
Reactie op artikel Foodwatch over suikergebruik in groenteconserven
28 december 2016
In reactie op het artikel van Foodwatch, het volgende: Sinds 2014 werkt de Levensmiddelenindustrie samen met de overheid om suiker, zout en vet in producten structureel te verlagen in het Akkoord Verbetering Productsamenstelling. Doel van het akkoord is een verbetering van het productaanbod waardoor het voor de consument makkelijker is een gezonde keuze te maken. In het afgelopen jaar zijn al belangrijke stappen gezet, zo is het zoutgehalte in groenteconserven al met 30% teruggebracht. Zie hier voor de laatste update.
Voor 2017 staat een verdere verlaging van zout en suiker in groenteconserven op het programma. Overigens wordt er heel weinig suiker aan groenteconserven toegevoegd en vindt de afname daarvan expres geleidelijk plaats om te voorkomen dat de consument thuis zelf suiker gaat toevoegen omdat het anders niet meer smaakt zoals hij gewend is. Daarbij is het nog steeds belangrijk dat mensen überhaupt meer groenten gaan eten en moet daarom de smaak acceptabel blijven, en de stevigheid van de groenten ook. Het zou dus contraproductief zijn als de groentefabrikanten ineens suiker en zout helemaal weglaten.
Achtergrond: Reden voor toevoeging van suiker en zout in groenteconserven is de smaakbalans. Voor conservering wordt er water toegevoegd aan de groente (het zogeheten opgiet), zonder toevoeging van suiker en/of zout loopt het natuurlijk aanwezige suiker en zout in groente weg in het vocht. Hierdoor verliezen de groenten hun natuurlijke smaakbalans.