FNLI publiceert nieuwe handleiding etikettering

FNLI publiceert nieuwe handleiding etikettering

18 februari 2014


De FNLI heeft een nieuwe handleiding ontwikkeld om bedrijven te helpen bij de implementatie van de nieuwe voorschriften uit de Europese Verordening voor het verstrekken van voedselinformatie aan consumenten (Verordening nr. 1169/2011/EG).

FNLI handleiding helpt u bij het opstellen van nieuwe etiketten
In de handleiding lichten we op eenvoudige wijze toe welke voorschriften zijn veranderd of nieuw zijn. Zo is een checklist opgenomen, aan de hand waarvan u kunt controleren of uw etiket aan alle verplichte onderdelen uit de richtlijnen voldoet. De nieuwe etiketteringsvoorschriften kennen vier grote nieuwe wijzigingen:

  1. Minimale lettergrootte: Alle verplichte informatie op productetiketten moet minimaal in een lettergrootte van 1,2 mm worden afgedrukt. Alleen voor kleine productetiketten bestaan bepaalde uitzonderingen.
  2. Voedingswaardedeclaratie: Verplichte vermelding van zeven voedingsstoffen in deze volgorde: energie; vet, waarvan verzadigd; koolhydraten, waarvan suiker; eiwit en zout.
  3. Herkomstetikettering: Voorlopig is alleen voor al het onbewerkte vlees de verplichting gekomen om te vermelden waar het dier is gehouden, waar het is geslacht en een vermelding van de batchcode waartoe het vlees behoort. De Europese Commissie bestudeert nog of vermelding van de herkomst van andere producten of ingrediënten verplicht moet worden, denk bijvoorbeeld aan herkomstetikettering voor vlees gebruikt als ingrediënt (in samengestelde producten).
  4. Benadrukken van allergenen in de ingrediëntendeclaratie: De aanwezigheid van allergene ingrediënten moet voortaan benadrukt worden in de lijst van ingrediënten. De FNLI (en met haar de gezamenlijke Europese industrie) heeft er voor gekozen de aanwezige allergenen te benadrukken in de lijst van ingrediënten door deze vet af te drukken.

Alle productetiketten moeten vóór 13 december 2014 aangepast zijn. Reeds verpakte producten, klaar voor de verkoop, mogen nog worden verkocht zolang de voorraad strekt of de houdbaarheidstermijn het toelaat.

Opvragen handleiding bij FNLI secretariaat (gratis voor leden!)
De handleiding is gratis beschikbaar voor leden van de FNLI, u kunt een digitaal exemplaar opvragen door een mail te sturen naar secretariaat@fnli.nl. De handleiding is eigendom van de FNLI, ontwikkeld voor bedrijven die lid zijn van de FNLI en niet bedoeld om door te sturen naar derden. Bedrijven die geen FNLI-lid zijn kunnen de handleiding tegen een vergoeding van 250,- euro bestellen bij het secretariaat.

Gerelateerde artikelen

FNLI betreurt stemming Europees Parlement voor verplichte herkomstetikettering

23 januari 2015


Op 21 januari jl. stemde het Europees Parlement (ENVI Comité) voor een motie die de Commissie oproept om herkomstetikettering van vlees als ingrediënt verplicht te stellen. De FNLI betreurt dit besluit. Het primaire doel van etikettering van levensmiddelen is om […]

FNLI, CBL, CBD en GS1: ‘Juistheid van productinformatie is essentieel’

16 februari 2016


Zowel de keten als (online) consumenten moeten kunnen vertrouwen op correcte, complete en betrouwbare productinformatie. Retailers en fabrikanten starten daarom dit jaar met GS1 Nederland een programma om de kwaliteit van productinformatie te optimaliseren. Dit is tot stand gekomen in […]

Frans protectionisme benadeelt Nederlandse levensmiddelenindustrie

7 juli 2016


FNLI betreurt toelating verplichte herkomstetikettering in Frankrijk door Europese Commissie Op dinsdag 5 juli jl. gaf de Europese Commissie groen licht aan Frankrijk om gedurende twee jaar een verplichte herkomstetikettering voor vlees en zuivel als ingrediënt in voedingsmiddelen “uit te […]