Reactie FNLI op Commissievoorstel tot herziening Verordening Nieuwe Voedingsmiddelen

Reactie FNLI op Commissievoorstel tot herziening Verordening Nieuwe Voedingsmiddelen

16 april 2014


De FNLI is voorzichtig verheugd met de voorgestelde wijziging van de Verordening Nieuwe Voedingsmiddelen. De bestaande wetgeving op dit gebied is sterk verouderd. Een vereenvoudigde en versnelde toelatingsprocedure moet er voor zorgen dat een aanvraag tot toelating van een nieuw voedingsmiddel tot de EU-markt sneller kan worden behandeld dan nu het geval is.

Kanttekeningen
In het voorstel van de Commissie komt de aanvraagspecifieke toelating te vervallen. De FNLI is hier geen voorstander van. Het is namelijk niet duidelijk of het in de praktijk mogelijk is om exclusiviteit van de onderzoeksdata aan te tonen, waardoor het niet zeker is of databescherming verkregen kan worden. Tevens is de termijn van vijf jaar te kort om de onderzoekskosten die gemaakt worden voorafgaand aan een aanvraag terug te verdienen. Tot slot ontbreekt de mogelijkheid om als derde partij (zijnde een lidstaat of een (groep van) producent(en)) een aanvraag tot toelating aan te merken als een ‘onterechte aanvraag’, bijvoorbeeld omdat het bewuste product volgens deze derde partij niet onder toepassingsgebied van de Verordening valt, omdat dit product bijvoorbeeld wel in significante mate is geconsumeerd voor mei 1997.

Is een nieuw voedingsmiddel eeuwig Nieuw?
De FNLI is van mening dat toelating van een nieuw voedingsmiddel tot de EU-markt voor minimaal tien jaar aanvraagspecifiek moet zijn. Daarna komt deze automatisch op de lijst van ‘other substances’ te staan van de Verrijkingsverordening (deze lijst is nu nog geheel leeg). Dit betekent dat nieuwe voedingsmiddelen na een vaste periode ‘gewone voedingsmiddelen’ worden. Waarbij echter nog steeds de mogelijkheid bestaat om bepaalde gebruiksvoorwaarden te verbinden aan de toelating van het product op de EU-markt (bijvoorbeeld beperking in dosering en etiketteringsverplichtingen etc.).

Gerelateerde artikelen

European Bakery Innovation Centre maakt nieuwe producten uit retourbrood

23 maart 2016


Agrifoodketen op stoom met innovaties tegen voedselverspilling Retourbrood gebruiken als ingrediënt voor ontbijtkoek en koekjes levert kwalitatieve goede en smakelijke producten op. Dit blijkt uit een innovatieproject van het European Bakery Innovation Centre. Het innovatieproject is onderdeel van CARVE*: een […]

Bedrijfsleven en wetenschap starten groot innovatieproject tegen voedselverspilling in agrifoodketen

18 juni 2015


De Alliantie Verduurzaming Voedsel en Wageningen UR Food & Biobased Research starten het project CARVE* om voedselverspilling in de agrifoodketen te verminderen. Dat werd bekend tijdens de internationale conferentie No More Food To Waste, georganiseerd door de Nederlandse overheid in […]

‘Levensmiddelenindustrie heeft dringend technici nodig’

8 oktober 2015


• Taskforce HCA Food & Feed presenteert visie op toekomstbestendig beroepsonderwijs • Tot 2022 zijn er circa 1600 medewerkers per jaar nodig • Eerste ‘Week van de Levensmiddelenindustrie’ van start in Noord-Nederland De levensmiddelenindustrie heeft meer technische en technologische mensen […]