Levensmiddelenindustrie in de duurzame versnelling

Levensmiddelenindustrie in de duurzame versnelling

25 januari 2017


Vier jaar na lancering van het initiatief ‘In de versnelling’ publiceert de FNLI vandaag een trendrapport over duurzaamheid in de levensmiddelenindustrie; ‘Verduurzaming In de Volgende Versnelling’.

De koplopers die in 2013 afspraken om duurzaamheid in hun bedrijfsvoering te verankeren, tonen hoe ze aan de slag zijn gegaan, welke knelpunten ze in de afgelopen jaren tegenkwamen en hoe ze de kansen voor 2030 zien.

Philip den Ouden, directeur FNLI: “Dit rapport biedt interessante inzichten in de werkwijze van belangrijke spelers in de levensmiddelenindustrie bij het halen van hun duurzaamheidsdoelstellingen. Hoe hebben zij duurzaamheid verankerd in hun missie, beleid en communicatie? Welke dilemma’s kwamen ze onderweg tegen en waar staan ze nu?”

Het is opvallend te zien dat veel koplopers verduurzaming op een vergelijkbare manier aanpakken. Van continu milieumanagement in eigen bedrijfsprocessen, naar een samenhangend beleid met missie, doelstellingen en voortgangsmonitoring. Dat geldt ook voor de manier waarop koplopers zich onderscheiden in verankering in de bedrijfsvoering; om echt resultaat te boeken moet verduurzaming systematisch worden meegenomen in alle bedrijfsprocessen; van inkoop tot operatie en marketing.

Communicatie neemt toe, maar blijft een uitdaging
Steeds meer bedrijven communiceren actief over verduurzaming, in verslagen, op hun website of middels brochures voor gebruik onder klanten en stakeholders. Maar communicatie heeft niet bij alle bedrijven prioriteit en gaat gepaard met uitdagingen: het maken van verslagen kost veel tijd en geld, en wat moet je nou precies vertellen? De FNLI wil de komende tijd haar leden actief ondersteunen op dit gebied.

2030, meer dan energiebesparing en afvalmanagement
Al valt er nog steeds te optimaliseren, de uitdagingen voor de toekomst liggen in fundamentele procesinnovatie (hoe produceren we klimaatneutraal?), due diligence in internationale grondstofketens (hoe maken we ketens transparanter?) en duurzame verdienmodellen. “Verduurzaming moet de komende jaren leiden tot meer samenwerking met ketenpartners, stakeholders en concurrenten. Door het bieden van transparantie ontstaan kansen voor nieuwe businessmodellen en markten,” aldus Floor Uitterhoeve, manager duurzaamheid FNLI.

Tien thema’s
Verduurzaming In de Volgende Versnelling biedt inzichten in ontwikkelingen in 10 belangrijke duurzaamheidsthema’s: energie, broeikasgasemissies, transport, bodem & water, biodiversiteit, dierenwelzijn, eerlijke handel, arbeid, reststromen en communicatie.

Het rapport is hier te lezen of op te vragen via info@fnli.nl.

Gerelateerde artikelen

array(4) { [0]=> string(77) "https://www.fnli.nl/wp-content/uploads/2015/01/27012015_wetgeving-360x200.jpg" [1]=> int(360) [2]=> int(200) [3]=> bool(true) } Reactie FNLI, CBL en LTO op publicatie ACM over Kip van Morgen ACM slaat bodem onder verduurzaming uit Lees verder

Reactie FNLI, CBL en LTO op publicatie ACM over Kip van Morgen ACM slaat bodem onder verduurzaming uit

27 januari 2015


LTO Nederland, FNLI en CBL betreuren dat de ACM de verduurzamingsafspraken omtrent de Kip van Morgen in strijd acht met de Mededingingswet. De analyse is een spaak in het wiel van een belangrijk verduurzamingsinitiatief, waarmee de sector een antwoord geeft […]

array(4) { [0]=> string(72) "https://www.fnli.nl/wp-content/uploads/2015/02/01102014_merk-360x200.jpg" [1]=> int(360) [2]=> int(200) [3]=> bool(true) } Markt duurzamere voedingsmiddelen volop in beweging Lees verder

Markt duurzamere voedingsmiddelen volop in beweging

28 oktober 2015


Bedrijfsleven positief over resultaten Monitor Duurzaam Voedsel De Alliantie Verduurzaming Voedsel is positief over de resultaten van de Monitor Duurzaam Voedsel die het ministerie van Economische Zaken vandaag publiceert. Uit deze cijfers blijkt dat de markt voor producten met een […]

array(4) { [0]=> string(104) "https://www.fnli.nl/wp-content/uploads/2016/01/iStock_000023481264XLarge_20cr-e1452172930836-360x200.jpg" [1]=> int(360) [2]=> int(200) [3]=> bool(true) } Alliantie Verduurzaming Voedsel verwelkomt ordening voedselkeurmerken Milieu Centraal Lees verder

Alliantie Verduurzaming Voedsel verwelkomt ordening voedselkeurmerken Milieu Centraal

17 oktober 2016


De Alliantie Verduurzaming Voedsel, het samenwerkingsverband van LTO Nederland, FNLI, CBL, KHN en Veneca, is positief over het feit dat Milieu Centraal een ordening heeft aangebracht in het landschap aan duurzaamheidskeurmerken. De ordening is gebaseerd op de beoordelingssystematiek voor solide […]