Human Capital Agenda

Om de koploperspositie van de Nederlandse agrifoodsector te behouden is het van belang dat medewerkers bekwaam, productief, gemotiveerd en gezond zijn en blijven. Maar ook dat er jaarlijks voldoende MBO/HBO technisch en technologisch geschoold personeel de levensmiddelensector instroomt. Daarom initieerde de FNLI in 2013 de Human Capital Agenda (HCA) Food & Feed. Deze wordt aangestuurd door de FNLI en de Taskforce HCA Food & Feed. In de taskforce zitten HR-vertegenwoordigers van verschillende bedrijven. Stichting Opleidingsfonds Levensmiddelenindustrie (SOL) voert de HCA in opdracht van de FNLI uit, aanspreekpunt is Arry Verhage.

Een goede aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt en goede samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven is cruciaal. Daarom formuleert de HCA in de Topsector Agri & Food, waar de FNLI een actieve speler in is, hoe vraag en aanbod van goedgeschoolde arbeidskrachten zich de komende jaren moet ontwikkelen.

In diverse regio’s komen zo’n 2 tot 4 maal per jaar bedrijven, overheden en onderwijs bijeen in zogeheten HCA-overleggen. SOL vertegenwoordigt de FNLI bij landelijke organisaties en platforms, waarin de kwaliteitseisen met betrekking tot levensmiddelenopleidingen worden bepaald. Hier bepalen zij de inhoud van opleidingen, de wijze van samenwerken en het inzetbaar houden van medewerkers. Meer info over de HCA Food & Feed leest u op de website van Stichting Opleidingsfonds Levensmiddelenindustrie (SOL).

Overige Speerpunten

  • Innovatie

    Voor de levensmiddelenindustrie is het van belang dat wet- en regelgeving innovaties op het gebied van verduurzaming en voeding & gezondheid stimuleren in plaats van afremmen. De FNLI pleit ervoor dat discussies over bijvoorbeeld novel foods, genetische modificatie en nanotechnologie […]

    Lees verder
  • Export

    Nederland is een van de grootste foodexporteurs ter wereld. Zo’n 80% procent van de Nederlandse export gaat naar Europa, het overgrote deel daarvan naar de ons direct omringende landen. Op de Europese markten bestaan evenwel weinig groeimogelijkheden. Deze neerwaartse tendens […]

    Lees verder
  • Vestigingsklimaat

    Toegang tot gekwalificeerde arbeid en kapitaal, efficiënte wet- en regelgeving en een goede infrastructuur zijn essentieel voor bedrijven om zich te vestigen en om te blijven produceren in Nederland. Om de innovatie- en concurrentiekracht van de Nederlandse levensmiddelenindustrie op peil te houden, […]

    Lees verder

Gerelateerde artikelen

‘Levensmiddelenindustrie moet meer met consument en burger in gesprek’

25 april 2016


FNLI en Roland Berger publiceren rapport ‘Spreek Smakelijk’ De levensmiddelenindustrie moet beter met de consument en burger in gesprek treden om vertrouwen in de sector te versterken. Dat is de belangrijkste conclusie in het rapport ‘Spreek Smakelijk’ dat de FNLI […]

Nederlandse agrifoodketen roept politiek op: “Laat ons internationale voorsprong behouden”

10 juni 2016


Met een productiewaarde van 127 miljard euro en 636.000 banen is de Nederlandse Agri- & Foodsector van groot belang. Internationaal gezien behoort Nederland tot de koplopers qua kennis en innovatie en dit moet ook in de toekomst zo blijven. Boeren […]

“Nederlandse levensmiddelenproducenten zijn winnaars van Europese samenwerking”

16 mei 2014


FNLI presenteert voedingsmiddelenetiket met ingrediënten voor een sterke Europese levensmiddelenindustrie. De Europese Unie is cruciaal voor de levensmiddelenindustrie, de grootste maakindustrie van Nederland. Dat stelt de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) in aanloop naar de Europese verkiezingen op 22 mei. […]