Geen ontsmettingsmiddelen in voeding

Geen ontsmettingsmiddelen in voeding

22 december 2016


Naar aanleiding van berichtgeving in de media over foutieve uitspraken van het AMC over het gebruik van desinfecterende middelen in de levensmiddelenindustrie, reageert de FNLI om onterechte beeldvorming te voorkomen.

In sommige berichten duikt het beeld op dat er in voeding ontsmettingsmiddelen zitten. Ontsmetting vindt alleen plaats bij reiniging van machines en niet in voeding, dat laatste is bij wet verboden. Voor de houdbaarheid van voeding gebruikt de industrie conserveermiddelen als citroenzuur of ascorbaat (ook bekend als vitamine C). Conserveermiddelen zijn gereguleerd (bij wet via de EU) en hebben niet dezelfde werking als ontsmettingsmiddelen. Ze voorkomen namelijk de uitgroei van bacteriën.

Ook door reiniging van machines zou geen ontsmettingsmiddel in voeding moeten zitten. Regelgeving schrijft voor dat alle machines goed nagespoeld worden zodat er geen residuen achterblijven. De NVWA ziet hierop toe.

De levensmiddelenindustrie werkt aan de uitbreiding van natuurlijke vormen van conservering zoals rozemarijn extract en fruitextracten (met verhoogde gehaltes aan ascorbaat/ascorbinezuur).

Gerelateerde artikelen

Persreactie FNLI op rapport Onderzoeksraad voor de Veiligheid ‘Risico’s in de vleesketen’

26 maart 2014


De FNLI onderschrijft de conclusies uit het rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid. Daarmee bevestigt het rapport dat de acties die de Taskforce Voedselvertrouwen uitvoert hard nodig zijn. Voor fraude met voedsel bestaat geen enkel excuus: bedrijven die het […]

Nederlanders tevreden over kwaliteit voedsel, maar bezorgd over toevoegingen

25 april 2016


Levensmiddelenindustrie wil af van zesjescultuur en start ‘open gesprek over voedsel’ Den Haag, 26 april 2016 – Nederlanders geven de levensmiddelenindustrie gemiddeld een 6,8 als rapportcijfer. Dat blijkt uit de eerste Waarderingsmeter Levensmiddelenindustrie: een onderzoek naar de waardering en het […]

FNLI betreurt stemming Europees Parlement voor verplichte herkomstetikettering

23 januari 2015


Op 21 januari jl. stemde het Europees Parlement (ENVI Comité) voor een motie die de Commissie oproept om herkomstetikettering van vlees als ingrediënt verplicht te stellen. De FNLI betreurt dit besluit. Het primaire doel van etikettering van levensmiddelen is om […]