Geen ontsmettingsmiddelen in voeding

Geen ontsmettingsmiddelen in voeding

22 december 2016


Naar aanleiding van berichtgeving in de media over foutieve uitspraken van het AMC over het gebruik van desinfecterende middelen in de levensmiddelenindustrie, reageert de FNLI om onterechte beeldvorming te voorkomen.

In sommige berichten duikt het beeld op dat er in voeding ontsmettingsmiddelen zitten. Ontsmetting vindt alleen plaats bij reiniging van machines en niet in voeding, dat laatste is bij wet verboden. Voor de houdbaarheid van voeding gebruikt de industrie conserveermiddelen als citroenzuur of ascorbaat (ook bekend als vitamine C). Conserveermiddelen zijn gereguleerd (bij wet via de EU) en hebben niet dezelfde werking als ontsmettingsmiddelen. Ze voorkomen namelijk de uitgroei van bacteriën.

Ook door reiniging van machines zou geen ontsmettingsmiddel in voeding moeten zitten. Regelgeving schrijft voor dat alle machines goed nagespoeld worden zodat er geen residuen achterblijven. De NVWA ziet hierop toe.

De levensmiddelenindustrie werkt aan de uitbreiding van natuurlijke vormen van conservering zoals rozemarijn extract en fruitextracten (met verhoogde gehaltes aan ascorbaat/ascorbinezuur).

Gerelateerde artikelen

Producenten roepen deel van producten met sesamzaad uit voorzorg terug

13 oktober 2020


Producenten roepen op verzoek van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) uit voorzorg producten met sesamzaad terug. Deze producten bevatten sesam uit India dat mogelijk vervuild is met residuen van ethyleenoxide. Dit is een bestrijdingsmiddel dat in de EU niet […]

Producten met ei erin verwerkt zijn veilig te eten

17 augustus 2017


Eerder heeft de FNLI geconstateerd dat producten met ei erin verwerkt veilig te eten zijn. Dat geldt nog steeds, ook na de recent uitgevoerde controles door de industrie en handhaving van de richtlijnen door de NVWA. Tot op heden zijn er […]

Producten met ei erin verwerkt zijn veilig te eten

7 augustus 2017


Met de recent door de NVWA bekendgemaakte analyseresultaten en op basis van de eigen risico-inventarisatie op Fipronil, concludeert de FNLI dat producten waarin mogelijk besmet ei is verwerkt, veilig gegeten kunnen worden. Levensmiddelenfabrikanten hebben besmette ei-grondstoffen geblokkeerd en gebruiken alleen […]