Ook FNLI voorstander van gelijke portiegroottes

Ook FNLI voorstander van gelijke portiegroottes

24 februari 2016


Deze week vroeg de Consumentenbond aandacht voor verwarrende portiegroottes op verpakkingen. Net als de Consumentenbond is de FNLI voorstander van het gebruik van zoveel mogelijk gelijke portiegroottes, om verwarring onder consumenten te voorkomen. Daarom werken we aan de harmonisatie van de diverse lijsten met richtlijnen voor portiegroottes. De FNLI is in afwachting van de portie-grootte lijst van het Voedingscentrum, die momenteel herzien wordt. Op basis hiervan, in combinatie met de lijst van Het Vinkje, gaat de FNLI in overleg met de betrokken organisaties om tot geharmoniseerde portiegroottes te komen. Daarbij moet, voor zover mogelijk, ook rekening worden gehouden met Europese afspraken.

Consumenten kunnen op het etiket altijd de voedingswaarde per 100 gram/100ml vinden. Op deze manier kunnen ze de samenstelling van producten goed met elkaar vergelijken. Wanneer bijvoorbeeld een portie op de ene salade 15 gram is en op de andere salade 30 gram, dan kan altijd de voedingswaarde per 100 gram als leidraad dienen om te beoordelen welke salade een betere samenstelling heeft. Dat is overigens lastiger bij per-stuk-producten, aangezien je 1 koekje en niet 1,5 koekje eet.

Gerelateerde artikelen

FNLI & NOC*NSF publiceren brochure over sportsponsoring

23 september 2020


Voedingsmiddelenfabrikanten die een sportclub of sportevenement willen sponsoren, moeten zich houden aan de regels die hiervoor zijn opgenomen in de Reclamecode voor voedingsmiddelen. Om deze regels inzichtelijk te maken, publiceert de FNLI in samenwerking met NOC-NSF een brochure over sportsponsoring, […]

FNLI reactie rapport RIVM ‘Wat ligt er op ons bord’

24 januari 2017


De FNLI onderschrijft de noodzaak van samenhang in de aanpak voor een veilig, gezonder, duurzaam robuust voedselsysteem waarvoor het RIVM pleit in haar rapport ‘Wat ligt er op ons bord’. De samenwerking in de keten die het RIVM daarbij adviseert […]

Reactie op artikel Foodwatch over suikergebruik in groenteconserven

28 december 2016


In reactie op het artikel van Foodwatch, het volgende: Sinds 2014 werkt de Levensmiddelenindustrie samen met de overheid om suiker, zout en vet in producten structureel te verlagen in het Akkoord Verbetering Productsamenstelling. Doel van het akkoord is een verbetering […]