatie. Het is voor een gezonde […]

    Lees verder
  • Dierenwelzijn

    Naast de groei van het bovenwettelijke dierenwelzijnssegment (scharrelvlees en -eieren, weidemelk, biologische producten etc.), werkt de levensmiddelenindustrie samen met haar leveranciers ook aan de verbetering van dierenwelzijn in de reguliere veehouderij. Het verbeteren van dierenwelzijn enerzijds en het vergroten van […]

    Lees verder
  • Duurzame palmolie

    Palmolie is de meest gebruikte plantaardige olie ter wereld. Palmolie is een belangrijke grondstof voor de levensmiddelenindustrie en wordt als natuurlijke grondstof in veel producten verwerkt, zoals margarine, koekjes en snacks, maar ook bijvoorbeeld in shampoo, lippenstift en zeep. De […]

    Lees verder
  • Internationaal Maatschappelijke Verantwoord Ondernemen (IMVO)

    Grondstofverduurzaming betekent ook een goede omgang met arbeidsomstandigheden, mensenrechten en economische ontwikkeling van leveranciers, zowel in Nederland als daarbuiten. Vooral in complexe internationale ketens vergt maatschappelijk verantwoord ondernemen een actieve samenwerking tussenlevensmiddelenfabrikanten en ketenpartners, overheden en maatschappelijke organisaties. De Nederlandse […]

    Lees verder
  • Raamovereenkomst Verpakkingen 2013-2022

    Deze Raamovereenkomst geeft een nadere invulling aan de producentenverantwoordelijkheid uit het Besluit Verpakkingen voor de periode 2013-2022. Het is een groen akkoord met een sterke verbetering van de milieu-impact van verpakkingen in Nederland. Het bevat daarom onder andere een ambitieuze […]

    Lees verder
  • Afvalfonds Verpakkingen: collectieve uitvoering Raamovereenkomst

    Met de inwerkingtreding van de Raamovereenkomst Verpakkingen 2013-2022 is het Afvalfonds Verpakkingen opgericht om collectief uitvoering te geven aan de verplichtingen die producenten en importeurs hebben op grond van het Besluit Verpakkingen en de Raamovereenkomst. De FNLI is nauw betrokken […]

    Lees verder
  • Afvalbeheersbijdrage Verpakkingen

    Het Afvalfonds Verpakkingen heft de Afvalbeheersbijdrage Verpakkingen, die sinds 1 januari 2013 de Verpakkingenbelasting vervangt.Deze bijdrage dekt de kosten die worden gemaakt om uitvoering te geven aan de Raamovereenkomst. De belangrijkste kosten hebben betrekking op het inzamelen, verwerken en vermarkten […]

    Lees verder
  • Nedvang: inzameling en hergebruik verpakkingsafval

    De FNLI is ook actief betrokken bij de stichting Nedvang (“Nederland van Afval naar Grondstof”). Nedvang regisseert de gescheiden inzameling en het hergebruik van verpakkingsafval. Nedvang is opgericht voor en door producenten en importeurs die verpakte producten op de markt […]

    Lees verder
  • Kennisinstituut Duurzaam Verpakken

    Met de inwerkingtreding van de Raamovereenkomst Verpakkingen 2013-2022 is het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) opgericht. In het KIDV zijn het verpakkende bedrijfsleven (waaronder de FNLI), de Rijksoverheid, Nederlandse gemeenten en ook de wetenschap vertegenwoordigd. Het voornaamste doel van het KIDV […]

    Lees verder
  • Gescheiden inzameling en recycling plastic verpakkingsafval

    “Plastic afval kun je beter scheiden. Dat weet toch iedereen?” Via deze ‘Plastic Heroes’ campagne worden burgers bewust gemaakt van het belang van het scheiden van plastic verpakkingsafval, onder andere door aandacht te besteden aan de vraag wat er met […]

    Lees verder
  • Bestrijden zwerfafval

    Met de ondertekening van de Raamovereenkomst Verpakkingen bereikte het verpakkende bedrijfsleven een akkoord gesloten met de Rijksoverheid en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) over een gezamenlijke aanpak van zwerfafval. Dit akkoord voorzag in de uitvoering van een Impulsprogramma Zwerfafval […]

    Lees verder
  • Preventie: duurzame verpakkingsoplossingen

    Levensmiddelenfabrikanten werken aan de verduurzaming van hun verpakkingen. Op de website van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) zijn inspirerende voorbeelden van duurzame verpakkingsoplossingen van het bedrijfsleven te vinden.

    Lees verder
  • Circulaire economie

    In een toenemende en innovatieve circulaire economie is nauwelijks sprake meer van afval. Bijproducten vinden een nuttige toepassing, die voldoet aan eisen met betrekking tot milieu en menselijke gezondheid. De FNLI hecht een groot belang aan verdere ontwikkeling van de […]

    Lees verder
  • Reductie en verwaarding van reststromen

    Of het nu gaat om eetbare voedselresten of oneetbare reststromen, een fabrikant zal altijd streven naar zo min mogelijk verliezen, omdat de efficiëntie waarmee een fabrikant input (grondstoffen) omzet in output (eindproducten) en de waarde die hij daarbij toevoegt de […]

    Lees verder
  • Samenwerking met de Voedselbanken

    Het werk van de Voedselbanken is gericht op het ondersteunen van de armste mensen van Nederland én op het voorkomen van voedselverspilling. De Voedselbanken verdelen door bedrijven of particulieren gedoneerde voedingsmiddelen. De Voedselbanken hebben grote behoefte aan voedingsmiddelen om hun groeiende […]

    Lees verder
  • Het meten van voedselverspilling

    Het is op dit moment niet mogelijk uitspraken te doen over de totale omvang van reststromen in de agrifoodketen of per ketenschakel, met uitzondering van voedselverspilling door consumenten. Veruit de meeste bedrijven in de keten monitoren reststromen intern, ten behoeve […]

    Lees verder
  • Voedselverspilling door consumenten

    Een groot deel van de voedselverspilling ontstaat in huishoudens. Consumenten zelf dragen dus, net als het bedrijfsleven, een belangrijke verantwoordelijkheid voedselverspilling terug te dringen. De levensmiddelenindustrie en haar ketenpartners willen een ondersteunende rol spelen bij de vermindering van deze verspilling […]

    Lees verder