Human Capital Agenda

Om de koploperspositie van de Nederlandse agrifoodsector te behouden is het van belang dat medewerkers bekwaam, productief, gemotiveerd en gezond zijn en blijven. Maar ook dat er jaarlijks voldoende MBO/HBO technisch en technologisch geschoold personeel de levensmiddelensector instroomt. Daarom initieerde de FNLI in 2013 de Human Capital Agenda (HCA) Food & Feed. Deze wordt aangestuurd door de FNLI en de Taskforce HCA Food & Feed. In de taskforce zitten HR-vertegenwoordigers van verschillende bedrijven. Stichting Opleidingsfonds Levensmiddelenindustrie (SOL) voert de HCA in opdracht van de FNLI uit, aanspreekpunt is Arry Verhage.

Een goede aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt en goede samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven is cruciaal. Daarom formuleert de HCA in de Topsector Agri & Food, waar de FNLI een actieve speler in is, hoe vraag en aanbod van goedgeschoolde arbeidskrachten zich de komende jaren moet ontwikkelen.

In diverse regio’s komen zo’n 2 tot 4 maal per jaar bedrijven, overheden en onderwijs bijeen in zogeheten HCA-overleggen. SOL vertegenwoordigt de FNLI bij landelijke organisaties en platforms, waarin de kwaliteitseisen met betrekking tot levensmiddelenopleidingen worden bepaald. Hier bepalen zij de inhoud van opleidingen, de wijze van samenwerken en het inzetbaar houden van medewerkers. Meer info over de HCA Food & Feed leest u op de website van Stichting Opleidingsfonds Levensmiddelenindustrie (SOL).

Overige Speerpunten

  • Innovatie

    Voor de levensmiddelenindustrie is het van belang dat wet- en regelgeving innovaties op het gebied van verduurzaming en voeding & gezondheid stimuleren in plaats van afremmen. De FNLI pleit ervoor dat discussies over bijvoorbeeld novel foods, genetische modificatie en nanotechnologie […]

    Lees verder
  • Export

    Nederland is een van de grootste foodexporteurs ter wereld. Zo’n 80% procent van de Nederlandse export gaat naar Europa, het overgrote deel daarvan naar de ons direct omringende landen. Op de Europese markten bestaan evenwel weinig groeimogelijkheden. Deze neerwaartse tendens […]

    Lees verder
  • Vestigingsklimaat

    Toegang tot gekwalificeerde arbeid en kapitaal, efficiënte wet- en regelgeving en een goede infrastructuur zijn essentieel voor bedrijven om zich te vestigen en om te blijven produceren in Nederland. Om de innovatie- en concurrentiekracht van de Nederlandse levensmiddelenindustrie op peil te houden, […]

    Lees verder

Gerelateerde artikelen

Seinen op groen voor levensmiddelenindustrie

18 oktober 2017


De seinen staan op groen voor de levensmiddelenindustrie in Nederland. Dat blijkt uit de Monitor Levensmiddelenindustrie 2017 die de FNLI morgen publiceert. Met een stijging van 5,4 procent kent de levensmiddelenindustrie de hoogste productiegroei in vijf jaar, terwijl het ondernemers- […]

Doe mee met FutureProef!

3 mei 2017


Ook aanstaande November organiseert de FNLI weer FutureProef: Week van de Levensmiddelenindustrie. Levensmiddelenfabrikanten openen dan hun deuren voor vmbo- en havo-scholieren uit de regio, die zo kennis maken met arbeidskansen in de sector. Inschrijven is vanaf nu mogelijk! Derde editie […]

FNLI ondersteunt verklaring Nationale Voedseltop

31 januari 2017


Afgelopen donderdag (26 januari) vond in Den Haag de Nationale Voedseltop plaats, over voldoende, veilig, gezond en duurzaam voedsel. De top was georganiseerd door ministers Schippers (VWS) en Ploumen (Buitenlandse Handel) en staatssecretarissen Van Dam (Economische Zaken) en Dijksma (I&M). […]