FNLI deelt kritische houding Nederlandse Europarlementariërs verplichte herkomstetikettering

FNLI deelt kritische houding Nederlandse Europarlementariërs verplichte herkomstetikettering

13 mei 2016


Gisteren heeft het Europees Parlement in een plenaire zitting met een ruime meerderheid een resolutie voor verplichte herkomstetikettering voor alle producten van dierlijke herkomst aangenomen. Hiermee wordt de Europese Commissie opgeroepen met wetgeving te komen. De FNLI betreurt de uitkomst van de stemming, maar merkt op dat het merendeel van de Nederlandse Europarlementariërs tegen de oproep heeft gestemd: van de 26 leden hebben er slechts 5 een ‘ja’-stem uitgebracht. De FNLI ziet dit als ondersteuning van de bezwaren die de levensmiddelenindustrie heeft ten aanzien van verplichte herkomstetikettering.

De FNLI en de Europese koepel FoodDrinkEurope beamen dat transparantie in de keten van groot belang is om het vertrouwen van consumenten te winnen, maar dat deze verplichte vermelding van de herkomst geen doeltreffend middel is. Philip den Ouden, directeur FNLI: “Kennelijk deelt een groot deel van de Nederlandse leden van het Europees Parlement onze zorgen. Wij blijven bij de nationale en Europese autoriteiten onze bezwaren tegen deze aanvullende verplichtingen voor de sector onder de aandacht brengen.”

De FNLI verwacht dat dit voorstel substantiële negatieve gevolgen voor het bedrijfsleven zal hebben. Zo zal verplichte herkomstetikettering leiden tot zeer frequente aanpassing van etiketten, met bijbehorende kosten en complexiteit van productie en logistiek. Ook worden producenten ontmoedigd om reststromen optimaal te benutten. De hoeveelheid van een restproduct kan te klein zijn om te gebruiken, in verhouding tot de kosten die gemaakt worden bij het wijzigen van het etiket. Daarbij moet de vraag gesteld worden wat de herkomst van een ingrediënt over de kwaliteit en de gezondheids- en duurzaamheidsaspecten van een product zegt. Consumenten zouden een verband kunnen leggen tussen herkomst en kwaliteit en zo mogelijk oneigenlijke voorkeuren creëren. Om tegemoet te komen aan deze voorkeuren kunnen afnemers eisen dat bepaalde ingrediënten alleen nog uit één bepaald land mogen komen. Dit kan leiden tot (indirecte) handelsbelemmeringen en verstoring van de interne Europese markt.

Gerelateerde artikelen

Nederlander tevreden over voedselveiligheid, maar blijft kritisch op productinformatie

28 juni 2017


De Nederlandse consument beoordeelt de levensmiddelenindustrie met een ruime voldoende (6,9). Voedselveiligheid en gezondheid zijn de twee belangrijkste thema’s in het oordeel. Het online platform Nederland Voedselland dat de FNLI vorig jaar in het leven heeft geroepen om de dialoog […]

Fabrikanten ondersteunen acties supermarkten rondom voedselvertrouwen FNLI en CBL trekken samen op om fraude in voedselketen uit te bannen

19 juni 2014


De Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) verwelkomt de stappen die het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) vandaag aankondigt om het vertrouwen van consumenten in de voedselketen terug te winnen. De koepelorganisatie voor levensmiddelenfabrikanten werkt zeer nauw samen met de retail bij […]

FNLI betreurt stemming Europees Parlement voor verplichte herkomstetikettering

23 januari 2015


Op 21 januari jl. stemde het Europees Parlement (ENVI Comité) voor een motie die de Commissie oproept om herkomstetikettering van vlees als ingrediënt verplicht te stellen. De FNLI betreurt dit besluit. Het primaire doel van etikettering van levensmiddelen is om […]