Alliantie Verduurzaming Voedsel overhandigt ‘stamppot vol duurzaamheid’ aan staatssecretaris Van Dam

Alliantie Verduurzaming Voedsel overhandigt ‘stamppot vol duurzaamheid’ aan staatssecretaris Van Dam

29 februari 2016


Bedrijfsleven tilt verduurzaming over de gehele linie naar het volgende level

Vandaag overhandigde Aalt Dijkhuizen, voorzitter van de Alliantie Verduurzaming Voedsel, een ‘stamppot vol duurzaamheid’, aan staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken. Aan de hand van de ingrediënten van de stamppot presenteerde de Alliantie in de Galgenwaard te Utrecht een greep uit alle activiteiten vanuit het bedrijfsleven om de voedselketen te verduurzamen. CEO’s uit de land- en tuinbouwsector, levensmiddelenindustrie, retail, horeca en catering gingen tijdens een stamppotdiner, in gesprek met staatssecretaris van Dam over hun acties en ambities.

“Over de gehele linie naar het volgende level”
Dijkhuizen lichtte tijdens het evenement de ambitie “Over de gehele linie naar het volgende level” van de Alliantie toe. Dat betekent dat in 2020 al het voedsel dat op de Nederlandse markt verkrijgbaar is duurzamer geproduceerd, verwerkt en gedistribueerd wordt. Daarbij wordt rekening gehouden met de 9 verduurzamingsthema’s van de Alliantie en wordt gewerkt aan zogenaamde “duurzaamheidshotspots” in de keten van elk product. Daarmee brengt de Alliantie voor belangrijke grondstof- en productketens in kaart waar de grootste verduurzamingsimpact te behalen is en welke stappen bedrijven kunnen zetten. De Alliantie werkt hierbij samen met de internationale organisatie The Sustainability Consortium en met nationale kennispartners.

MeatNL: Meerjarig programma voor verduurzaming vleesketen
Voor de productgroep vlees start de Alliantie samen met de Uitvoeringsagenda Duurzame Veehouderij een platform voor de marktontwikkeling van duurzamere dierlijke producten, onder de werktitel MeatNL. MeatNL is een meerjarig programma waarin vraag naar en aanbod van duurzamer vlees en vleeswaren nog beter aan elkaar worden verbonden. Thema’s als vierkantsverwaarding, internationale handelsstromen en de balans tussen verschillende duurzaamheidsthema’s, zoals dierenwelzijn en milieu, staan daarbij centraal.

Actieplan ketentransparantie
Aalt Dijkhuizen: “Met de ‘hotspotbenadering’ willen we verduurzaming in de agrifoodketen overzichtelijker en beter grijpbaar maken. Maar verduurzaming blijft een complex proces dat veel tijd en inspanning vraagt. Daarom zetten we extra in op transparantie in de keten en richting consument.” De Alliantie stelt dit jaar met het ministerie van Economische Zaken een actieplan op voor verbetering en uitbreiding van productinformatie en “traceability” in de agrifoodketen. Hierbij wordt aangesloten op de systemen die er al zijn. Onderdeel van het actieplan is een pilotproject om in onder andere de varkensvleesketen de uitwisseling van informatie over herkomst en productiewijze in de keten en richting consument te verbeteren.

Gerelateerde artikelen

Discussieer mee over voedselverspilling op 26 oktober tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven!

5 oktober 2017


Wie graag geïnspireerd wil worden in de strijd tegen voedselverspilling is van harte uitgenodigd deel te nemen aan de lunchmeeting ‘Tegengaan van Voedselverspilling in de praktijk’ op donderdag 26 oktober. Deze meeting is georganiseerd door de Alliantie Verduurzaming Voedsel en […]

FNLI verwelkomt Grondstoffenakkoord agrifoodketen

25 januari 2017


De FNLI is blij met het dinsdag ondertekende Grondstoffenakkoord en onderschrijft de ambities die hierin zijn opgenomen. Bedrijfsleven, overheden en maatschappelijke organisaties committeren zich met dit akkoord aan een versnelling van de ontwikkeling naar een circulaire economie. Het is van […]

Levensmiddelenindustrie in de duurzame versnelling

25 januari 2017


Vier jaar na lancering van het initiatief ‘In de versnelling’ publiceert de FNLI vandaag een trendrapport over duurzaamheid in de levensmiddelenindustrie; ‘Verduurzaming In de Volgende Versnelling’. De koplopers die in 2013 afspraken om duurzaamheid in hun bedrijfsvoering te verankeren, tonen […]