
FNLI lanceert toolkit om risico’s op aanwezigheid van minerale oliën in producten in kaart te brengen
17 mei 2017
Om de voedselveiligheid nog beter te beheersen heeft de Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie een toolkit gelanceerd die helpt bepalen waar de grootste risico’s op aanwezigheid van minerale oliën in levensmiddelen liggen. Door deze identificatie van risico’s is het mogelijk gericht maatregelen te nemen ter verbetering van de productie van levensmiddelen.
Met de toolkit stimuleert de FNLI de ketenverantwoordelijkheid om de veiligheid van voedsel zo goed mogelijk te borgen. Aan de hand van classificaties is het mogelijk een inschatting te maken waar de risico’s het grootst zijn; van primaire productie via verwerking tot aan verpakken van het eindproduct. Zo is goed te bepalen waar in de keten het best maatregelen genomen kunnen worden. Dit is de eerste toolkit in Europa waarbij dit mogelijk is. Minerale oliën kunnen in levensmiddelen terechtkomen via bijvoorbeeld voedselcontactmaterialen zoals bedrukt verpakkingsmateriaal of tijdens productie en teelt.
In samenwerking met de NRK (Nederlandse rubber- en kunststofindustrie) en de VVVF (Nederlandse verf- en drukinktindustrie), informeerde de FNLI vorige week haar leden en vertegenwoordigers uit de retail over de wettelijke voorschriften en beperkingen van minerale oliën. Doel was duidelijk te maken waar de verantwoordelijkheid ten aanzien van veilig gebruik van voedselcontactmaterialen ligt en waar de grootste risico’s van mogelijke aanwezigheid van minerale oliën liggen. Daarbij werd het gebruik van de toolkit uitgebreid toegelicht. De FNLI stelt de toolkit voor iedereen beschikbaar via haar website.
Tevens roept zij gebruikers op (analyse)data aan te leveren om trendanalyses uit te kunnen voeren. De FNLI ziet de behoefte aan gevalideerde meetmethode(n) in de industrie en probeert in de tussentijd zoveel mogelijk gegevens te vergelijken om de betrouwbaarheid te bepalen.