Concurrentiekracht

Concurrentiekracht

De Nederlandse voedingsmiddelenindustrie is één van de grootste industrieën van Nederland en van grote waarde voor voor veel andere economische sectoren. De sector vormt een stabiele factor voor de Nederlandse economie.

Enkele kerncijfers (2019) over de Nederlandse voedingsmiddelensector:

Totale productiewaarde: 70,6 miljard euro
Bijdrage productiewaarde in andere sectoren: 37,4 miljard euro
Bruto toegevoegde waarde: 17,6 miljard euro
Bruto Binnenlands Product: circa 4 procent (direct en indirect)
Bruto toegevoegde waarde: 14,2 miljard euro
Uitvoerwaarde: 40,8 miljard euro
Directe werkgelegenheid: 149.000 mensen

Het economisch belang van de voedingsmiddelenindustrie gaat verder dan alleen de sector zelf. Andere sectoren zijn afhankelijk van de voedingsmiddelenindustrie omdat ze toeleverancier zijn en de voedingsmiddelenindustrie een belangrijke afnemer is.

Voor meer feiten en cijfers, bekijk de Monitor Levensmiddelenindustrie 2020.

Lees meer over de speerpunten

  • Human Capital Agenda

    Om de koploperspositie van de Nederlandse agrifoodsector te behouden is het van belang dat medewerkers bekwaam, productief, gemotiveerd en gezond zijn en blijven. Maar ook dat er jaarlijks voldoende MBO/HBO technisch en technologisch geschoold personeel de levensmiddelensector instroomt. Daarom initieerde […]

    Lees verder
  • Innovatie

    Voor de levensmiddelenindustrie is het van belang dat wet- en regelgeving innovaties op het gebied van verduurzaming en voeding & gezondheid stimuleren in plaats van afremmen. De FNLI pleit ervoor dat discussies over bijvoorbeeld novel foods, genetische modificatie en nanotechnologie […]

    Lees verder
  • Export

    Nederland is een van de grootste foodexporteurs ter wereld. Zo’n 80% procent van de Nederlandse export gaat naar Europa, het overgrote deel daarvan naar de ons direct omringende landen. Op de Europese markten bestaan evenwel weinig groeimogelijkheden. Deze neerwaartse tendens […]

    Lees verder
  • Vestigingsklimaat

    Toegang tot gekwalificeerde arbeid en kapitaal, efficiënte wet- en regelgeving en een goede infrastructuur zijn essentieel voor bedrijven om zich te vestigen en om te blijven produceren in Nederland. Om de innovatie- en concurrentiekracht van de Nederlandse levensmiddelenindustrie op peil te houden, […]

    Lees verder