Geen suiker en wederom minder zout in zomergroenten

Geen suiker en wederom minder zout in zomergroenten

26 juni 2017


De fabrikanten van groenteconserven zetten een nieuwe stap binnen het Akkoord Verbetering Productsamenstelling*. Vanaf de oogst van 2017 en 2018 wordt er geen suiker en tot 25% minder zout toegevoegd aan ‘zomergroenten’ uit pot of blik. De nieuwe normen gelden voor ruim 40% van alle groenteconserven. Onder de zomergroenten vallen: doperwten, wortels, de doperwten-wortel combinatie en jonge kapucijners. Ook maïs bevat voortaan minder zout. Tuinbonen, sperziebonen en snijbonen werden al zonder toegevoegd suiker verwerkt en bevatten voortaan eveneens minder zout. Het verder verminderen van suiker en zout volgt op de eerder gerealiseerde zoutreductie met 30% sinds 2012. Op dit moment wordt er gewerkt aan een afspraak voor reducties in de rest van het conserven assortiment.

BRANCHE-BREDE AFSPRAAK

Alle producenten verenigd in de VIGEF en retailers (CBL) doen mee – met andere woorden een werkelijk branche-brede afspraak. Uiteraard is dit belangrijk voor het succes. Bonduelle is als enige buitenlandse merkfabrikant ook aangehaakt. De reducties zijn uitgebreid sensorisch getest bij consumenten om de acceptabele reductie niveau’s vast te stellen. De Wetenschappelijke Adviescommissie (WAC) heeft een positief advies gegeven over het ambitieniveau van deze afspraak.

Voor meer informatie, kijk op www.akkoordverbeteringproductsamenstelling.nl.

 

*Met het Akkoord Verbetering Productsamenstelling spraken levensmiddelenindustrie, retail, cateraars, horeca en het ministerie van Volksgezondheid met elkaar af om structureel samen te werken aan een verdere verlaging van de gehaltes aan zout, verzadigd vet en calorieën in producten en maaltijden, met de bredere ambitie om tot een gezonder productaanbod te komen. De onafhankelijke Wetenschappelijke Adviescommissie (WAC) toetst de afspraken op ambitieniveau en op relevantie voor de voedselinname van de Nederlandse bevolking. De Stuurgroep bekrachtigt de voorstellen op basis van het advies van de WAC.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Gerelateerde artikelen

Schippers en bedrijfsleven tekenen akkoord vermindering zout, vet en calorieën

23 januari 2014


Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft het Akkoord met het bedrijfsleven getekend om de samenstelling van producten te verbeteren. Doel is om gehaltes aan zout, verzadigd vet en calorieën in producten verder te verlagen. Hierdoor ontstaat […]

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

FNLI ziet resultaten in zout-, vet- en suikerreductie door RIVM en NVWA bevestigd

6 april 2017


In de vandaag gepubliceerde rapporten van de RIVM en het NVWA over de reductie van zout, (verzadigd) vet en suiker, ziet de Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie een bevestiging dat het Akkoord van de sector uit 2014 werkt. Dit Akkoord Verbetering Productsamenstelling […]

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Zoutmonitor laat zien dat bedrijfsleven afspraken nakomt

30 maart 2016


Akkoord Verbetering Productsamenstelling werpt vruchten af De NVWA heeft voor de zevende keer het monitoringsonderzoek naar keukenzout in voedingsmiddelen gepubliceerd. De NVWA beoordeelde in de monitor tien productgroepen in de supermarkt op het gehalte aan keukenzout en hoe dit zich […]

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn