Peijnenburg voert verdere caloriereductie door in ontbijtkoek

Peijnenburg voert verdere caloriereductie door in ontbijtkoek

3 december 2018


Peijnenburg introduceerde deze zomer de Peijnenburg Lower Cal. Deze ontbijtkoek bevat 50 kcal per voorgesneden plakje (25 gram). Na twee jaren van intensief onderzoek staat dit product terecht in de spotlights. Een belangrijk doel van Peijnenburg is de consument te helpen de verantwoorde keuze te maken. We praten met R&D Project Manager Sofie van der Geest over deze caloriereductie.

 Waarom zijn jullie begonnen met het verlagen van calorieën in ontbijtkoek?

Peijnenburg Lower Cal is onze nieuwste ontbijtkoek met een serieuze verlaging in calorieën. Met de ontwikkeling van Peijnenburg Zero (introductie 2015) hebben we eerder al een grote stap gezet door een ontbijtkoek te ontwikkelen zonder toegevoegde suikers. Een voorgesneden plakje (30 gram) Zero bevat 72 kcal (ter vergelijking: een voorgesneden plakje naturel bevat 91 kcal). Na de introductie kregen we toch nog vragen over de hoeveelheid calorieën in de koek, wat ons heeft geïnspireerd om de volgende uitdaging aan te gaan: een voorgesneden ontbijtkoek met 50 kcal per portie (25 gram). Na twee jaar ontwikkelen is dit gelukt.

Hoe hebben jullie dit product geherformuleerd?

We zijn geheel opnieuw naar ons recept gaan kijken: kunnen we deze opnieuw opbouwen met caloriearme ingrediënten? Natuurlijk blijven we roggebloem gebruiken om een typische ontbijtkoek te bakken en gebruiken hiervoor onze vertrouwde kruiden. Verder hebben we veel testen gedaan met suikervervangers die nog lager zijn in calorieën dan xylitol. Zo kwamen we bij erythritol, dat verrassend goed werkt. Door met eiwitten luchtigheid te creëren brengen we het aantal calorieën per portie verder naar beneden, terwijl het óók bijdraagt aan voldoende verzading. Deze koek is rijk aan vezels omdat het gelukt is om het roggebloemaandeel hoog te houden. Dit was een uitdaging, omdat het roggenbloemaandeel de meeste koolhydraten(en dus kcal) bevat, wat we juist willen reduceren. Door gebruik te maken van wei-eiwitten heeft deze koek ook een hoog eiwitgehalte.

 Wat waren de uitdagingen bij het herformuleren?

 De receptuur van Peijnenburg LowerCal is afwijkend van de andere recepturen in de fabriek. Het was een grote uitdaging om deze koek te bakken op de huidige lijnen. We hebben aardig wat aanpassingen moeten doen om dit werkbaar te krijgen, maar het is gelukt. Door het grote verschil in deeg stevigheid t.o.v. de andere producten hebben we aanpassingen moeten doen aan het proces op de bakplaten af te vullen. Daarnaast vinden we het belangrijk dat de grondstoffen van natuurlijke oorsprong zijn en we zo weinig mogelijk toevoegingen gebruiken, de consument moet ons etiket kunnen begrijpen. Hierdoor kun je niet altijd voor de makkelijke opties kiezen, maar moet je een stapje extra doen.

Wat waren de reacties op het nieuwe product?

Omdat de smaak en structuur van deze koek toch anders is dan onze reguliere ontbijtkoek, waren we erg benieuwd naar de reacties. Gelukkig zijn de eerste reacties positief. We hopen dat we met dit verantwoorde product de consument kunnen helpen om gezonde keuzes te maken.

Veel fabrikanten hebben de afgelopen jaren zout, suiker, calorieën of  verzadigd vet verlaagd in producten. Vaak een lastige zaak, maar zeer nuttig om het consumenten makkelijker te maken minder te consumeren. In deze reeks zetten de we een serie geslaagde herformuleringen in de spotlights. Fabrikanten hebben achter de schermen de laatste jaren enorm veel werk verricht en doen dit nog steeds. Bijvoorbeeld in het kader van Akkoord Verbetering Productsamenstelling of het Vinkje, en in samenwerking met een retailer: op alle fronten is en wordt nog steeds geherformuleerd. Voor meer informatie over Peijnenburg, ga naar https://peijnenburg.nl/