FNLI feliciteert Voedingscentrum met nieuwe Schijf van Vijf

FNLI feliciteert Voedingscentrum met nieuwe Schijf van Vijf

22 maart 2016


Verbetering productsamenstelling blijft essentieel voor gezonder voedingspatroon

Vandaag heeft het Voedingscentrum de vertaalslag van de Richtlijnen Goede Voeding 2015 naar een volwaardig voedingspatroon voor verschillende doelgroepen in Nederland gelanceerd: de nieuwe Schijf van Vijf en de daarbij behorende richtlijnen. De FNLI feliciteert het Voedingscentrum van harte met dit vernieuwde voorlichtingsmodel en is positief over het feit dat consumenten hiermee volgens de laatste wetenschappelijke inzichten op weg worden geholpen om een verantwoord voedingspatroon te volgen.

De FNLI wijst echter op het belang dat ook minder bewuste consumenten gezonder gaan eten en drinken. Daarom blijft de levensmiddelenindustrie inzetten op het Akkoord Verbetering Productsamenstelling, waarin samen met de supermarkten, horeca en catering en met het ministerie van Volksgezondheid (VWS) is afgesproken om producten stapsgewijs voedingskundig te verbeteren. Op die manier krijgen consumenten vanzelf en vaak ongemerkt minder zout, verzadigd vet en calorieën (suiker en vet) binnen, met name via de voedingsmiddelen die niet zijn opgenomen in de Schijf van Vijf. Het bedrijfsleven gaat graag met het Voedingscentrum in gesprek over hoe het nieuwe voorlichtingsmodel en het Akkoord elkaar wederzijds kunnen ondersteunen.

Gerelateerde artikelen

Reactie op artikel Foodwatch over suikergebruik in groenteconserven

28 december 2016


In reactie op het artikel van Foodwatch, het volgende: Sinds 2014 werkt de Levensmiddelenindustrie samen met de overheid om suiker, zout en vet in producten structureel te verlagen in het Akkoord Verbetering Productsamenstelling. Doel van het akkoord is een verbetering […]

Geen suiker en wederom minder zout in zomergroenten

26 juni 2017


De fabrikanten van groenteconserven zetten een nieuwe stap binnen het Akkoord Verbetering Productsamenstelling*. Vanaf de oogst van 2017 en 2018 wordt er geen suiker en tot 25% minder zout toegevoegd aan ‘zomergroenten’ uit pot of blik. De nieuwe normen gelden […]

CBL en FNLI publiceren infographic met resultaten verbetering productsamenstelling

16 februari 2016


Vanmiddag hebben het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) en de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) een infographic aangeboden aan de Tweede Kamer met daarin de resultaten en ambities in het verbeteren van de samenstelling van voedingsmiddelen. De infographic geeft een overzicht […]