European Bakery Innovation Centre maakt nieuwe producten uit retourbrood

European Bakery Innovation Centre maakt nieuwe producten uit retourbrood

23 maart 2016


Agrifoodketen op stoom met innovaties tegen voedselverspilling

Retourbrood gebruiken als ingrediënt voor ontbijtkoek en koekjes levert kwalitatieve goede en smakelijke producten op. Dit blijkt uit een innovatieproject van het European Bakery Innovation Centre. Het innovatieproject is onderdeel van CARVE*: een meerjarig publiek-privaat samenwerkingsproject van Wageningen UR Food & Biobased Research en de Alliantie Verduurzaming Voedsel binnen de Topsector Agri & Food om verspilling in de agrifoodketen te verminderen. De resultaten van dit project en andere innovaties uit CARVE worden gepresenteerd tijdens een “Estafette-bijeenkomst” op 18 mei aanstaande.

In het innovatieproject is onderzocht of met retourbrood, brood dat van supermarkten teruggaat naar bakkerijen, nieuwe smakelijke producten gemaakt kunnen worden. Wageningen UR Food & Biobased Research heeft samen met het European Bakery Innovation Centre (EBIC) gekeken naar receptuur, productieproces, microbiologische veiligheid en kwaliteitsbeoordeling. Aan het beslag van de snijkoek is direct retourbrood toegevoegd en voor de koekjes is van het retourbrood eerst een suikerstroop gemaakt dat de oorspronkelijke suiker in het recept vervangt. Uit onderzoek blijkt dat de koekjes en snijkoek gemaakt van retourbrood in de smaak vallen bij consumenten en dat het verwerkte retourbrood positief bijdraagt aan de waardering van deze producten.

Bedrijven presenteren bevindingen over terugdringen verspilling
In 2015 gingen diverse bedrijven aan de slag met CARVE-pilots om voedselverspilling in de agrifoodketen te verminderen. Tijdens de estafette-bijeenkomst op 18 mei presenteren de deelnemende bedrijven (naast EBIC ook Koninklijke A-ware Food Group, Nomad Foods (o.a. Iglo), Sonneveld Group BV, Arla Foods, Royal FrieslandCampina, Albert Heijn, Jumbo Supermarkten en PLUS Retail) hun bevindingen over:

• hoe voedselverspilling te meten
• de optimalisatie van bestelsystemen tussen fabrikanten en retailers;
• het terugbrengen van reststromen in de keten door hoogwaardig hergebruik;
• en de vermindering van verspilling in huishoudens door productontwikkeling.

De bedrijven geven tijdens de bijeenkomst het stokje door aan een groep nieuwe bedrijven, die in 2016 starten met pilots.

Ook de resultaten van twee grote projecten binnen het Top Institute Food & Nutrition (TIFN) worden gepresenteerd. TIFN ontwikkelde, in samenwerking met bedrijven, reken- en beslismodellen om grondstof-efficiëntie in agrifoodketens te bepalen en te optimaliseren.

*PPS CARVE
De Alliantie Verduurzaming Voedsel en Wageningen UR Food & Biobased Research startten in 2015 het project CARVE (across supply Chain Action program Reduction of food waste, improved Valorisation & Resource Efficiency) om voedselverspilling in de agrifoodketen te verminderen. Gedurende 4 jaar gaan bedrijven in de voedselketen, in de vorm van pilots, aan de slag met kennis, instrumenten en beslismodellen. Vanuit de pilots wordt binnen CARVE een toolbox ontwikkeld waarmee bedrijven de preventie en reductie van voedselverspilling als doelstelling kunnen integreren in hun bedrijfsvoering, organisatie en supply chain. CARVE is een meerjarig publiek-privaat samenwerkingsproject, met cofinanciering vanuit de Topsector Agri&Food

Meer informatie en aanmelden Estafette-bijeenkomst
De estafette-bijeenkomst vindt plaats op woensdagmiddag 18 mei 2016 vanaf 14.00 uur in de Verspillingsfabriek te Veghel. Heeft u interesse om aanwezig te zijn bij deze estafette-bijeenkomst? Mail naar secretariaat@verduurzamingvoedsel.nl. U ontvangt dan meer informatie over het programma.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Gerelateerde artikelen

Alliantie Verduurzaming Voedsel zet in op betere (zelf)monitoring voedselverspilling

22 augustus 2016


Afgelopen donderdag stuurde staatssecretaris Van Dam de resultaten van de Monitor Voedselverspilling over 2014 naar de Tweede Kamer, alsmede de tussentijdse resultaten van de zelfmonitoringspilots. De hoeveelheid voedselverspilling in Nederland lijkt redelijk constant te blijven. Ook blijkt dat de monitoringssystematiek […]

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

‘Levensmiddelenindustrie heeft dringend technici nodig’

8 oktober 2015


• Taskforce HCA Food & Feed presenteert visie op toekomstbestendig beroepsonderwijs • Tot 2022 zijn er circa 1600 medewerkers per jaar nodig • Eerste ‘Week van de Levensmiddelenindustrie’ van start in Noord-Nederland De levensmiddelenindustrie heeft meer technische en technologische mensen […]

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Levensmiddelenindustrie verwelkomt EU Circular Economy Package

2 december 2015


FNLI: ‘Europees beleid goede basis voor circulaire economie’ Vandaag publiceerde de Europese Commissie het herziene Circular Economy Package. Hierin worden maatregelen aangekondigd om de Europese economie meer circulair te maken: afval wordt grondstof. De Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) is […]

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn