E-mailactie Foodwatch onnodige bangmakerij

E-mailactie Foodwatch onnodige bangmakerij

16 juli 2015


(Namens de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie en het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel)
Foodwatch roept consumenten op een email te sturen naar supermarktketens om producten met bepaalde kleurstoffen uit de schappen te weren. Het gaat hier om vijf zogenaamde azo-kleurstoffen en E104 (Chinolinegeel). Zij baseren hun actie op Engels onderzoek dat zegt dat er een verband zou zijn tussen de stoffen en gedrag van kinderen. De EFSA (European Food Safety Authority, de Europese instantie die beoordeelt of additieven voor voedsel veilig zijn) heeft op basis van een groot aantal onderzoeken geoordeeld dat de kleurstoffen veilig zijn en er geen relatie is tussen de stoffen en gedrag van kinderen (zie persbericht).
Wel is in de Etiketteringsverordening bepaald dat bij de aanwezigheid van vijf van de zes azo-kleurstoffen (E102, E110, E122, E124 en E129) er een waarschuwing op het etiket moet staan. Ook het Voedingscentrum volgt de EFSA en stelt op zijn website dat de AZO-kleurstoffen veilig zijn (klik hier voor meer informatie). Desondanks vindt Foodwatch dat producten met deze stoffen helemaal niet verkocht mogen worden. Hiermee zetten zij als het ware een Nederlandse kop op Europese wetgeving. Uiteraard staat het producenten vrij om naar alternatieven te zoeken, zonder dat dit wettelijk verplicht is.
Met de actie doet Foodwatch aan onnodige bangmakerij. Net als voor andere additieven zijn voor bovengenoemde kleurstoffen wettelijke limieten opgesteld. Als fabrikanten zich daaraan houden, is het gebruik veilig. Mocht een consument toch een product willen kiezen dat geen azo-kleurstoffen bevat dan kan hij of zij een goed geïnformeerde keuze maken door het etiket te lezen.

 

Voedselveiligheid en kwaliteit is de eerste prioriteit van de levensmiddelensector. De FNLI en het CBL roepen Foodwatch gezamenlijk op te stoppen met onnodige en zelfbedachte eisen voor zaken waarvoor geen wettelijke onderbouwing geldt.

Gerelateerde artikelen

FNLI, CBL, CBD en GS1: ‘Juistheid van productinformatie is essentieel’

16 februari 2016


Zowel de keten als (online) consumenten moeten kunnen vertrouwen op correcte, complete en betrouwbare productinformatie. Retailers en fabrikanten starten daarom dit jaar met GS1 Nederland een programma om de kwaliteit van productinformatie te optimaliseren. Dit is tot stand gekomen in […]

Levensmiddelenindustrie werkt aan terugdringen minerale oliën in verpakkingen

2 mei 2016


FNLI pleit sinds 2012 voor EU-wetgeving Vanavond besteedt TV-programma Radar aandacht aan minerale oliën in verpakkingen van voedingsmiddelen. Minerale oliën kunnen met name voorkomen in verpakkingen gemaakt van gerecycled papier en door het gebruik van inkten op verpakkingen. Veel van […]

FNLI lanceert toolkit om risico’s op aanwezigheid van minerale oliën in producten in kaart te brengen

17 mei 2017


Om de voedselveiligheid nog beter te beheersen heeft de Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie een toolkit gelanceerd die helpt bepalen waar de grootste risico’s op aanwezigheid van minerale oliën in levensmiddelen liggen. Door deze identificatie van risico’s is het mogelijk gericht maatregelen […]