Levensmiddelenbedrijven openen deuren voor scholieren met FutureProef

Levensmiddelenbedrijven openen deuren voor scholieren met FutureProef

4 oktober 2016


Week van de Levensmiddelenindustrie dit najaar in regio’s Rijnmond, Midden- en Noord-Nederland

28 levensmiddelenfabrieken uit de regio’s Rijnmond, Midden- en Noord-Nederland openen dit najaar hun deuren voor vmbo- en havo-scholieren tijdens de Week van de Levensmiddelenindustrie. Door middel van gastlessen, praktijkbezoeken aan fabrieken en andere activiteiten kunnen jongeren op een toegankelijke manier kennismaken met de diverse arbeidskansen die de sector biedt. De Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) organiseert dit initiatief, onder de noemer FutureProef, voor de tweede keer om jongeren te stimuleren een technische of technologische vervolgopleiding te kiezen.

Van een rondleiding door een koekjesbakkerij tot proefjes in het lab, van persoonlijke gesprekken met technische medewerkers tot zelf pizza’s of pepernoten bakken: elk bedrijf geeft op zijn eigen manier invulling aan de Week van de Levensmiddelenindustrie, die dit jaar plaatsvindt van 7 t/m 11 november 2016. In aanloop naar deze week vol praktijkbezoeken, verzorgen de bedrijven al vanaf oktober gastlessen op middelbare scholen in de regio. Daarnaast kunnen de scholieren meedoen aan een vlog-competitie. Bekijk hier de deelnemende bedrijven aan FutureProef 2016.

Kans op een baan is groot
Philip den Ouden, directeur FNLI: “De levensmiddelenindustrie is letterlijk omsloten door stevige muren om voedselveiligheid te borgen. Tegelijkertijd blijft de toestroom van afgestudeerden met een technische achtergrond flink achter, dus we moeten onszelf juist zichtbaar maken. Met FutureProef openen we letterlijk de deuren voor jonge mensen met interesse in techniek. Zodat ze met eigen ogen kunnen zien dat de levensmiddelenindustrie mooie kansen biedt en de kans op een baan in deze sector groot is!”

Oost-Nederland: Week van de Procestechniek
Ook in het oosten van het land openen bedrijven hun deuren om jongeren te enthousiasmeren voor een carrière in de levensmiddelenindustrie. Daar vindt in februari 2017 de Week van de Procestechniek plaats. Circa 900 vmbo-scholieren worden dan uitgenodigd bij food- en procesindustriebedrijven in de regio. Levensmiddelenbedrijven gevestigd in Oost-Nederland kunnen zich nog aanmelden om hieraan mee te doen! Voor meer informatie kunnen bedrijven terecht bij Arry Verhage via 0318 648 750 of a.verhage@sol-online.nl.

Tekort aan technisch en technologisch geschoold personeel
De levensmiddelenindustrie biedt directe werkgelegenheid aan circa 135.000 werknemers, en vormt met een omzet van bijna 65 miljard euro de grootste maakindustrie van Nederland. Maar waar kennis en innovatie zich in een razend tempo ontwikkelen, blijft de toestroom van afgestudeerden met de juiste papieren flink achter. Er is vooral vraag naar technisch en technologisch geschoold personeel. Naar schatting zijn er tot 2022 rond de 1600 arbeidsplekken die nu niet ingevuld kunnen worden.

De FNLI organiseerde FutureProef in 2015 voor het eerst in Noord-Nederland. Meer informatie: www.futureproef.nl en www.facebook.com/FutureProefAward.

Organisatie FutureProef
FutureProef is een initiatief van de FNLI, in samenwerking met de Stichting Opleidings- en ontwikkelingsfonds Levensmiddelenindustrie (SOL). De SOL ondersteunt en adviseert branches, bedrijven en werknemers in de levensmiddelenindustrie op het gebied van personeelsontwikkeling, scholing en subsidies.

FutureProef 2016 wordt georganiseerd in samenwerking met:
Dutch Agri Food Week, waarin voedsel, voedselinnovatie en voedselproductie centraal staan. Een week waarin boeren, telers, verwerkende industrie, retail, overheid en wetenschappers op verschillende plaatsen in Nederland laten zien hoe we iedere dag werken aan gezond en veilig voedsel.
Innexus: het samenwerkingsverband van bedrijven werkzaam in de foodsector gevestigd in Noord-Nederland

Gerelateerde artikelen

‘Levensmiddelenindustrie moet meer met consument en burger in gesprek’

25 april 2016


FNLI en Roland Berger publiceren rapport ‘Spreek Smakelijk’ De levensmiddelenindustrie moet beter met de consument en burger in gesprek treden om vertrouwen in de sector te versterken. Dat is de belangrijkste conclusie in het rapport ‘Spreek Smakelijk’ dat de FNLI […]

Nederlandse agrifoodketen roept politiek op: “Laat ons internationale voorsprong behouden”

10 juni 2016


Met een productiewaarde van 127 miljard euro en 636.000 banen is de Nederlandse Agri- & Foodsector van groot belang. Internationaal gezien behoort Nederland tot de koplopers qua kennis en innovatie en dit moet ook in de toekomst zo blijven. Boeren […]

Week van de Levensmiddelenindustrie dit jaar in drie regio’s

2 mei 2016


FNLI organiseert FutureProef 2016 in Noord-Nederland, Rijnmond en Ede-Wageningen De levensmiddelenindustrie heeft meer technische en technologische mensen nodig om klaar te zijn voor de toekomst. Daarom organiseerde de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) vorig jaar voor het eerst FutureProef: Week […]