Opnieuw groei duurzame palmolie in voedingsmiddelen

Opnieuw groei duurzame palmolie in voedingsmiddelen

11 juni 2015


In 2014 meer ‘Segregated’ duurzame palmolie dan ‘Book & Claim’

Het aandeel duurzame palmolie verwerkt door de Nederlandse voedingsmiddelenindustrie in 2014 is 72%. Dit is opnieuw een groei in het aandeel duurzame palmolie “Ieder jaar zien we het aandeel duurzame palmolie stijgen. Afgelopen jaar zelfs iets meer dan het jaar daarvoor. Dit is een mooi resultaat”, aldus Eddy Esselink, voorzitter van de Task Force Duurzame Palmolie.

De leden van de Task Force Duurzame Palmolie hebben de ambitie om alle palmolie voor de Nederlandse markt duurzaam in te kopen tegen eind 2015. Eddy Esselink: “We zien opnieuw een toename in het gebruik van RSPO gecertificeerde duurzame palmolie. De meeste foodsectoren verwerkten in 2014 rond de 80% duurzame palmolie. Ook de diervoedersector heeft het afgelopen jaar belangrijke stappen gezet om aan het Task Force commitment te kunnen voldoen.
Voor het eerst werd er in de Nederlandse voedingsmiddelenindustrie meer ‘Segregated’ (39%) duurzame palmolie gekocht dan ‘Book & Claim’ (31%). Hiermee wordt 70% van alle duurzame palmolie fysiek ingekocht”.

De leden van de Task Force Duurzame Palmolie werken verder aan het behalen van het huidige commitment en werken toe naar een vervolg. Het is belangrijk dat ook de exportmarkten de overstap naar duurzame palmolie maken. Een deel van de export draagt naar verwachting nu nog niet substantieel bij aan het aandeel duurzame palmolie. Dit speelt met name de margarine-industrie parten. Vraag naar duurzame palmolie buiten Nederland is daarom belangrijk voor de Nederlandse productie. Het onlangs gelanceerde initiatief ‘European Sustainable Palm Oil’ (ESPO) van IDH, The Sustainable Trade Initiative en MVO – de ketenorganisatie voor oliën en vetten, is opgericht om de Europese vraag te stimuleren.

Klik hier voor de volledige rapportage.

De FNLI is lid van de Task Force duurzame palmolie, een samenwerkingsverband tussen leveranciers en afnemers van palmolie in Nederland. Het doel is 100% duurzame palmolie voor de Nederlandse markt eind 2015. De Task Force definieert duurzame palmolie als palmolie die is gecertificeerd volgens de principes en criteria van de Ronde Tafel Duurzame Palmolie (RSPO) of equivalent. De RSPO hanteert hierbij verschillende handelssystemen waaronder ‘Book & Claim’ en ‘Segregated’. Bij ‘Segregated’ wordt duurzame palmolie gescheiden gehouden van conventionele palmolie.

Foto: stockbeeld MVO

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Gerelateerde artikelen

Levensmiddelenindustrie in de duurzame versnelling

25 januari 2017


Vier jaar na lancering van het initiatief ‘In de versnelling’ publiceert de FNLI vandaag een trendrapport over duurzaamheid in de levensmiddelenindustrie; ‘Verduurzaming In de Volgende Versnelling’. De koplopers die in 2013 afspraken om duurzaamheid in hun bedrijfsvoering te verankeren, tonen […]

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Ordening duurzaamheidskeurmerken moet consument en bedrijven helpen bij het maken van keuzes

30 oktober 2015


De Alliantie Verduurzaming Voedsel is met de overheid en maatschappelijke organisaties in gesprek over duurzaamheidskeurmerken op voedsel, om te onderzoeken of een objectieve ordening kan worden aangebracht in de veelheid aan keurmerken op verpakkingen. Gezamenlijk willen partijen vaststellen hoe een […]

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Alliantie Verduurzaming Voedsel verwelkomt ordening voedselkeurmerken Milieu Centraal

17 oktober 2016


De Alliantie Verduurzaming Voedsel, het samenwerkingsverband van LTO Nederland, FNLI, CBL, KHN en Veneca, is positief over het feit dat Milieu Centraal een ordening heeft aangebracht in het landschap aan duurzaamheidskeurmerken. De ordening is gebaseerd op de beoordelingssystematiek voor solide […]

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn