FNLI Award | Veilige kruiden en specerijen dankzij de Prima Pura stoomtechnologie

FNLI Award | Veilige kruiden en specerijen dankzij de Prima Pura stoomtechnologie

23 september 2019


De levensmiddelenindustrie telt veel innovatieve projecten die hedendaagse uitdagingen het hoofd bieden. De FNLI is trots op de mensen (frontrunners) die deze projecten tot een succes maken. Op 10 oktober 2019 wordt daarom de FNLI Award uitgereikt aan dé frontrunner van de levensmiddelenindustrie. In juni zijn de genomineerden voor de prijs bekend gemaakt. Ad Jansen, Kees den Uijl en het Lipton-team maken kans op de Award. Maar wat houden de projecten in, wie zijn de genomineerden en wat drijft hen? In een serie van drie artikelen komt u hierover meer te weten. In dit artikel staat Kees den Uijl met zijn Prima Pura stoomtechnologie centraal.

Kees den Uijl is Business Development Manager bij Koninklijke Euroma B.V. Dit bedrijf ontwikkelt smaakoplossingen met kruiden en specerijen uit de hele wereld voor toepassing in allerlei voedingsmiddelen die in de supermarkt te vinden zijn. Kruiden en specerijen werden vroeger voedselveilig gemaakt door ze te begassen of te bestralen. ‘Dit moet anders kunnen’ dacht Kees ruim twintig jaar geleden. Hij kwam in aanraking met stoomtechnologie in een andere sector en besloot deze te gebruiken. Voor Euroma ontwikkelde Kees het Prima Pura systeem als toegepaste methode om kruiden en specerijen microbiologisch te behandelen. De stoomtechnologie verwijdert zowel pathogenen als sporen.

Industriële standaard

Het blijkt een gouden ingeving te zijn geweest. Ruim 20 jaar na dato wordt deze specifieke stoomtechnologie op grote schaal ingezet voor het decontamineren van kruiden en specerijen. En niet alleen door Euroma. De toepassing is inmiddels door meerdere partijen binnen de kruiden verwerkende industrie opgepikt en geldt wereldwijd als een industriële standaard. Het resultaat is een verhoogde veiligheid, kwaliteit en houdbaarheid van kruiden en specerijen.

Hobbels overwonnen

Kees heeft de stap om kruiden en specerijen met stoom te behandelen ruim twintig jaar geleden genomen. Het toepasbaar maken van de stoomtechnologie voor deze producten was echter niet eenvoudig. In de loop der tijd zijn er vele hobbels genomen om de technologie en het proces te optimaliseren en te voldoen aan de steeds striktere  eisen die vanuit wet- en regelgeving op het gebied van hygiëne en voedselveiligheid worden gesteld. Een voorbeeld is het kunnen waarborgen van de kwaliteit van kruiden en specerijen, ook al worden zij vaak blootgesteld aan vocht en droging door verhitting.

Gemoderniseerde opstelling

De Prima Pura installatie anno 2019 is een volledig gemoderniseerd en computergestuurd systeem. De processen kunnen nauwkeurig worden gestuurd en gevolgd, op maat voor het betreffende product en voedingssegment. Met de hedendaagse installatie, dat het hart van de nieuwe state-of-the-art fabriek in Zwolle vormt, is het mogelijk om ook direct op maat in-line te malen en te verpakken. Van grondstof naar eindproduct in een volledig gesloten systeem.

 De kracht van smaak

Een bijkomend voordeel –  naast de verhoogde veiligheid, kwaliteit en houdbaarheid – is dat voedingsmiddelen die deze, met stoom behandelde kruiden en specerijen bevatten, in veel gevallen minder bewerkingen nodig hebben om bacteriën weg te houden. En dat betekent winst op het gebied van smaak en textuur. Daarnaast hebben kruiden en specerijen de mooie eigenschap dat ze andere smaken kunnen versterken en bij kunnen dragen aan de zoutbeleving, waardoor minder zout kan worden gebruikt. Expertise die Euroma tot in de finesse beheerst. Door met deze gedachte slimme recepturen samen te stellen of opnieuw te formuleren, kan met minder zout de smaak op gang worden gebracht . Een ‘zoutbeleving’ dus zonder (of met minder) zout.

Impact industrie en maatschappij

De ontwikkeling en toepassing van de stoomtechnologie in het kruiden- en specerijensegment heeft grote industriële impact en maatschappelijke relevantie. Met de implementatie heeft zich een wereld aan toepassingsmogelijkheden en nieuwe smaken uit diverse continenten ontrold. Voor Euroma, voor de kruiden- en voedselverwerkende industrie en voor de consument.

Voor dit werk en om een ode te brengen aan zijn succes met de Prima Pura stoomtechnologie, is Kees den Uijl geselecteerd als genomineerde voor de FNLI Award.