Klimaattransitie Aardappelverwerking

Avebe – DuCAM
Forse CO2 -reductie door toepassing van membraanfiltratiesystemen

Een aardappel bestaat voor 80 procent uit vruchtwater. Hierin zitten waardevolle bestanddelen, zoals eiwitten en zouten. In de fabriek van aardappelzetmeelbedrijf Avebe in Ter Apelkanaal, worden deze stoffen uit het aardappelsap gewonnen. Dankzij nieuwe filtratietechnieken met membranen kan dit duurzamer en efficiënter.

Avebe heeft namelijk een speciale methode ontwikkeld om eiwitten te winnen: Duurzaam Concentreren van Aardappelsap met Membranen (DuCAM). Het proces van eiwitwinning kost nu veel energie, maar met deze methode kan dat aanzienlijk energiezuiniger. Hiermee kan 23% op energieverbruik worden bespaard, 13.000 ton CO2  en 400.000 kuub water per jaar in hun grootste aardappelzetmeelfabriek. DuCAM is gefinancierd met behulp van de subsidie Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+). Het project is een belangrijk onderdeel van het energie- en CO2-reductieprogramma van Avebe’s duurzaamheidsdoelstellingen.

Eind 2019 heeft Avebe’s aardappelzetmeelfabriek in Ter Apelkanaal DuCAM in gebruik genomen. Het aardappelsap dat uit de aardappelen verkregen wordt dankzij DuCAM is door een combinatie van membraantechnieken ingedikt, met als restproduct schoon water. Dit water wordt hergebruikt – bijvoorbeeld voor het wassen van de aardappelen aan het begin van het proces.

Met behulp van ultrafiltratie-membranen wordt het aardappelsap gefilterd. Foto: Avebe

Met behulp van ultrafiltratie-membranen wordt het aardappelsap gefilterd. Foto: Avebe

Avebe onderzoekt of de membraantechnologie verder ontwikkeld kan worden – bijvoorbeeld om ook in de overige fabrieken toe te passen. Wellicht kunnen andere subsidies, zoals ‘Versnelde Klimaatinvestering Industrie’ (VekI), daarbij helpen. Daarover gaan ze graag in gesprek met de mensen bij het ministerie van Economische Zaken of RVO.

Ondertussen wordt ook nagedacht over ándere manieren om de klimaatcrisis te bestrijden. Bijvoorbeeld hoe het drogen van producten efficiënter kan. Mogelijk kan restwarmte dusdanig ingezet worden dat de drogers minder energie nodig hebben.