Geen ontsmettingsmiddelen in voeding

Geen ontsmettingsmiddelen in voeding

22 december 2016


Naar aanleiding van berichtgeving in de media over foutieve uitspraken van het AMC over het gebruik van desinfecterende middelen in de levensmiddelenindustrie, reageert de FNLI om onterechte beeldvorming te voorkomen.

In sommige berichten duikt het beeld op dat er in voeding ontsmettingsmiddelen zitten. Ontsmetting vindt alleen plaats bij reiniging van machines en niet in voeding, dat laatste is bij wet verboden. Voor de houdbaarheid van voeding gebruikt de industrie conserveermiddelen als citroenzuur of ascorbaat (ook bekend als vitamine C). Conserveermiddelen zijn gereguleerd (bij wet via de EU) en hebben niet dezelfde werking als ontsmettingsmiddelen. Ze voorkomen namelijk de uitgroei van bacteriën.

Ook door reiniging van machines zou geen ontsmettingsmiddel in voeding moeten zitten. Regelgeving schrijft voor dat alle machines goed nagespoeld worden zodat er geen residuen achterblijven. De NVWA ziet hierop toe.

De levensmiddelenindustrie werkt aan de uitbreiding van natuurlijke vormen van conservering zoals rozemarijn extract en fruitextracten (met verhoogde gehaltes aan ascorbaat/ascorbinezuur).

Gerelateerde artikelen

FNLI deelt kritische houding Nederlandse Europarlementariërs verplichte herkomstetikettering

13 mei 2016


Gisteren heeft het Europees Parlement in een plenaire zitting met een ruime meerderheid een resolutie voor verplichte herkomstetikettering voor alle producten van dierlijke herkomst aangenomen. Hiermee wordt de Europese Commissie opgeroepen met wetgeving te komen. De FNLI betreurt de uitkomst […]

FNLI lanceert toolkit om risico’s op aanwezigheid van minerale oliën in producten in kaart te brengen

17 mei 2017


Om de voedselveiligheid nog beter te beheersen heeft de Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie een toolkit gelanceerd die helpt bepalen waar de grootste risico’s op aanwezigheid van minerale oliën in levensmiddelen liggen. Door deze identificatie van risico’s is het mogelijk gericht maatregelen […]

Producten met ei erin verwerkt zijn veilig te eten

7 augustus 2017


Met de recent door de NVWA bekendgemaakte analyseresultaten en op basis van de eigen risico-inventarisatie op Fipronil, concludeert de FNLI dat producten waarin mogelijk besmet ei is verwerkt, veilig gegeten kunnen worden. Levensmiddelenfabrikanten hebben besmette ei-grondstoffen geblokkeerd en gebruiken alleen […]