FNLI ziet aanmoediging in rapporten NVWA over daling zout en vetten levensmiddelen

FNLI ziet aanmoediging in rapporten NVWA over daling zout en vetten levensmiddelen

22 december 2017


 

In de vandaag gepubliceerde rapporten van de NVWA over de reductie van zout en (verzadigd) vet, ziet de Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie een voorzichtige bemoediging dat het Akkoord van de sector uit 2014 werkt. Dit Akkoord Verbetering Productsamenstelling (AVP) bevat doelen voor 2020 om per productcategorie het gehalte aan suiker, zout en (verzadigd) vet te verlagen en is medeondertekend door het ministerie van VWS, CBL, KHN (Horeca) en de Cateringorganisaties verenigd in de Veneca.

Relevante stappen in zoutreductie
Het is wat de FNLI betreft verheugend dat de zoutreductie doorzet in het gehele assortiment van de supermarkten, ook in productcategorieën waarover (nog) geen afspraken zijn gemaakt. We zijn nog niet klaar: we zijn het eens met de observatie in de rapporten en de conclusie van de Staatssecretaris dat er nog steeds reductie-stappen gezet kunnen worden.

Verzadigd vet
Verheugend is ook dat voor het eerst een daling is te zien in het verzadigd vetgehalte van de producten. In alle productcategorieën waarover afspraken zijn gemaakt zijn ze met 50% of hoger nagekomen. Het is belangrijk dat alle afspraken compleet worden gehaald zodra de aanpassingstermijnen zijn verstreken. De FNLI zal zich er volledig voor inzetten om de betrokken bedrijven daartoe te motiveren in 2018.

Onverklaarbare verschillen
Het valt op dat er verschillen zijn in de bevindingen tussen de twee rapporten. Deels is dit terug te voeren op verschillen in onderzoeksmethodiek. Dit is echter niet de gehele verklaring en zal nog nader onderzocht moeten worden.

Marian Geluk, directeur FNLI: “Deze rapportages laten zien dat de samenstelling van een breed pallet van producten voor de Nederlandse consument beter wordt. Het wordt makkelijker om met eenzelfde consumptiepatroon minder zout, calorieën en verzadigd vet binnen te krijgen. Geleidelijke verandering van de samenstelling van producten is één van de methodes om gezonder te eten zonder dat de consument teveel aan (smaak)verschillen ervaart. De industrie zal in het kader van het Akkoord hiermee verder gaan, naast andere maatregelen om verantwoorde consumptie te stimuleren.”

 

Gerelateerde artikelen

Europese Commissie presenteert twee nieuwe strategieën voor een eerlijk, gezond en milieuvriendelijk voedselsysteem

20 mei 2020


Op 20 mei heeft de Europese Commissie een uitgebreide nieuwe biodiversiteitsstrategie gepubliceerd, alsook de Farm to Fork – strategie (“van boer tot bord”). Het doel is een eerlijk, gezond en milieuvriendelijk voedselsysteem, aldus de Europese Commissie. De twee strategieën komen voort uit […]

FNLI & NOC*NSF publiceren brochure over sportsponsoring

23 september 2020


Voedingsmiddelenfabrikanten die een sportclub of sportevenement willen sponsoren, moeten zich houden aan de regels die hiervoor zijn opgenomen in de Reclamecode voor voedingsmiddelen. Om deze regels inzichtelijk te maken, publiceert de FNLI in samenwerking met NOC-NSF een brochure over sportsponsoring, […]

Geen suiker en wederom minder zout in zomergroenten

26 juni 2017


De fabrikanten van groenteconserven zetten een nieuwe stap binnen het Akkoord Verbetering Productsamenstelling*. Vanaf de oogst van 2017 en 2018 wordt er geen suiker en tot 25% minder zout toegevoegd aan ‘zomergroenten’ uit pot of blik. De nieuwe normen gelden […]