FNLI deelt kritische houding Nederlandse Europarlementariërs verplichte herkomstetikettering

FNLI deelt kritische houding Nederlandse Europarlementariërs verplichte herkomstetikettering

13 mei 2016


Gisteren heeft het Europees Parlement in een plenaire zitting met een ruime meerderheid een resolutie voor verplichte herkomstetikettering voor alle producten van dierlijke herkomst aangenomen. Hiermee wordt de Europese Commissie opgeroepen met wetgeving te komen. De FNLI betreurt de uitkomst van de stemming, maar merkt op dat het merendeel van de Nederlandse Europarlementariërs tegen de oproep heeft gestemd: van de 26 leden hebben er slechts 5 een ‘ja’-stem uitgebracht. De FNLI ziet dit als ondersteuning van de bezwaren die de levensmiddelenindustrie heeft ten aanzien van verplichte herkomstetikettering.

De FNLI en de Europese koepel FoodDrinkEurope beamen dat transparantie in de keten van groot belang is om het vertrouwen van consumenten te winnen, maar dat deze verplichte vermelding van de herkomst geen doeltreffend middel is. Philip den Ouden, directeur FNLI: “Kennelijk deelt een groot deel van de Nederlandse leden van het Europees Parlement onze zorgen. Wij blijven bij de nationale en Europese autoriteiten onze bezwaren tegen deze aanvullende verplichtingen voor de sector onder de aandacht brengen.”

De FNLI verwacht dat dit voorstel substantiële negatieve gevolgen voor het bedrijfsleven zal hebben. Zo zal verplichte herkomstetikettering leiden tot zeer frequente aanpassing van etiketten, met bijbehorende kosten en complexiteit van productie en logistiek. Ook worden producenten ontmoedigd om reststromen optimaal te benutten. De hoeveelheid van een restproduct kan te klein zijn om te gebruiken, in verhouding tot de kosten die gemaakt worden bij het wijzigen van het etiket. Daarbij moet de vraag gesteld worden wat de herkomst van een ingrediënt over de kwaliteit en de gezondheids- en duurzaamheidsaspecten van een product zegt. Consumenten zouden een verband kunnen leggen tussen herkomst en kwaliteit en zo mogelijk oneigenlijke voorkeuren creëren. Om tegemoet te komen aan deze voorkeuren kunnen afnemers eisen dat bepaalde ingrediënten alleen nog uit één bepaald land mogen komen. Dit kan leiden tot (indirecte) handelsbelemmeringen en verstoring van de interne Europese markt.

Gerelateerde artikelen

Nederlander tevreden over voedselveiligheid, maar blijft kritisch op productinformatie

28 juni 2017


De Nederlandse consument beoordeelt de levensmiddelenindustrie met een ruime voldoende (6,9). Voedselveiligheid en gezondheid zijn de twee belangrijkste thema’s in het oordeel. Het online platform Nederland Voedselland dat de FNLI vorig jaar in het leven heeft geroepen om de dialoog […]

Geen ontsmettingsmiddelen in voeding

22 december 2016


Naar aanleiding van berichtgeving in de media over foutieve uitspraken van het AMC over het gebruik van desinfecterende middelen in de levensmiddelenindustrie, reageert de FNLI om onterechte beeldvorming te voorkomen. In sommige berichten duikt het beeld op dat er in […]

FNLI positief over ingeslagen weg NVWA

8 december 2016


Eind mei is er door een groot aantal partijen in de agrifoodsector, waaronder de FNLI, een brief aan minister Schippers (VWS) en staatssecretaris Van Dam (EZ) gestuurd. Hierin zijn de zorgen van het bedrijfsleven over een toenemend negatief ondernemingsklimaat, verstoring […]