CONSUMENTENPRIJZEN VOEDSEL DAALDEN LICHT

CONSUMENTENPRIJZEN VOEDSEL DAALDEN LICHT

23 december 2019


De prijzen van enkele verse voedingsmiddelen daalden in de maanden september en oktober, maar handhaafden het relatief hoge niveau. De prijs van fruit steeg met 3%, maar die van groente daalde met 3%. Sterkste daler was de prijs van aardappelen, 7% lager dan in augustus. Ook de prijzen van rundvlees, varkensvlees, pluimveevlees daalden, alle drie rond de 2%. Zuivel daalde met een kleine 1% in prijs. De prijzen van eieren en brood veranderden nauwelijks.

Ondanks de genoemde verlagingen zijn de consumentenprijzen, met uitzondering van groente, hoger dan in oktober 2018. De verhoging van het lage btw-tarief van 6% naar 9% per 1 januari was hiervan niet de enige oorzaak. De prijsstijgingen van brood, zuivel, melk, eieren, rundvlees en varkensvlees waren sterker.
Eieren waren in oktober bijna 9% hoger geprijsd dan vorig jaar. De eieren in de supermarkt bestaan ondertussen steeds meer uit eieren met het Beter Leven keurmerk. Mede hierdoor heeft de eierprijs af boerderij een positieve impuls gekregen.
Dit blijkt uit de twee maandelijkse toelichting op de voedselprijzenmonitor van Wageningen Economic Research en CBS. De gegevens worden maandelijks geactualiseerd.
Bron: WUR / Agrimatie