Europese Unie blokkeert inzet duurzame alternatieve eiwitbronnen

Europese Unie blokkeert inzet duurzame alternatieve eiwitbronnen

7 oktober 2015


Levensmiddelendustrie gaat “gebugd” onder nieuwe “novel food” wetgeving

Schnitzels van buffalowormen, bugnuggets en gefrituurde sprinkhanen: ze bieden consumenten een hoge voedingswaarde in combinatie een hoge productveiligheid en de mogelijkheid om bij te dragen aan verminderde milieubelasting. Als alternatieve voedselbron dragen producten gemaakt van insecten en wormen bovendien bij aan een oplossing voor de toekomstige voedselschaarste in de wereld. De Europese Unie dreigt echter een stokje te steken voor de opmars van deze veelbelovende producten. De Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) roept het Europees Parlement, dat op 14 oktober aanstaande debatteert over de herziene “novel food” wetgeving, daarom met klem op om de weg vrij te houden voor deze duurzame bron van eiwitten.

Momenteel wordt de ”novel food” wetgeving herzien. Deze Europese wetgeving bepaalt dat alle voedingsmiddelen die vóór mei 1997 nog niet in significante mate werden geconsumeerd, uitgebreid getest moeten worden op veiligheid, voordat ze worden toegelaten op de markt. Eetbare insecten vormden tot op heden géén onderdeel van deze wetgeving. Krekels en buffalo- of meelwormen – die reeds sinds jaren op de markt zijn, en recent een vlucht in populariteit namen – zijn dus momenteel toegestaan als ingrediënt voor voedingsmiddelen. Bovenal bestaat er geen reden om te twijfelen aan de veiligheid van deze producten.

Het is daarom op zijn zachtst gezegd opmerkelijk dat Brussel, nu zij haar regels rondom “novel food” herziet, deze producten opeens als “nieuw” gaat beschouwen. Deze herclassificering zou betekenen dat deze producten, die al geruime tijd op de markt zijn, een complexe toelatingsprocedure moeten doorlopen. Dit gaat overigens ook op voor producenten die gebruikmaken van algen of wieren als alternatieve eiwitbron. Bedrijven worden hiermee gedwongen om een dossier aan papierwerk te verzamelen, om te bewijzen dat deze insecten al vóór 1997 op de markt waren als voedingsmiddel. Een kostbare en vooral doelloze onderneming, waar voor de kleinere, innovatieve bedrijven die zich vooral op deze markt begeven, geen beginnen aan is.

Wanneer producten, die sinds jaar en dag worden geconsumeerd en door diverse autoriteiten als veilig worden beschouwd, opeens binnen de “novel food” wetgeving vallen, zet de EU een onnodige stap terug in het urgente streven naar verduurzaming van onze voedingspatronen. De overheid toont zich hiermee een inconsistente partner ten opzichte van het bedrijfsleven in verdere verduurzaming. Gemaakte investeringen door voornamelijk MKB-bedrijven gaan verloren. De FNLI roept Brusselse beleidsmakers daarom op om te voorkomen dat onder andere de meelwormbitterbal en sprinkhaanfalafel weer van de markt zullen verdwijnen, net nu consumenten beginnen te wennen aan deze veelbelovende vleesvervangers.

 

Update 19 oktober 2015: N.a.v. bovenstaand persbericht heeft de FNLI een aantal vragen ontvangen over voedselveiligheid in relatie tot o.a. insectenproducten. Hier vindt u een beknopte uitleg over dit onderwerp. 

Gerelateerde artikelen

Bedrijfsleven en wetenschap samen op stoom met innovaties tegen voedselverspilling

18 mei 2016


Resultaten onderzoeksprojecten CARVE en TIFN: ketensamenwerking cruciaal Een groot aantal levensmiddelenfabrikanten en supermarkten werkten de afgelopen jaren samen met onderzoekers van Wageningen UR Food & Biobased Research* en Top Institute Food & Nutrition (TIFN)** op het gebied van grondstofefficiëntie en […]

FNLI lanceert toolkit om risico’s op aanwezigheid van minerale oliën in producten in kaart te brengen

17 mei 2017


Om de voedselveiligheid nog beter te beheersen heeft de Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie een toolkit gelanceerd die helpt bepalen waar de grootste risico’s op aanwezigheid van minerale oliën in levensmiddelen liggen. Door deze identificatie van risico’s is het mogelijk gericht maatregelen […]

Levensmiddelenindustrie in de duurzame versnelling

25 januari 2017


Vier jaar na lancering van het initiatief ‘In de versnelling’ publiceert de FNLI vandaag een trendrapport over duurzaamheid in de levensmiddelenindustrie; ‘Verduurzaming In de Volgende Versnelling’. De koplopers die in 2013 afspraken om duurzaamheid in hun bedrijfsvoering te verankeren, tonen […]