FNLI ziet resultaten in zout-, vet- en suikerreductie door RIVM en NVWA bevestigd

FNLI ziet resultaten in zout-, vet- en suikerreductie door RIVM en NVWA bevestigd

6 april 2017


In de vandaag gepubliceerde rapporten van de RIVM en het NVWA over de reductie van zout, (verzadigd) vet en suiker, ziet de Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie een bevestiging dat het Akkoord van de sector uit 2014 werkt. Dit Akkoord Verbetering Productsamenstelling (AVP) bevat doelen voor 2020 om per productcategorie het gehalte aan zout en/of energie (suiker en/of verzadigd vet) te verlagen en is mede ondertekend door het ministerie van VWS, CBL, KHN (Horeca) en de Cateringorganisaties verenigd in de Veneca.

Grote stappen in zoutreductie
Ondanks dat er drie verschillende rapporten zijn uitgebracht door twee instanties met elk een eigen methodiek, lijken de resultaten in lijn met elkaar te zijn. In de productcategorieën waar de industrie afspraken heeft lopen, zijn sterkere zoutreducties te zien dan daarbuiten. Dit betreffen bijvoorbeeld groenteconserven, vleeswaren en soepen en sauzen. Ook gaat de zoutreductie door, nadat leek alsof deze was blijven steken in de vorige rapportage. Hieruit valt te concluderen dat het AVP een positieve bijdrage heeft geleverd aan het verder stimuleren van reducties.

Suiker en vet
De Herformuleringsmonitor 2016 van het RIVM, die een vergelijking maakt tussen het verzadigd vet-, zout- en/of suikergehalte in alle levensmiddelen tussen 2011 en 2016, laat ook een brede daling in verzadigd vet zien in een groot aantal productgroepen. Wie volgens de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum eet krijgt nu sowieso niet teveel suiker of verzadigd vet binnen. Dit neemt niet weg dat de Levensmiddelenindustrie verder werkt aan het realiseren van de doelen die voor 2020 gesteld zijn. Dit jaar zullen bijvoorbeeld de afspraken over de vermindering van toegevoegd suiker in zuivel geïmplementeerd zijn en staat een verdere verlaging van suiker in groenteconserven en sauzen, zoals ketchup, op de agenda.

Philip den Ouden, directeur FNLI: “Het Akkoord verwoordt de ambitie van de sector om tot een productaanbod te komen die een gezonde keuze makkelijker maakt. Het hoort bij onze verantwoordelijkheid als agrifoodsector daar zelf afspraken over te maken zodat we blijven voldoen aan de veranderende behoeften van consumenten. Het is goed dat instanties als het RIVM en de NVWA ons daar op blijven monitoren. Op basis van de huidige successen en de gemaakte afspraken, zie ik de verdere reductie van zout en calorieën in het productaanbod met vertrouwen tegemoet.”

Gerelateerde artikelen

Geen suiker en wederom minder zout in zomergroenten

26 juni 2017


De fabrikanten van groenteconserven zetten een nieuwe stap binnen het Akkoord Verbetering Productsamenstelling*. Vanaf de oogst van 2017 en 2018 wordt er geen suiker en tot 25% minder zout toegevoegd aan ‘zomergroenten’ uit pot of blik. De nieuwe normen gelden […]

FNLI ziet aanmoediging in rapporten NVWA over daling zout en vetten levensmiddelen

22 december 2017


  In de vandaag gepubliceerde rapporten van de NVWA over de reductie van zout en (verzadigd) vet, ziet de Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie een voorzichtige bemoediging dat het Akkoord van de sector uit 2014 werkt. Dit Akkoord Verbetering Productsamenstelling (AVP) bevat […]