Onderzoek aanwezigheid fipronil in eieren

Onderzoek aanwezigheid fipronil in eieren

1 augustus 2017


De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voert momenteel onderzoek naar het gebruik van fipronil in de pluimveesector. Fipronil is een niet toegelaten middel dat gebruikt is door een pluimvee-servicebedrijf dat stal-ontsmettingen uitvoert bij pluimveehouders. De NVWA en de sector hebben al maatregelen getroffen door de betrokken pluimveebedrijven te blokkeren waardoor er geen eieren die mogelijk fipronil bevatten meer op de markt komen. Bij een aantal bedrijven is tevens een recall ingezet van hele eieren in het handelskanaal, omdat in deze eieren fipronil is aangetroffen.

Door de NVWA geanalyseerde monsters van tenminste een leghenbedrijf wijzen een te hoge concentratie fipronil uit. De NVWA adviseert deze eieren weg te gooien. Op eieren van dit leghenbedrijf volgt een actieve recall. U leest hierover meer informatie op de website van de NVWA.

Voedselveiligheid en –kwaliteit is cruciaal voor de levensmiddelenindustrie, daarom nemen we actie om de aanwezigheid van fipronil in voedingsmiddelen te voorkomen. Dat betekent dat de sector actief een risico-inventarisatie uitvoert om duidelijkheid te krijgen waar zich mogelijk risico’s voordoen. Wanneer relevant zullen nadere berichten volgen.

Gerelateerde artikelen

Producten met ei erin verwerkt zijn veilig te eten

17 augustus 2017


Eerder heeft de FNLI geconstateerd dat producten met ei erin verwerkt veilig te eten zijn. Dat geldt nog steeds, ook na de recent uitgevoerde controles door de industrie en handhaving van de richtlijnen door de NVWA. Tot op heden zijn er […]

Producten met ei erin verwerkt zijn veilig te eten

7 augustus 2017


Met de recent door de NVWA bekendgemaakte analyseresultaten en op basis van de eigen risico-inventarisatie op Fipronil, concludeert de FNLI dat producten waarin mogelijk besmet ei is verwerkt, veilig gegeten kunnen worden. Levensmiddelenfabrikanten hebben besmette ei-grondstoffen geblokkeerd en gebruiken alleen […]

Producten met ei erin verwerkt zijn veilig te eten

3 augustus 2017


Aan de hand van de nu beschikbare informatie concludeert de FNLI dat producten waarin mogelijk besmet ei is verwerkt veilig gegeten kunnen worden. Levensmiddelenfabrikanten stellen daarnaast vast of er besmette eieren zijn gebruikt door de herkomst van de gebruikte eieren […]