Onderzoek aanwezigheid fipronil in eieren

Onderzoek aanwezigheid fipronil in eieren

1 augustus 2017


De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voert momenteel onderzoek naar het gebruik van fipronil in de pluimveesector. Fipronil is een niet toegelaten middel dat gebruikt is door een pluimvee-servicebedrijf dat stal-ontsmettingen uitvoert bij pluimveehouders. De NVWA en de sector hebben al maatregelen getroffen door de betrokken pluimveebedrijven te blokkeren waardoor er geen eieren die mogelijk fipronil bevatten meer op de markt komen. Bij een aantal bedrijven is tevens een recall ingezet van hele eieren in het handelskanaal, omdat in deze eieren fipronil is aangetroffen.

Door de NVWA geanalyseerde monsters van tenminste een leghenbedrijf wijzen een te hoge concentratie fipronil uit. De NVWA adviseert deze eieren weg te gooien. Op eieren van dit leghenbedrijf volgt een actieve recall. U leest hierover meer informatie op de website van de NVWA.

Voedselveiligheid en –kwaliteit is cruciaal voor de levensmiddelenindustrie, daarom nemen we actie om de aanwezigheid van fipronil in voedingsmiddelen te voorkomen. Dat betekent dat de sector actief een risico-inventarisatie uitvoert om duidelijkheid te krijgen waar zich mogelijk risico’s voordoen. Wanneer relevant zullen nadere berichten volgen.

Gerelateerde artikelen

E-mailactie Foodwatch onnodige bangmakerij

16 juli 2015


(Namens de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie en het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel) Foodwatch roept consumenten op een email te sturen naar supermarktketens om producten met bepaalde kleurstoffen uit de schappen te weren. Het gaat hier om vijf zogenaamde azo-kleurstoffen en E104 […]

FNLI lanceert toolkit om risico’s op aanwezigheid van minerale oliën in producten in kaart te brengen

17 mei 2017


Om de voedselveiligheid nog beter te beheersen heeft de Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie een toolkit gelanceerd die helpt bepalen waar de grootste risico’s op aanwezigheid van minerale oliën in levensmiddelen liggen. Door deze identificatie van risico’s is het mogelijk gericht maatregelen […]

Persreactie FNLI op rapport Onderzoeksraad voor de Veiligheid ‘Risico’s in de vleesketen’

26 maart 2014


De FNLI onderschrijft de conclusies uit het rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid. Daarmee bevestigt het rapport dat de acties die de Taskforce Voedselvertrouwen uitvoert hard nodig zijn. Voor fraude met voedsel bestaat geen enkel excuus: bedrijven die het […]