Ook FNLI voorstander van gelijke portiegroottes

Ook FNLI voorstander van gelijke portiegroottes

24 februari 2016


Deze week vroeg de Consumentenbond aandacht voor verwarrende portiegroottes op verpakkingen. Net als de Consumentenbond is de FNLI voorstander van het gebruik van zoveel mogelijk gelijke portiegroottes, om verwarring onder consumenten te voorkomen. Daarom werken we aan de harmonisatie van de diverse lijsten met richtlijnen voor portiegroottes. De FNLI is in afwachting van de portie-grootte lijst van het Voedingscentrum, die momenteel herzien wordt. Op basis hiervan, in combinatie met de lijst van Het Vinkje, gaat de FNLI in overleg met de betrokken organisaties om tot geharmoniseerde portiegroottes te komen. Daarbij moet, voor zover mogelijk, ook rekening worden gehouden met Europese afspraken.

Consumenten kunnen op het etiket altijd de voedingswaarde per 100 gram/100ml vinden. Op deze manier kunnen ze de samenstelling van producten goed met elkaar vergelijken. Wanneer bijvoorbeeld een portie op de ene salade 15 gram is en op de andere salade 30 gram, dan kan altijd de voedingswaarde per 100 gram als leidraad dienen om te beoordelen welke salade een betere samenstelling heeft. Dat is overigens lastiger bij per-stuk-producten, aangezien je 1 koekje en niet 1,5 koekje eet.

Gerelateerde artikelen

Zoutreductie levensmiddelenindustrie werpt vruchten af Significante daling zoutgehalte in groenteconserven, kaas en brood

28 juli 2014


Vandaag publiceert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) het rapport ‘Monitoring van het gehalte aan keukenzout in diverse levensmiddelen 2013’. Uit dit onderzoek blijkt dat het gemiddelde zoutgehalte in levensmiddelen tussen 2011 en 2013 met circa 9 procent is gedaald. […]

Zoutmonitor laat zien dat bedrijfsleven afspraken nakomt

30 maart 2016


Akkoord Verbetering Productsamenstelling werpt vruchten af De NVWA heeft voor de zevende keer het monitoringsonderzoek naar keukenzout in voedingsmiddelen gepubliceerd. De NVWA beoordeelde in de monitor tien productgroepen in de supermarkt op het gehalte aan keukenzout en hoe dit zich […]

Schippers en bedrijfsleven tekenen akkoord vermindering zout, vet en calorieën

23 januari 2014


Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft het Akkoord met het bedrijfsleven getekend om de samenstelling van producten te verbeteren. Doel is om gehaltes aan zout, verzadigd vet en calorieën in producten verder te verlagen. Hierdoor ontstaat […]