De Rekening voor Pally 

Directeur / eigenaar Martijn Koenders, Pally: Pally roept op tot aanpassing van het ODE-tarief voor de bakkerijsector, of het toestaan dat voorstellen voor maatwerk tevens in aanmerking kunnen komen voor subsidie

Ieder jaar produceert Pally meer dan 3 miljard biscuitjes waarvan de meeste naar onze buurlanden gaan, en een op de vijf eindigt als huismerk in de Nederlandse supermarkt. Het bedrijf bestaat al 130 jaar, heeft 110 mensen in dienst, en ervaart in toenemende mate hoe uitdagend het kan zijn om geld te verdienen. Het is een business van grote volumes, waarbij de verdiensten pas op het laatst worden gemaakt. Op een jaaromzet van € 68 miljoen in 2020, blijft aan rendement een paar procent over. Daar moeten dan de forse herinvesteringen voor een volledig geautomatiseerde productie nog uit gedaan worden. 

Grote bakkerijen als Pally zijn energie intensief, en daar wringt de schoen. De alsmaar oplopende Opslag Duurzame Energie (ODE) op gas en met name elektra ligt dit jaar zo’n 200% hoger dan in 2019. Dat resulteert in minimaal 200.000 euro kosten in 2025. Dat is 0,29% van de omzet die direct van de winstmarge afgaat – en die was al slechts een paar procent. Dit raakt het vermogen om te herinvesteren, en competitief te blijven.  

 Extra frustrerend hierbij is dat Pally niet in aanmerking komt voor de SDE++ subsidie. Initiatieven rondom zuiniger ovens, onderzoek naar elektrische ovens en energiebesparing blijven daarom op de plank liggen. En dat is doodzonde. Na jaren van investeringen op het vlak van energiereductie betalen wij nu alsnog de rekening, terwijl de echte grootverbruikers subsidie ontvangen om na te denken over een transitie. 

“Een ODE bijdrage van 200.000 euro voor een bakkerij met 110 werknemers is te gek voor woorden”, zeker omdat Pally vooroploopt in energiezuinige productie binnen de branche.”